Модернизация: Новите стари швейцарски трамваи тръгват из София

До края на годината ще бъдат доставени общо 28
24 апр 2017 13:20, Красимир Ангелов
220

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Четири швейцарски трамваи започват да се движат от днес, 24 април 2017, в София. Те ще заменят остарелите трамваи по линия 8 от Съдебната палата до "Люлин".

Заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел ще бъдат първите пътници на един от зелените трамваи.

Още по темата

Трамваите, които тръгват в София от днес, са първите от общо 28-те, които идват от Базел в София по линия на проект, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съвсем наскоро бе доставена и втората партида от осем трамвая, като и те скоро ще бъдат част от трамвайния парк на Столичен Електротранспорт ЕАД. Първо обаче трябва да преминат техническа адаптация към софийската трамвайна система. До края на годината всичките 28 зелени, модернизирани трамваи ще се движат в София.

“Жителите на Базел, където трамваите се движеха доскоро, ги наричат шеговито „краставичките“ заради асиметричната им форма и зелен цвят“, заяви посланикът на Швейцария Денис Кнобел. "Надяваме се тези трамваи скоро да станат един от новите символи на София и на амбициите й да продължи обновяването на обществения транспорт и подобри качеството на въздуха, както и на кандидатстването й за „Зелена столица на Европа", допълни той.

Всички трамваи са модернизирани, с ниско-подова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Оборудвани са със системи за добро пътническо обслужване, които позволяват пестене на енергия и намаляване на шума. 

Проектът "Модернизирани трамваи за София" популяризира използването на обществен транспорт в българската столица, което води до по-малко задръствания, по-малко въглеродни емисии и по-добро качество на въздуха. Бюджетът на проекта възлиза на 3 милиона швейцарски франка, от които 85% е швейцарското финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: Швейцариятрамваи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Ремонтирани трамвай от Швейцария,при това ДАРЕНИ,са много по добра сделка от колкото нови от Русия за по 800 000евро на мотриса.***,коментирате и злобеете,а краката си строшихте да тичате да живеете в София???
172
0
 
2
 
! Отговори
Мискор преди 6 години
Вместо да инвистират и да върнат трамвайния завод да си правим трамваи и така да имаме повече и нови трамваи ще имаме и работна ръка и не само това! Сега има нови технологии ,така че няма да са като старите софия-1000 да речем...
171
0
 
1
 
! Отговори
Мискор преди 6 години
Затова ли плащам 1,60... 3,4 линии да се окей всичко друго... шит
170
0
 
1
 
! Отговори
Мискор преди 6 години
А линиите ,като ТМ 11 или ТМ 4 не са ли за смяна? Всеки ден пътувам по линия 11 и почти всеки ден закъснявам ,защото нещо гърмяло и трамвая трябва аварийно да се прибере в депо и сутрин чакам по 7-10 мин... да не говорим за вечер...
169
0
 
0
 
! Отговори
Герп ОПГ преди 6 години
До 6 бр. дъмпассФандъчке, ти ли си ***?
168
0
 
1
 
! Отговори
аБВ преди 6 години
До АнонименЕдин нов трамвай струва майка си и баща си. С този бюджет можеха да закупят 2 трамвая от тези, движещи ес по линия 7 :)
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че са зелени. Нали сме зелена столица стига сте мрънкали и да не забравите на следващите избори пак за Данчето да гласувате!
166
1
 
2
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ОБРАХА ПАРИТЕ НА ХОРАТА ЗА ДА КУПЯТ НЯКОЛКО ЕВТИНИ АВТОБУСИ И НЯКОЛКО ТРАМВАЯ ВТОРА РЪКА....
165
1
 
2
 
! Отговори
extremist преди 6 години
"хора с ограничени двигателни възможности" - KAКВА ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА ИНВАЛИДИТЕ, КАКВО НЕЩО....КАК МИСЛИШ ФАНДАКОВА: СЪС 137,17лв ИНВАЛИДНА ПЕНСИЯ ДАЛИ ТЕЗИ ХОРА ИМАТ ПО 1,60 В ИЗЛИШЪК ЗА БИЛЕТЧЕТА...
164
1
 
4
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До Шоп 199 : ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ГАДНО НЕЩО ОТ ПЪРВИЧНАТА ДЕФИНИЦИЯ ЗА ГАДОСТ Е ХУМАНОИДА "ШОП" - НОВОИЗЛЮПЕН "ЕВРОПЕЕЦ", БЕДЕН КАТО ВЪШКА НО ПЪЛЕН С ЕВРОПЕЙСКИ "ЦЕННОСТИ" КУПЕНИ ОТ МАГАЗИН "ЗА 1 ЛЕВ"
163
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам как се е активизирал коминтерна да плюе по всичко... Плюйте, плюйте, ама и да се на**рете пак няма да повярваме на вашият идол джуджето. Ама вий си плюйте, заработвайте...
162
5
 
5
 
! Отговори
Атлас преди 6 години
Във Базел си седят доста добре тези таралясници, просто си пасват със градът.....Обаче за София изглеждат като катун.Просто ПОДЧЕРТАВАТ със страшна сила разбитите инфраструктура и олющените фасади на сградите.За София трябват свръх-модерни трамвай за да прикриват цялата селска пумия смачкала прекрасния ни някога град.
161
2
 
8
 
! Отговори
#кой преди 6 години
Въпросът е КОЙ си напълни банковата сметка за да можем ние и децата ни да се чувстваме като през '70-те през следващите десетилетия
160
6
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 6 години
Що бе,МиГ 29 да не са по нови?*** ги хвалите много.Нъл тъй?
159
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, гълъбчета! В държавата на Наглите измами, далаверите, еврофондовете и пладнешките обири ще се "модернизираме" с старото желязо, което Европа отдавна е бракувала. Стоите си в къщи и не гонете мафията от парламента..продължавайте да гласувате за БСП/ГЕРБ защото мафията ви казва ,че трябва да избирате по малкото зло.Само да ви кажа, че "модерен" трамвай като този на снимката не съм виждал в Цюрих и Базел от поне 7-8 години.
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ужасчети, провери, тогава коментирай. или е облекчаавш като мразиш?
157
3
 
8
 
! Отговори
ужас преди 6 години
напълниха България със скъпи ***!
156
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Модерни трамваи???Къде ги видяхте???Аз виждам някакъв допотопен зелен ковчег от времето на Хитлер. чакайте да позная- някой , не без съгласието на Фандъкова прибра пари за нови наистина модерни мотриси и докара тези бракувани. Ех, тая стара изпипана схема работи и през 2017
155
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ти лично какво си направил, че да има по-нови мотриси? Освен да драскаш коментари и да ревеш като ощипана мома че били от 90-те?
154
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът никога от нищо не е доволен. И чисто нови да бяха трамваите пак щяхте да мрънкате и да им намерите кусури. Продължавайте тогава да се возите на старите мотриси от 80-те, като толкова не ви харесват новите.