Половин София – без топла вода лятото! Ремонтират зимните аварии

Поправят 1,7 км от 170 км магистрални топлопроводи
19 апр 2017 09:00,
14
Половин София – без топла вода лятото! Ремонтират зимните аварии
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Части от София в източните, южните райони и в центъра за известни периоди от по десетина дни ще останат без топла вода през лятото заради извънредни ремонти по тръбите на "Топлофикация", съобщиха от дружеството.

От там планират да ремонтират 1,7 км от общо 170 км магистрални топлопроводи. Причината за извънредното обновяване на съоръженията е зимната авария оставила голяма част от абонатите в източните квартали на града без парно за дни. От дружеството уточниха, че всички тези ремонти ще бъдат изпълнявани от собствени екипи, без да се наемат външни фирми.

Според инж. Любен Параланов, председател на съвета на директорите на "Топлофикация София", най-много време ще бъде необходимо за ремонта и пускането отново в експлоатация на 1,7 км от магистрална тръба с голям диаметър под бул. "Цариградско шосе".

По думите му само за да се източи горещата вода от нея ще са нужни няколко дни и почти още толкова тя да бъде напълнена. Предвижда се да бъдат подменени и монтирани нови кранове, като по този начин се намалят рисковете от оставане без парно на големи зони от града. Така ще може да се спира топлозахранването само в отделни аварирали участъци и те по-бързо да се ремонтират.

Според него, за да се намалят дните, през които хората ще останат напълно без топла вода, отсечката, по която ще се работи,ще бъде напълно откачена от останалата мрежа на топлопроводите в столицата. Независимо от това в район "Изток" абонатите ще останат без топла вода за два периода от време. Първият е от 3 до 14 май, а следващият е от 1 до 11 август, пише "Монитор".

Тогава топлозахранването ще бъде прекъснато за двайсетина квартала в София, сред които са двете части на "Дружба", петте зони на "Младост", "Дървеница", "Мусагеница", "Студентски град", "Изток", "Дианабад", "Лозенец", "Гео Милев", "Слатина" и "Редута".

Отделно между 7 и 16 юни без топла вода ще останат клиентите на центъра на столицата, обслужвани от старата ТЕЦ "София". В тази част на града ще се прави профилактика на тръбопроводи с по-малък диаметър.

Според инж. Параланов топлопроводната мрежа в столицата е изграждана основно през 70-те и 80-те години на миналия век. На въпрос колко е експлоатационният й срок той обясни, че при добра поддръжка може да изкарат и повече от 50-60 години.

През лятото с пари от фонд "Козлодуй" се планира да бъдат рехабилитирани топлопроводи на парното основно в "Младост 3". По този начин инвестициите в ремонти в ТР "Изток” ще достигнат 9,4 млн. лв.

От "Топлофикация" припомниха, че за последните 2 години са рехабилитирани 150 км тръби, а други 37 са били подменени. От столичното парно се похвалиха, че са с най-ниски разходи от всички топлофикации в страната.

От столичното дружество информираха още, че по тяхна преценка от 1 юли цената на топлинната енергия ще претърпи незначителна промяна в рамките на около левче за мегаватчас. В момента тя е около 95 лв. с ДДС. Не уточниха обаче дали ще е нагоре или надолу, а само добавиха, че това се решава от КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
4
 
! Отговори
Курти преди 6 години
Топлофикация ще изяде главата на фъндъкова, Тиквата и Софиянски взети заедно. Една ревизия и готово. Утре им се четат присъдите. Осчетоводявали намерения, идеи, проекти без да знаят на коя Земя стъпват. Но нали горивото е руско няма проблем; Народа кучета го яли. Само трябва да се съпостави дневника за покупки и продажби и всички са при Мишо Бирата, Внью Танофф, Гоце май, Тиквата, Кашона, ***, Свирката, Мозъка и други знайни и незнайни "професионалисти".
12
0
 
4
 
! Отговори
Кметицата преди 6 години
Хайде пак ремонти по цариградско.
11
1
 
5
 
! Отговори
Ivo преди 6 години
До MenАми слагай... ама както и да го смяташ ще плащаш повече накрая(вече две години съм така). Това да се отопляваш на ток е най неефктивният начин.... Сега, ако крадът в блока... е друг въпрос.....
10
3
 
7
 
! Отговори
Иво преди 6 години
До минувачТи сериозно ли.. хората правят ремонт да ти е топло на *** зимата, а ти ги обвиняваш. Ако нищо не правеха сигурно щеше да кажеш същото. Аман от хейтъри дето са тръгнали да дават "мнение" за непознати за тях неща. Айде отивай си "у" село, от където си тръгнал. И без това заради такива като теб стават тия аварий.....
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се возя в метрото, ще слизам преди Жолио Кюри, че иначе ще ме отровят с миризма на пот, качващите се от ж.к.Изток.
8
9
 
6
 
! Отговори
минувач преди 6 години
Ама...ей го е месец МАЙ къде е - как 10 дена без топла вода - на бързовари ли пак ?!Нещо трябва да им се направи на тези - "управленци"...нещо, след което да ги боли!
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко късно предупреждават - хората няма да имат време да си купят и монтират бойлери. Май някои са доста късопаметни. Преди 1989-та, парното и топлата вода ги спираха всяка година за по месец, за да си правят ремонтите и нямаше аварии през зимата.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеален момент да натрупа 2 метра сняг в софиа и да го държи до 25 .12. с минусови темперетури само в регион софия.
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в хасково щели да монтират чешми с 3 врътки, една за топла, една за студена и една за тежка вода.
4
5
 
7
 
! Отговори
селяни с колела преди 6 години
Ами ние сме виновни ... и това си е.
3
6
 
19
 
! Отговори
Men преди 6 години
Довижданееее, само да се постопли още малко и разкачам радиаторите и слагам един бойлер. Писна ми от тия, всяка изминала година положението става все по-зле.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаех, че лятото е десетина дни.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да я спират, дори бих им предложил да пуснат от хасковската студена вода, така ще може и тока да спрат, та и проблема с уличното осветлене ще се реши с ходещи светещи човечета.