Незаконен строеж извади на протест "Манастирски ливади"

Според живущите Столичната община обслужва чужди интереси
20 апр 2017 19:24, Екип на Dnes.bg
34

Снимка: Dnes.bg

Днес в 8:00 часа, в столичния квартал "Манастирски ливади – Запад", се проведе протест, организиран от живущи в района. Причината - незаконни строителни дейности, разрешени от Столичната община. Поне според пряко засегнатите хора.

В началото на месеца живущите в квартала разбират съвсем случайно, че в задния двор на един от блоковете ще се изгражда нова улица. Хората виждат няколко геодезисти, които правят замервания в двора на блока, намиращ се на ул. Генерал "Стефан Тошев" 66Б. Измерващият екип коментирал на глас как на ул. "Казбек" й предстои да бъде преместена под прозорците на хората.

"Ако не бяха те, ние никога нямаше да разберем, че предстои задният ни двор да се превърне в строителна площадка", разказват собствениците. Нито строителите, нито община "Витоша" са сметнали, че хората трябва да бъдат информирани. Ние сме заинтересовани лица, а никой не ни казва за това нещо", казват живущи от блока.

На 7-ми април, когато те за пръв път разбират, че пространството около входа им ще се превърне в улица, собствениците свикват спешно събрание. И така започва голямата битка на блок 66Б.

Една борба с много неизвестни, липсващи документи, полицейски коли и една община, която не слуша българския съд.

Необходимостта от местенето на ул. "Казбек" възниква, когато собственикът на популярно заведение в квартала придобива няколко големи парцела в близост до ресторанта си. По ирония на съдбата върху един от тях минава действащата улица. Тя дори е идеално асфалтирана. Според живущите в блока, собственикът на парцелите кара общината да влиза в нарушение, за да може той да използва имота си за изграждане на бизнес сграда.

През 2007 г. Столичната община пуска заповед (РД-09-50-442/18.04.2017), в която се казва, че улица "Казбек" трябва да бъде преместена пред блок 66Б, на мястото на изградената там улица без изход (тупик). Собствениците са информирани за решението на общината и го обжалват.

Живущите в блока печелят делото. Висшият административен съд отменя заповедта на Столична община през 2015 г. (решение 12405 от 19.11.2015 г.). Съдът оставя регулацията такава, каквато е била преди заповедта на СО. Каквато е била и до преди няколко дни.

"Скандалният момент, който изкара всички нас на улицата е, че никой не желае да се съобразява с решението на съда. Нито строителите, нито общината се съобразяват с Висшия административен съд – що за безобразие?", питат хората от блок 66Б.

Столичната община възлага на строителната фирма "Гранит–90–Цинцова" ЕООД да построи нова улица с широчина 10 м на мястото на 6-метровия двор, който още от построяването на сградата е регулиран като тупик – улица без изход. Новият проект влиза в противовес с кадастралните карти, решението на Висшия административен съд и актуалната регулация в района. Реално Столична община няма право да разширява улицата без изход, явяваща се двор на блок 66Б.

Строителите обаче отричат да има нередности в документацията им. По техни думи всичко е изрядно. С тези мотиви те са започнали премахването на насадената от собствениците иглолистна растителност, пречеща за реализирането на проекта. Вече е разрушена и масивна бетонова ограда, намираща се в прилежащите терени на сградата.

"Това разрешение за строеж е незаконoсъобразно, защото тупикът, който трябва да се изгради по закон, е този, който фирмата строител направи преди 20 години", казват  собствениците. – "Решението на съда забранява да се изгражда нова улица, а това всъщност се случва пред очите ни!".

Интересен е и още един елемент от пъзела в "Манастирски ливади". Земята, на която е изграден блок 66Б, е собственост на двамата съседи на собствениците. Парцелът под сградата е на братята Димитър и Антон Петкови. Тя не е общинска, дори не е отчуждена. Но се оказва, че Столична община се разпорежда с нея.

След направена справка от страна на адвокатите на живущите в блока лъсва поредното недоразумение. През 1997 г. започва процедура за отчуждаване на задния двор. Тя обаче все още не е приключила. Реално с нея може да се разпореждат само братята Петкови.

На среща със зам.-кмета на община "Витоша", на която присъстваха представители на строителите и живущите, както и репортер на Dnes.bg, властите не представиха документ за собственост на задния двор. Това повдига въпроси. Чие е това място? Отговор няма.

Съдбата на задния двор на блок 66Б в столичния квартал остава неясна. Живущите в нея пускат жалби до всички инстанции, но по думите им никой не се заема с тях. Те се притесняват, че разрушаването на съществуващият тупик в задния им двор ще наруши целостта на блока им. Според експерти демонтирането на бетоновите плочи, които изграждат настилка в задния двор, ще бъде причина за наводнения в подземните етажи на сградата.

В безсилието си собствениците търсят помощ от медиите. А при появата на журналистите, строителите се разбягват и изоставят площадката. Какво ще се случи, предстои да разберем. 
 
