Таксиджии пропищяха от коли по стоянките им

В Центъра за градска мобилност пък изнемогвали, не им стигали "паяците"
Обновена: 21 апр 2017 15:53 | 21 апр 2017 15:45, Камелия Цветанова
44
Таксиджии пропищяха от коли по стоянките им
Снимка: Булфото, архив

Таксиметровите шофьори в София припищяха от паркирали коли на стоянките, които им пречили да си вършат работата.

Пред БНР някои от тях се оплакаха, че частни автомобили масово паркират на местата обозначени за таксита със знак въпреки забраната, а отговорните органи не санкционират нарушителите.

Нарушенията били ежедневно, а контрол от страна на Центъра за градска мобилност нямало.

Румяна Милова, началник на дирекция "Паркиране и мобилност", към ЦГМ пък обясни, че паяците на малко и заради това контролните органи не успяват да реагират при всички нарушения.
 
"Екипите на Център за градска мобилност, които работят с тежкотоварните автомобили тип "паяк",  извършват само оперативната дейност по репатриране на неправилно паркирали автомобили, независимо от това какво нарушение са извършили водачите. Самата констатация на нарушението тези, които могат да разпореждат репатриране, се извършва от представител на служба за контрол, каквито са КАТ, Общинска полиция", обясни тя.

Милова допусна, че когато паякът подминава и не вдига автомобил в нарушение, е защото той отива на друго място по сигнал на контролните органи.

"Центърът за градска мобилност разполага с 14 "паяка", които се оказват недостатъчни на фона на толкова много нарушения в града", допълни тя и категорично отрече твърденията, че паяците вдигат предимно по-евтините автомобили.

По думите й контрол се осъществява и през почивните дни, но през уикендите броят на дежурните "паяци" е недостатъчен.

"Те работят най-вече по сигнали. Водачите да спазват правилата. Правилата са за това да бъдат спазвани, за да има ред", апелира Милова.

От началото на тази година 139 фиша и 6 акта са били съставени на таксиметрови шофьори заради неправилно паркиране, а 15 техни автомобила са били вдигнати.

Шофьорите посочват че причината за нарушенията е ограниченият брой стоянки - едва 103, които осигуряват 607 места, а броят на такситата в града е около 6000. 

"Всеки момент ще стартира процедура за възлагането на обществена поръчка за закупуването на 10 нови "паяка", което ще допринесе за по-добрия контрол на движението в столицата", допълни Румяна Милова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
31
 
! Отговори
И.А. преди 6 години
Аз пък имам въпрос! Защо над 90% от стоянките на таксиджиите са в нарушение на ЗЗДП? А именно непосредствено преди или след кръстовище. Блокиращи целите пътни ленти, които понякога са изградени специално за завой на дясно и имат разделителен остров с останалите ленти. Тези стоянки блокират и затрудняват и без това безумното движение в София. Но никой не повдига този въпрос!
20
6
 
21
 
! Отговори
До 6-Анонимен преди 6 години
Ще ям това което съм ял повече от 60 години на 68 съм,ами ти защо дойде тук ,за да ме храниш ли Интересно как съм живял като те е нямало тук. Във всеки случай по-спокойно,по чисто и без да ми ,,миекат"отляво и дясно.. Прекалено много сте и мурафетите са ви много.Вашите села пустеят ,а вие се натискате да ставате кондуктори,ватмани и шофьори.Много станахте мигрантите.
19
7
 
14
 
! Отговори
Прави са!! преди 6 години
Не мога да разбера, в случая са прави таксиметровите шофьори.Каква е тази омраза бе хора? Всеки който иска спазване на закон и ред бива оплюван.Толкова ли е трудно да спазваме правилата, като таксиметрови шофьори, шофьори и пешеходци. Всичко опира до самосъзнание, основния принцип е: не пречи на другите!Без предимство ме засича, давам път. Пешеходец пресича на червено - давам път. Не паркирам в градини и пред гаражи. Толкова ли е трудно да сме добри, да сме хора?
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
<Мощността на мотора определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глупости, колкото пъти съм звънял уикенда да съобщя за нарушения, толкова пъти ми е заявявано, че почивните дни не работят. уикенда е анархиа с паркирането
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, тия от гадска мобилното са *** нагледците, защо трябва да вдигат колите, които са спрели на стоящите, просто да им слагат скоби, то и без това трябва да вдигат само тия, които пречат на Движението, но нали са си нагли и лакоми.
15
1
 
