Незаконен строеж извади на протест "Манастирски ливади"

Според живущите Столичната община обслужва чужди интереси
20 апр 2017 19:24, Екип на Dnes.bg
34

Снимка: Dnes.bg

Днес в 8:00 часа, в столичния квартал "Манастирски ливади – Запад", се проведе протест, организиран от живущи в района. Причината - незаконни строителни дейности, разрешени от Столичната община. Поне според пряко засегнатите хора.

В началото на месеца живущите в квартала разбират съвсем случайно, че в задния двор на един от блоковете ще се изгражда нова улица. Хората виждат няколко геодезисти, които правят замервания в двора на блока, намиращ се на ул. Генерал "Стефан Тошев" 66Б. Измерващият екип коментирал на глас как на ул. "Казбек" й предстои да бъде преместена под прозорците на хората.

"Ако не бяха те, ние никога нямаше да разберем, че предстои задният ни двор да се превърне в строителна площадка", разказват собствениците. Нито строителите, нито община "Витоша" са сметнали, че хората трябва да бъдат информирани. Ние сме заинтересовани лица, а никой не ни казва за това нещо", казват живущи от блока.

На 7-ми април, когато те за пръв път разбират, че пространството около входа им ще се превърне в улица, собствениците свикват спешно събрание. И така започва голямата битка на блок 66Б.

Една борба с много неизвестни, липсващи документи, полицейски коли и една община, която не слуша българския съд.

Необходимостта от местенето на ул. "Казбек" възниква, когато собственикът на популярно заведение в квартала придобива няколко големи парцела в близост до ресторанта си. По ирония на съдбата върху един от тях минава действащата улица. Тя дори е идеално асфалтирана. Според живущите в блока, собственикът на парцелите кара общината да влиза в нарушение, за да може той да използва имота си за изграждане на бизнес сграда.

През 2007 г. Столичната община пуска заповед (РД-09-50-442/18.04.2017), в която се казва, че улица "Казбек" трябва да бъде преместена пред блок 66Б, на мястото на изградената там улица без изход (тупик). Собствениците са информирани за решението на общината и го обжалват.

Живущите в блока печелят делото. Висшият административен съд отменя заповедта на Столична община през 2015 г. (решение 12405 от 19.11.2015 г.). Съдът оставя регулацията такава, каквато е била преди заповедта на СО. Каквато е била и до преди няколко дни.

"Скандалният момент, който изкара всички нас на улицата е, че никой не желае да се съобразява с решението на съда. Нито строителите, нито общината се съобразяват с Висшия административен съд – що за безобразие?", питат хората от блок 66Б.

Столичната община възлага на строителната фирма "Гранит–90–Цинцова" ЕООД да построи нова улица с широчина 10 м на мястото на 6-метровия двор, който още от построяването на сградата е регулиран като тупик – улица без изход. Новият проект влиза в противовес с кадастралните карти, решението на Висшия административен съд и актуалната регулация в района. Реално Столична община няма право да разширява улицата без изход, явяваща се двор на блок 66Б.

Строителите обаче отричат да има нередности в документацията им. По техни думи всичко е изрядно. С тези мотиви те са започнали премахването на насадената от собствениците иглолистна растителност, пречеща за реализирането на проекта. Вече е разрушена и масивна бетонова ограда, намираща се в прилежащите терени на сградата.

"Това разрешение за строеж е незаконoсъобразно, защото тупикът, който трябва да се изгради по закон, е този, който фирмата строител направи преди 20 години", казват  собствениците. – "Решението на съда забранява да се изгражда нова улица, а това всъщност се случва пред очите ни!".

Интересен е и още един елемент от пъзела в "Манастирски ливади". Земята, на която е изграден блок 66Б, е собственост на двамата съседи на собствениците. Парцелът под сградата е на братята Димитър и Антон Петкови. Тя не е общинска, дори не е отчуждена. Но се оказва, че Столична община се разпорежда с нея.

След направена справка от страна на адвокатите на живущите в блока лъсва поредното недоразумение. През 1997 г. започва процедура за отчуждаване на задния двор. Тя обаче все още не е приключила. Реално с нея може да се разпореждат само братята Петкови.

На среща със зам.-кмета на община "Витоша", на която присъстваха представители на строителите и живущите, както и репортер на Dnes.bg, властите не представиха документ за собственост на задния двор. Това повдига въпроси. Чие е това място? Отговор няма.

Съдбата на задния двор на блок 66Б в столичния квартал остава неясна. Живущите в нея пускат жалби до всички инстанции, но по думите им никой не се заема с тях. Те се притесняват, че разрушаването на съществуващият тупик в задния им двор ще наруши целостта на блока им. Според експерти демонтирането на бетоновите плочи, които изграждат настилка в задния двор, ще бъде причина за наводнения в подземните етажи на сградата.

В безсилието си собствениците търсят помощ от медиите. А при появата на журналистите, строителите се разбягват и изоставят площадката. Какво ще се случи, предстои да разберем. 
 
автор: Александър Градинаров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една екзактна държава с напълно изрядна документация.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, тия изрядни документации, бе.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема страшно, кметичката може да е малко сополива но не честна, не краде и е справедлива. Отидете при нея, тя ще ви приеме, ако има време но няма, Поплачете пред кабинета й, оставете жалбите и се приберете. Нищо няма дави помогне! Далаверата отдавна е завъртяна, парите да дадени на когото трябва и строежа ще продължи.
8
0
 
19
 
! Отговори
е така е преди 6 години
отидете в студентски град. там всичко е подчинено на една фирма бароко
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ние протестирахме против безумния начин по който се създаде този квартал.Всеки строи без да мисли как ще се стига до блокаМноого,много преди ,,даскалицата "се свърши тази работа селски.Ако живееше в София,щеше да знаеш.
6
4
 
24
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Каква герберастия бе умнико.София я презастроиха впоследните 25 години.Още при Янчулев се почна та до наши дни.Всички са в кюпа.Няма партии ,има ,,баровци" с пари и безогледно поведение.А манастирски ливади се построи без план за инфраструктурата/улици,кръстовища/,всеки продава парцела и вдигат блок.Така е навсякъде с новото строителство.,строят блок за улица не мисляти над кв.Г.Делчев е същото,блоковете са разхвърляни безразборно и,,улиците" са кални
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберастията е опасна не само за вашето здраве а и за имотите ви!! Нали гласувАхте за Спасителя от комунизамЪт, сига Трайко да ви е името. И преди ви щавеше но от утре ще ви дере кожи. Не плачети, а ривети но тихо, щото е обидно да те клати свой и то герой!!! Му-ха-ха!!!
4
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера дошли от Татарли и вече протестират чак. Ми върнете се на село, като ви е много застроено в София и без това само ни подбивате цената на работната ръка.
3
21
 
16
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
всички от манастирски ливади да си хващат пътя към селата от които са дошли и там да си има пак градини с ягоди както беше едно време. баси ***, всички от другата България са в манастирските ливади
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей лоши хора, ей. Разбутаха далаверката на някой гладен сулю в общината, които е взел парички за услугата.
1
4
 
23
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Аааа..нее!! Няма да рвете,имаше избори и гласувахте!Ся *** си в мизерията и мълчете.Господ помага,но в кошара не вкарва!