София днес – тъжни църкви, трафик и красиви гледки. А утре?

Датски архитекти съветват как столицата да се превърне в град-мечта
10 апр 2017 11:15,
31
София днес – тъжни църкви, трафик и красиви гледки. А утре?
Снимка: архив Булфото

София има всички качества на град, който обича хората, но има проблем с колите, трафика, големите булеварди в центъра и новите високи сгради.

Това е мнението на архитектката Хенриет Вамберг от екипа на световноизвестния датски урбанист Ян Геел, който се е посветил на изкуството да прави градове за хората.

Вамбер и Лиза Мюлер от Gehl Architects бяха на работно посещение в столицата по покана на кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков. До септември екипът на Геел трябва да представи доклад за развитие на публичните пространства в историческия център. Той ще е част от дългосрочната визия за развитие на София до 2050 г., която вече се работи, пише "24 часа".

Още по темата
"София е много красив град, зелен, с богата история, църкви, монументи и музеи. Планината Витоша е едно от богатствата на града. Има обаче проблем с трафика. Пешеходците не са приоритет", смята Вамберг.

През един от дните си в столицата архитектът направила 25 км разходка из града. Видяла, че покрай много от църквите има паркинги, а "Света Неделя" ѝ се сторила най-тъжният и самотен храм, защото е заобиколен от коли.

Същият пример Вамберг дава и с "човека на коня" (Паметника на Цар Освободител - б.а.), и Орлов мост, който не се виждал от колите. Малките кафенета в центъра пък създавали усещане, че си в Париж, за разлика от големите зимни градини, завзели пешеходната зона.

Според архитектката градът бил много зелен, но трябвало да се ползва потенциалът на минералните извори и каналите на Перловската река. Вамберг нарича използването на всякакви по вид, цвят и размери настилки и павилиони "български специалитет".

Специалистът намира за уникална пешеходната зона на "Витошка" - с църква в единия край и гледка към планината в другия.

Според нея силуетът на Витоша на фона на София е прекрасен, но го закриват някои много високи постройки.

"Столицата ви има една приятна височина от 5-6 етажа, но на места изскачат нови сгради, които са много по-високи. Въпросът е дали те са на правилното място", казва още архитектът и допълва, че общината трябва да реши дали иска да запази тази идентичност.

Според специалистът другото предизвикателство пред София е как да се опази архитектурното наследство и старите сгради да се интегрират с градската среда.

Според Вамберг София може да се справи с трафика и с липсата на пространство за пешеходците и Копенхаген бил добър пример в тази посока.

"Мисля, че за София е дошло времето да се превърне в града мечта, в който младите хора да искат да останат да живеят. София е прекрасно място, но трябва да се повиши качеството на публичната среда", убедена е Вамберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябваше да и покажат на тази делегация кварталите,като почнеш от Красно село, та до Обеля. Задължително Факултета,та до Илиенци. После Младостите и новото строителство в междублоковите пространства и задължително да им обяснят какви са законите и как не могат да се променят ! Да им покажат безобразията на подстъпите към Витоша и задължително да ги повозят на лифта! Майтапя се - извинете!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да хранят всичките селски мотики, дето идват тук за да ми пържат картофите и сипват бензина, аз си обичам София. Айде изяжте се от яд.Вярвам, че градът върви към по-добро. На първо място трябва да се ограничат престъпните усилия на Пеевски и компания да превърнат южните квартали в шопския Манхатън. И изобщо трябва да се редуцират напъните на строителната мафия и да се подобри градския транспорт. За последното има някакви рудиментарни опити, не мога да лъжа.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грозен,та дрънка а
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24Ще ви се ама няма как да стане! :)))))))))))))))))))))))))))))
25
1
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
хората които ни управляват са за бой!!! здрав и публичен! София - незаменима - мой любим град!
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нови високи сгради, които освен, че закриват гледката, загрозяват и спират притока на свеж въздух, създават и задръствания и трафик.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само Копенхаген!Ако се разходиш по Париж,Брюксел и особенно Лондон - Все едно си във Факултета..
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Старата архитектура на София е изключително красива, дори и сталинисткото президенство е хубаво, но бетонът е много грозен и е твърде много вече.
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се изгонят *** и "кореняк" софиянците може и да заприлича на град!
20
1
 
19
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
София се "задъхва" от коли! Положението започва да става нетърпимо!!!
19
2
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
София е красив град... казвам го като човек виждал доста столици. Има потенциал да стане много по хубав дори и от това което е в момента, но ни липсва желанието (не става въпрос само за пари). Просто ние си харесваме когато не ни е хубаво...
18
5
 
4
 
! Отговори
xaxa................ преди 7 години
Мене ме кефи новината за Свещеникът от ромски Произход от вчера в тоя сайт
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече зелено, достатъчно бетон.И без тва е грозен та грозен.
16
2
 
12
 
! Отговори
Не че нещо преди 7 години
ама хората това го разправят на юрдечка от години. Но трябва някой отвън да ни го каже.Но какво от това като са разрешили да изкочи нов небостъргач "цирей" на хладилника
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз се чудих на общината за решенията им за Младост, то имало визия! Затова раздадоха разрешителните и застроиха блатата и свлачището в младост 2, а запазиха инфраструктурата от 70-те, без паркинги и тротаари. Кипрян и Сахаров са перфектни само за велосипеден трафик в момента, въпреки, че ще си е натоварено! Пък новите обитатели на Гаранти коза и Garitage park ще получават колело подарък от строителя. Знаех си, че ГЕРБ са изпреварили времето с решенията си! Да Градим България!
14
11
 
10
 
! Отговори
Мая преди 7 години
Задавам ксамо един въпрос към тези коментиращи ни особи- колко процента т населението на София плзва велосипеди, че тоова да е основна грижа на даскалката от Самоков. И още- в какви граници се движи възрастта но софийското население- да нс би 50 и отгоре годишните да карат калелета непрекъснато- за здраве, може би. Ами то друго няма....
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е като златната руда- много шлака , малко метал, топи се, топи се, докато остане накрая само златото.Демографските процеси на БГ.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България има неписан договор между граждани и политици що се касае до неспазване на законите.
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесна природа, прекрасна страна.Ама *** до ***.И тук-таме някой свестен.
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проблема на София, е че е пълен с кореняци и некореняк селяни, които не спазват правила НИКАКВИ, а общината стимулира селенията и мръсотията, чрез липса на контрол върху отпадъците и ниски данъци за старите трошляци. Сложи им данък 2 пъти по-висок от на нова кола и ще спрат да карат дараците и ще се качат в градския. Така ще има по-малко задръстване и замърсяване. Просто и ясно от 100 години в европейските градове. Тука обаче се прави политика спрямо това, кой ще гласува после за тебе...