10
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
До Анонимен 3Излишните в града ти са тези които съсипаха България,или казано с други думи,всички т.нар. ПОЛИТИЦИ от ''ДЕМОКРАЦИЯТА'' до днес.
14
0
 
22
 
! Отговори
колите преди 6 години
Ние пък пропищяхме от некадърни бакшиши оцветени в черно!
13
4
 
3
 
! Отговори
до12 преди 6 години
Севрюкова ти ли си бе.Не всичко е хвърляне на боб.Има си органи които следят за това дали шофьорите ( всички) са с изрядни документи.Няма как цял ден да си на улицата и да нямаш книжка.Във вашето село може и да минеш метър но в големите градове не става.
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е една от малкото страни в света ,в която докато караш в насрешното движение може някой да те шибне отзад!.. А 70-80% от повредите в мотора се случват, когато не е загрял до оптимална температура за работа. Да не говорим, когато е студен. Все едно да те събудя, да ти вкарам 2 бързи шамара и да те пусна да тичаш бесен спринт. Дали ще ви е весело и приятно?
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА ти откъде разбра че са с книжки ? Нека ти отговоря на твоя език да ме разбереш:НЕкъв таксиЖия ми се чиниш
10
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До писна миОткъде разбра че са без книжкиНЕква врачка ми се чинишОт тия дето звездите им го говорят
9
0
 
43
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
А когато спират по спирките,пред детските градини,поликниниките,нагло един до друг да си поприказват,когато "нямат" да върнат ресто,когато разнасят бели пакетчета до клиенти и по цял ден и нощ си хвърлят фасовете през прозорците,опикават градинките,където си играят децата ни,защо не пищят?
8
1
 
28
 
! Отговори
а централна жп гара преди 6 години
А какво да кажем за поне 5-те таксита, които са заели зелената зона пред главния вход на централна жп гара. Абсурдно е там, през цялото време седят там и заемат места, за които хората могат да си платят и да използват. Не си стоят на стоянката за таксита по-надолу, а пред входа, на зелената зона, с часове, и отляво неправилно паркирали и стесняващи пътя до неузнаваемост, и си седят все едно ти нямаш право от там да минеш
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога най после ще проумеете че паяците са за репатриране на МПС възпрепятстващи движението.На всички останали( паркирали на забранено място)- снимка и стикер на стълото- 30 лв.Глобата се плаща от собственика на МПС- то защото неговата собственост е в нарушение.Кой карал няма значение.Собственика да си търси парите от негоТова е редЯвно някой не иска да има ред
6
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАко 'излишните' се ометат от града ти, не те знам какво ще ядеш :) Или то на вас умните и всемогъщи шопи ядене не им трябва?
5
0
 
22
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
Центърът за градска мобилност в столицата е най- хаотичната, неорганизирана, НЕХАЙНА институция в България...редом до всичко държавно, което разбира се винаги е НАЙ-отрицателно!
4
2
 
47
 
! Отговори
Писна ми ! преди 6 години
На мен пък ми писна да ги гледам как паркират по спирки, кръстовища, булеварди и тротоари. И като изпратят клиента си правят обратен завой на булеварда и ти вдигат ръка сякаш правят нещо нормално и трябва да бъдат наградени за това. Иска ми се да има по-строга регулация към тях, половината са нелегални и без книжки
3
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги слушатели зрители и таксижии. София е предвидена за около 300 000 човека като повече от половината задължително се возят с тролей трамвай и автобус. Ако някои си мислят че София маже да я разтегнат и по специално старите и улици които са от времето на прадядо ми който живееше на бул. Георги Димитров много се лъжат. А по времето на дядо ми и бащами в София е имало цифром и словом 100 000 москвета жигулето и ладета. Така че много молим излишните които са в повече да се омитат от града ми!
2
4
 
3
 
! Отговори
Mustafa преди 6 години
Nema video, sto taka dinesbege?!