"Красна поляна" пак скочи за Виетнамските общежития

Отвън са окаяни, но има и "суперлуксозно обзаведени"
Обновена: 6 апр 2017 11:24 | 6 апр 2017 11:23, Камелия Цветанова
17
"Красна поляна" пак скочи за Виетнамските общежития
Снимка: Кадър bTV

За пореден път жителите на столичния квартал "Красна поляна" ще блокират ключовото кръстовище на бул. "Никола Мушанов" и ул. "Добротич" в знак на протест срещу бавното решаване на казуса с т. нар. Виетнамски общежития. Протестът им е насрочен за 19 часа.

Още по темата

От 2009 г. има предписание блоковете от общежитията да бъдат съборени, защото са опасни. На тяхно място трябва да бъде построен социален център. Досега обаче са премахнати само три от общо 12 сгради.

До края на 2016 г. общината е продължавала да издава настанителни заповеди на семейства с малки деца. Същевременно от 360 семейства, настанени в блоковете, са преместени едва пет или шест, каза пред bTV София Евстатиева, представител на протестиращите.

Това че се прави нещо там по въпроса с полицейското присъствие, не ни осигурява достатъчно спокойствие. Не е нужно да се изчака да стане инцидент и да се застрашат човешки животи, коментира друг техен представител  Мартин Марков.

Изглежда общината търси решение отскоро, вместо да го е намерила преди години, посочи той.

Протестиращите в "Красна поляна" са категорични, че недоволството им не е провокирано нито от политически причини, нито по етнически, но настояват районният кмет Иван Чакъров кметът да реши дали ще е част от проблема или от решаването му.

Лидерът на "Евророма" Цветлин Кънчев  пък призна, че Виетнамските общежития изглеждат много окаяно отвън, но в тях има и "суперлуксозно обзаведени апартаменти".

"Факт е, че така не може да се продължава, но къде ще отидат да живеят тези хора?", попита риторично той.

Кънчев припомни, че в края на 80-те години, когато си заминават виетнамците, настанени в тези блокове, там са заселени само три ромски семейства, всички останали жители са били българи.

През годините обаче българите са получавали настанителни заповеди за други квартали и на тяхно място са заселвани роми. Така общежитията станали гето.

"Много отдавна съм казал как трябва да се реши този въпрос – има огромен парцел между кв. "Факултета" и бившето Висше военно училище. Има достатъчно средства, които трябваше просто да бъдат усвоени по линия на декатада  - Десетилетието на ромското включване, никой не си мръдна пръста. Там можеше да бъдат построени жилища", каза Кънчев.

Той добави, че нищо обаче не трябва да се дава даром.

"Целият проблем е, че няма политика в това отношение. Че когато започнат да дават даром, нашите хора се отпускат прекалено много. Те трябва да знаят, че няма нищо даром. Ежемесечно трябва да си плаща по 30 – 40 – 50 лв. Като направи три неплатени вноски, да бъде изгонен, на негово място веднага ще дойде друг".


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
. преди 4 години
полиц-иците пак искат да потулят проблема и да не търсят непопулярни решения на цветния проблем
11
0
 
10
 
! Отговори
инвеститор преди 4 години
Проблема в Красна поляна си го има много отдавна. Просто явно сега има интерес някой "инвеститор" и се насъскват хората от квартала, та да може "инвеститора" по лесно да постигне това, което иска. Все пак мястото там е апетитно. Иначе съм твърдо "ЗА" - гетото отдавна трябваше да бъде премахнато там. Въпросът е - защо нещата се случват само когато някой има интереси ?
10
0
 
9
 
! Отговори
"През годините преди 4 години
българите са получавали настанителни заповеди" - Как не!
Първо, виетнамците си тръгнаха в началото на 90-те години.
Второ, припомнете си кога беше кмет Ст.Софиянски? После съпоставете.
Защото известният наш режисьор Оскар Кристанов в продължение на няколко години ходи по мъките с молба да бъде настанен в общинско жилище, но му отговаряха, че ромите са с предимство! Едва Софиянски пое ангажимент да му помогне, но не успя, мандатът му изтече и носителят на много международни награди умря без дом!
9
0
 
