Столичани засадиха 3 000 дървета в Западен парк

Така бе отбелязан Международният ден на Земята
Обновена: 22 апр 2017 20:10 | 22 апр 2017 20:00, Петя Славова
21

Снимка: БТА

Виж други галерии »
Със засаждането на 3 000 дръвчета в Западен парк в София ще бъде отбелязан Международният ден на Земята.

Решението за инициативата беше взето, след като районът пострада сериозно от нелегална сеч през зимата. Последвала проверка показа, че в контактен център на Столичната община са заведени няколко сигнала по проблема.

Оказва се, че предприетите мерки за ограничаването на незаконната дейност са крайно неефективни. Изготвен бе проект с предложения за опазване на Западния парк.

Еколозите припомнят, че новите дръвчета имат ключова роля в подобряването на качеството на въздуха. Това е особено значим фактор, на фона на обявеното решение на съда на ЕС да осъди България заради системно нарушаване на допустимите норми на замърсяване на атмосферния въздух.

"Хората са дошли в събота сутрин, защото са с добри сърца и вярват в това, в което и ние вярваме - природата и градската среда в София имат нужда от подкрепа. Днес с нас има над 500 души. Най-после имаме възможност да направим по-масирани действия.

Това е само началото на едно партньорство със Столична община, в което ще засадим десетки хиляди дървета. Ползите от дърветата са много и качеството на атмосферния въздух е пряко зависимо от тях", сподели организаторът на събитието Никола Рахнев пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да си губят времето да садят да хващат лопатите и към близката махала да садят джа га ли... след идната зима дърво няма да остане в парка...
14
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Столичани садят,манггустите режат. Така е Боколандски Тиквостан.
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай ром след 5 години ще бере страхотни подпалки и след 10 ще има и за огрев а мама Данче ще отчита дейност пред Боце колко милее за София.
12
0
 
47
 
! Отговори
Де бой, де! преди 6 години
Българите садят, ромите си секат дървета в парка и незнайно защо не ги хващат!Това не е планината, не секат в дън гори Тилилейски. Секат в парка и нощно време се чува надалеч.Ама нали новите Големи братя от Запад са казали "не притеснявайте ромите". И затова те ще си секат, ние ще садим и ще чакаме 10 години, за да станат тези фиданки големи дървета, като отсечените.Докато се намери някой майчин и бащин да сложи държавата в ред ...
11
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инициативата ви е прекрасна. Благодаря!
10
1
 
48
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
*** гастрольори тази зима изрязаха 60 000 дръвчета в западен парк в София ! Полицията регистрира за статистиката изрязаните дръвчета !
9
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом дървото е отсечено на метър височина, индиец го е отсякъл. По-лесно е така да се сече. На нивото на кръста. Няма да се навежда я.
8
1
 
50
 
! Отговори
35765 преди 6 години
Отсичането на дърво да се приравни с убийствто на животно. Крайно време е да спрем да разхищаваме пари, труд, време, нерви заради групи в различен цивилизационен пласт от нашия. Еколозите да не се вторават в Швейцария, а да бдят тук какво става. Властите да не се заиграват с този или нози електорат, а да си вършат работата, защото всяко запазено да израсне дърво дава въздух за поколенията. Дали в Западен парк са оцелели онези рдеки иглолистни, които се разклоняваха както е при широколистните?
7
1
 
48
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Преди 3 г останах изуменБългарски кафяви въглища излизат от мината на 45 лв/ тон без ДДСВ Топливо бяха 350 лв/ тонЕ нема такав държава
6
2
 
47
 
! Отговори
асен преди 6 години
Мойто куручка тъман толко сабира
5
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние си пишем шведите си "берат"...И така. Ама пък гласуват " правилно".
4
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата зима ако пак е такава люта тези дръвчета ще отидат за подпалки. Къде са отишли дърветата на което място засаждат новите? Ами в печките на едни шведи поради липса на мангизи да си купят дърва и въглища. Едно време кубик дърва струваше 5 лв. тон въглища 15 лв. А сега? Какви са цените на същите тези дърва защото по добри не са станали а и злато невиждам по тях? Един кубик 100 лв при заплата от 400 лв. и пенсия 200 лв. Е как да си купят хората за да не мъръзнат зимата?
3
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за вас, но аз като видя отсякано дърво което е било здраво и със здрави клони и сякаш са ми отсякли част от душата ми.
2
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По- миналата седмица даваха по една телевизия пак в някакъв парк в София как ман.галли режат дървета на един метър от земята- случайно да не се наведе и да се преумори. И имаше протест на граждани...и нито има осъден маннгал нито нищо...Няма такава държава!Как ще ги осъдиш впрочем- нали са електорат на Тиквата.
1
2
 
64
 
! Отговори
Сър Пичук преди 6 години
Тъкмо ще има какво да секат "дискриминираните"!