"Цар Освободител", "Оборище", "Париж"... новата пешеходна зона

Проектът "Златна София" включва най-значимите символи на столицата
Обновена: 5 апр 2017 07:10 | 5 апр 2017 07:10,
28
"Цар Освободител", "Оборище", "Париж"... новата пешеходна зона
Снимка: Архив, Булфото

Проект предвижда нова пешеходна зона от 120 декара в София. Тя ще обхваща площадите около парламента, храма "Св. Ал. Невски", градинката "Кристал" и бул. "Цар Освободител", както и част от улиците "Оборище" и "Париж", пише "Стандарт".

Още по темата


Зоната е наречена "Златна София", защото включва най-значимите символи на столицата - Народното събрание, църквата "Света София", Синода, паметниците на Незнайния войн и Левски, Некропола на антична Сердика, множество галерии.

Арт проектът предвижда в паважа да бъдат поставени плочки от полиран бронз. Те ще са разположени до всеки значим обект и ще оформят "златна" линия.

На гранитни плочки пък ще има поетични текстове на български и английски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Незнайния войн"!!!!!!!!!!! Класика!!!
21
0
 
1
 
! Отговори
Сенатор преди 7 години
-Синема гугу - акъл !- Акъл ?!?! - АААА уга буга нуга
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от хейтъри, дето само киснат в сайтовете и плюят всяко свястно начинание!!! Българската простащина край няма!!
19
5
 
7
 
! Отговори
Bit преди 7 години
Бетер селско стъргало.Не стига, че Витошка си стана от тоя тип, барабар с това я заградиха с "кафенца" все едно е бащиния ами сега искат и половин София да направят същата.
18
2
 
11
 
! Отговори
ААА преди 7 години
Пешеходна зона !?!? колко да стане пешеходна -- само за простите хорица, а и наче дупутати, министри, попове и туристически автобуси ще си минават най-спокойно от там!!!Измамници!!!
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесно.Колкото по-малко трошки, толкова по-добре.
16
2
 
19
 
! Отговори
пешеходец преди 7 години
Абсолютно подкрепям всяка идея за обособяване на пешеходни зони в центъра на града. То вече е нетърпимо бе "софиянци", не можеш да ходиш по тротоар, мръсотия, напрежение, клаксони, да стигнеш навреме с градски транспорт си е предизвикателство. Който може и не може се качил на кола и се вози нанякъде. В събота ми се наложи да пътувам извън Софи, ами то 1 час не може да се излезе от града а да не говорим пък какъв пеше наплива да се влезе. Пешеходни зони и такси за влизане в центъра.
15
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви пешеходни, бе, това да не е някакво село! Не стига, че си докара тая кметица селото в градая и си направи "главна", а сега ит тази селяндурщина. Да си облече премяна и да се разходи по пИшИходната, та всички да я видят
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София има достатъчно пешеходни зони, големия проблем е че никой не ги спазва
13
5
 
11
 
! Отговори
не че нещо.. преди 7 години
Просто влязох да нацъкам минуси на троловете... Иначе идеята е добра дано стане...
12
16
 
14
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тия не са в ред помислете, ако затворят посочените улици особено бул."Цар Освободител" тапите ще станат ужасяващи и без това в пиков час е истинска лудница. Явно по такъв начин се опитват да принудят хората да им ползват прескъпия и непрактичен градски транспорт, ако продължават така нищо чудно да не си завършат мандата.
11
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На *** каквото и да му направиш на него му е все едно. Важното е някой да му хвърля по някой друг лев и ако може да не прави нищо за него. Все някой друг му е виновен и все чака някой да му оправи живота. Та ако се питате защо никога няма да се оправим, ето защо. Глупав балкански манталитет.
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При председателството политици и дипломати от ще видят една потьомкинска София. Неосведомените да проверят какво е това "потьомкински селища"!
9
13
 
7
 
! Отговори
Войнствен атеист преди 7 години
Какво пък му е значимото на точно синода???
8
10
 
19
 
! Отговори
За силна столица преди 7 години
Добре е, че ГЕРБ и Фандъкова се усетиха навреме да вземат да постегнат центъра и дипломатическата част за да посрещнем достойно председателството на ЕС. Това лято ще се ремонтират основните булеварди от летището и към центъра, за да може дипломатите да видят една съвременна столица. Дано да има повече пана и ограждения около булевардите и да се стегне центъра за да не се излагаме и да покажем на света една силна столица.
7
2
 
16
 
! Отговори
столичан преди 7 години
Добре е да се направи и тази пешеходна зона, но ако може да е по-голяма и да е по-лъскава. Догодина имаме да посрещаме ЕС, трябва да има къде хората да се разхождат, а не върви да ги оставим да обикалят по кварталите. Затова, най-добре е да се пооправи центъра, да се направи пешеходната зона и да се обнови булеварда към залата им, около него да се издигнат пана и да не се вижда зад тях.
6
3
 
15
 
! Отговори
ААА преди 7 години
Това селяните умора нЕмат!
5
7
 
26
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Aсфалтирайте Цар Борис!!!!!!!
4
38
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безмозъчни решения!!! С Фандъковица само простотии. И движението ще стане ад!! Задръстванията ще бъдат ужасни, замърсяването от работещи коли които не се движат огромно. Не може една сополива даскалица, която окраде много и нищо не създаде, да взима решения които затрудняват живота ни, а не го облекчават. Защо Цацаров не провери, с какви пари си купи апартамент с цена над 200 000 евро, как построи два блока в Малинова долина. А за финал, как съпругът и построи клиника за 30 МИЛИОНА????
3
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На това му се вика на свинче -звънче.