автор: Александър Градинаров


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Кръстанова преди 1 година
До ВаняАз също имам имот на Казбек 53 и се чудя как ще мога да стигна до него, от към Родопски извор улицата е затворена - еднопосочна е в момента, единствено се влиза от към Бъкстон, да не коментирам какво е разстоянието между сградите- вилики архитекти в обшина Витоша!!!!!Е ТОВА НАИСТИНА Е ЗА ПРОКУРАТУРАТА!!! Подкрепям всяко начинание за протест.Замислих се как общината ще ми извозва боклука срещу неописуемата висока такса, без да изхвърлям невъобразимия биклук който е решила че изхвърлям.
31
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Изключителна статия.Поздравявам автора!
30
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Архитектът подписал проекта е пълен некадърник! Той затова не се показва...Кой знае как си е купил дипломата?
29
0
 
17
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
Това е поредното безобразие на район Витоша. А сегашният кмет, от ДСБ, е просто жалък с твърдението си , че общината не можела да има документи за собственост на всяка улица....Пълен абсурд и то правен. Как си "приписваш" собственост на улица- тупик, в собственост на парцела, узаконен с Акт 16, без документи, актуваш я в кадастъра и си правиш каквото ти е печелившо, без да се интересуваш дали хората имат право или не?! ОСТАВКА!!!!
28
1
 
26
 
! Отговори
Антон Петков преди 1 година
На вниманието на Прокуратурата!
Аз съм собственика на 1/2 ид.част он парцела, върху който е построен път- тупик с площ 426м2. През 1998 г. община Витоша се опита да присвои въпросния тупик и да го направи общинска собственост, но процедура по отчуждаване така и не се състоя. Смениха се кметове и сега от общината дерибействат, рушейки тупика, който е частна собственост. Това ли е законността за който говори сегашния кмет Теодор Петков?
27
10
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Начи едни вече заселилии се селяци недават на други новоприиждащи селяци да се заселват от вътрешната страна до "околовръстното". Похвално!
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Софиянец, ти явно още живееш в апартамента на мама и тате и не можеш да си купиш свой дори в Манастирски ливади.
25
1
 
11
 
! Отговори
Жител на района преди 1 година
T. нар. "кв. Манастирски Ливади" целия е съставен от сгради, които са незаконно построени, против всички писани и неписани закони и изобщо против логиката на здравия разум! Мякащи селяни, боклуци, липса на паркинг, лоша канализация, водеща до непрекъснати проблеми, човек не може да завие от разхвърляните по тротоарите (където изобщо ги има) таратайки! Отврат!
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберастията се оказа национални заболяване. София начело с Кметичката е на първо място по измами, крадене, незаконно строителство и далавери. Картофка както изглежда тиха и добричка, така построи клиника на съпруга си за 30 МИЛИОНА. Преди това си купи апартамент за над 200 000 евро. Построи и ДВА БЛОКА в Малинова долина. Но това е от спестяване на заплатата и помощ от баба и дядо??? Общинар да си в днешно време, парите сами идват по сметките. Особено в Столична община.
23
6
 
7
 
! Отговори
Симона преди 1 година
"Извади на протест"? Моля, авторът да се замисли сериозно над езиковата си култура и да преосмисли професията си.
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
софиянци, хотомствени или не, колкото повече мърдат, повече им се набива.
затова споко.
21
7
 
2
 
! Отговори
Куха лейка преди 1 година
Абе .... и аз снощи сънувах едни зелени тучни ливади да се разхождат и протестират... Ама не знаех че са манастирски!!!!.... Сега съм малко бременен .... тая вечер ако ги сънувам на кой манастир да ги върна тия Ливади????? Молим за помощ......
20
0
 
22
 
! Отговори
79991 преди 1 година
община Витоша е най-корумпираната община в София, това се доказа хилядократно последните 10-15 години.
19
1
 
16
 
! Отговори
Гергана Меракова преди 1 година
На мястото на Бесо имаше пицария.
18
1
 
16
 
! Отговори
Гергана Меракова преди 1 година
Абе софиянеца,първо си напиши името!Живели сме зад 2СУ.Ти кой си и къде живееш?Когато си купихме жилище в блока,на Казбек нямаше една паркирана кола.После всичко се промени!Първо се представи и не пиши,без да познаваш хората от блока!Не е коректно!
17
8
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 1 година
До Гергана Меракова

До Гергана Меракова

абе кви потомствени софиянци, там имаше само градинки и хората си гледаха ягоди и марули. от каблешков до глухото бяха само градинки имаше 3-4 къщи. а там дето е BESO сега винаги я е имало тази сграда. Като сте потомствени къде сте живели до сега?
16
8
 
14
 
! Отговори
Гергана Меракова преди 1 година
В този блок живеят хора от18 години.Хората, които имат жилища в него са родени и потомствени софиянци! Не пишете,когато не сте информирани!Нашето семейство също живее там.Търсим си правата!За нещастие-всички са корумпирани!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В гетото всичко е възможно без изключение!
14
0
 
7
 
! Отговори
Grom преди 1 година
А този план от 2007 как го приеха?
13
1
 
24
 
! Отговори
JadgPanther преди 1 година
До ЕСХАЧ

Далавераджията е собственика на BeSo. Първа дружка с кметицата и други видни гербави. Една бърза справка из гугъл и всичко си излиза.