15
 
! Отговори
Защо има предимство преди 4 години
за тези, които са с малки деца?
Това предимство би трябвало да е в сила само за семействата, съставени от градивни личности.
Лице, което е малолетно или пък е пълнолетен, но вечно безработен човек, би трябвало да се санкционира за това, че създава деца, които не може да изхрани и така ощетява всички нас,като ни изнудва да му хрантутим децата!
Вместо това, у нас даряваме жилища на такива същества, а работещи млади хора с висше и средно образование отлагат създаването на деца, защото нямат жилища!
8
0
 
16
 
! Отговори
Кого питаха, преди 4 години
дали да им дават настанителни заповеди?
Никакво настаняване, преди да са платили щетите!
Къде ще ги настаняват? Има ли в София работа за тях? Докога ще висят на вимето на социалните фондове?
Малко ли са изоставените сгради в бившите военни обекти?
Да ги настанят там, където има земеделска земя и условия за животновъдство.
После техните тартори, след като се пишат отворени, да им набавят средства чрез фондации, за да могат да си организират стопанства.
Ние не им дължим нищо! Те ни дължат!
7
0
 
15
 
! Отговори
Задръжте топката! преди 4 години
Как така, просто ще бъдат съборени едни сгради, които са били в много добро състояние преди там да бъдат настанени едни същества, при които впоследствие са се настанили неясен брой техни роднини?
Щом нещо е съсипано, виновният ПЪРВО ПЛАЩА ЩЕТАТА. Едва след това има право да претендира за настаняване в друго жилище!
Докога ще даряват безвъзмездно?Докога ще им прощават виновно и безотговорно поведение?Докога ще им дават даром обществена собственост, построена с НАШИ ПАРИ - ПАРИ, СПЕЧЕЛЕНИ С ТРУД ?
6
1
 
19
 
! Отговори
Б Е З О Б Р А З И Е преди 4 години
Цветелине Кънчев, кой ти е казал, че общината трябва да дарява БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, намираща се между кв."Факултета" и бившето ВВУ, за да се строи там С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ огромен район с жилища за си+ха+ни+те?!
Пари "по линия на декадата" - те да не са падали от небето? Това са пари от вноските, които ние, данъкоплатците, сме давали от джоба си! И къде отидоха тези пари? В джоба на една малка част от ромите, които се уредиха, че уж ще правят нещо по някакви програми!!!
5
0
 
15
 
! Отговори
Пияница метълист преди 4 години
Добре, де, тая община години наред раздава настанителни, има и няколко продадени общински апартамента в блокове 210-216. Еми, да му бера лайката! Ежедневно се сече от западния парк за огрев, каруци и простотия... Не ми дреме кой колко е цветен, а колко се толерира простащината! Зимайте ги дома, да учат с вашите деца, да ви помагат с домакинството и кажете колко сте ги интегрирали после!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"През годините обаче българите са получавали настанителни заповеди за други квартали и на тяхно място са заселвани роми. Така общежитията станали гето."

ТОЕСТ КЪДЕТО СЕ ЗАСЕЛЯТ РОМИ СТАВА ГЕТО, СПОРЕД РЕДАКЦИЯТА.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПИСНА МИ ОТ ВЕЧНОИСКАЩИ ***!
2
0
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 4 години
"Много отдавна съм казал как трябва да се реши този въпрос – има огромен
парцел между кв. "Факултета" и бившето Висше военно училище" - да бе, южен скло, най-хубавата незастроена част от София. Що пари ще се преточат - само ако послушаме Кънчев
1
1
 
28
 
! Отговори
Стига бе, преди 4 години
и аз искам ново жилище.Съгласен съм за плащам по 50лв на месец!И това ако не е даром?Пък има предложение и за 30 лв...Баси!