Модернизация: Новите стари швейцарски трамваи тръгват из София

До края на годината ще бъдат доставени общо 28
24 апр 2017 13:20, Красимир Ангелов
220

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Четири швейцарски трамваи започват да се движат от днес, 24 април 2017, в София. Те ще заменят остарелите трамваи по линия 8 от Съдебната палата до "Люлин".

Заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел ще бъдат първите пътници на един от зелените трамваи.

Още по темата

Трамваите, които тръгват в София от днес, са първите от общо 28-те, които идват от Базел в София по линия на проект, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съвсем наскоро бе доставена и втората партида от осем трамвая, като и те скоро ще бъдат част от трамвайния парк на Столичен Електротранспорт ЕАД. Първо обаче трябва да преминат техническа адаптация към софийската трамвайна система. До края на годината всичките 28 зелени, модернизирани трамваи ще се движат в София.

“Жителите на Базел, където трамваите се движеха доскоро, ги наричат шеговито „краставичките“ заради асиметричната им форма и зелен цвят“, заяви посланикът на Швейцария Денис Кнобел. "Надяваме се тези трамваи скоро да станат един от новите символи на София и на амбициите й да продължи обновяването на обществения транспорт и подобри качеството на въздуха, както и на кандидатстването й за „Зелена столица на Европа", допълни той.

Всички трамваи са модернизирани, с ниско-подова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Оборудвани са със системи за добро пътническо обслужване, които позволяват пестене на енергия и намаляване на шума. 

Проектът "Модернизирани трамваи за София" популяризира използването на обществен транспорт в българската столица, което води до по-малко задръствания, по-малко въглеродни емисии и по-добро качество на въздуха. Бюджетът на проекта възлиза на 3 милиона швейцарски франка, от които 85% е швейцарското финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: Швейцариятрамваи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива трамваи има в Белград. Пак са от швейцарския град Базел.С тази разлика, че са платили на сърбите да ги вземат.За да си спестят екотаксите, които в Швейцария са жестоки.
132
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки напъните на герберастите да бранят поредната далавера на Послушницата, държа да отбележа, че думата МОДЕРНИЗАЦИЯ съвсем не е на място.Колкото и да сме изостанали не може да ни модернизират с нещо на половин век, нали ?
131
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кухи рашистки ***. Швейцария плаща за всичко освен модернизацията на колесната база в Софийско депо-28 докарани безплатни трамваи.
130
5
 
10
 
! Отговори
Шопът преди 6 години
А бе тези са с по един фар отпред, а не с два като нашите. Като нищо ше го помисля за мотор като се прибирам вечер на две-три ракии към Люлин....
129
15
 
17
 
! Отговори
Дибала преди 6 години
Много непросветена нация ей! Да не казвам ***. Последния български трамвай е произведен в началото на 90-те. И като оборудване е на светлинни години надолу в сравнение с тези мотриси. Баща ми 35 години работеше в трамвайния завод. Не давайте акъл, след като не сте запознати. Това е като да сравниш стар обгрижван мерцедес с нов москвич. Аз предпочитам мерцедеса да ви кажа! Но плюенето на българина е присъщо. 80% от нацията не става за нищо. Не ни е случайно дереджето на което сме!
128
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 8 снимки няма нито една читава... Сменяйте фотографа
127
13
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Благодаря на Щвейцарците ! А тези които постоянно мрънкат и все не са доволни, те сигурно и в личния си живот са неудачници. Добре, че не всички сме като тях.
126
10
 
11
 
! Отговори
трафалгар преди 6 години
няма по- големи мрънкачи от българите.никога от нищо не са доволни и нищо не приемат. 1.трамвайте са ни подарени / 85% плащат швейцарците/ 2. швейцарски трамвай сте виждали само на картинка,защото повечето не сте ходили по-далеко от женския пазар 3. хем беден с 2 лв в джоба - хем *** -иска лукс ! смешен и жалък народ който нищо не уме да цени ! още 50 години комунизам ви трябват ......
125
6
 
11
 
! Отговори
шоколад Милка преди 6 години
Швейцарския ми часовник и той е на 30 години. Работи си...
124
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стават за скрап.
123
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа на две скорости. Лошото е, че ние май сме третата.
122
7
 
15
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Купете цялата европейска бракма и я довлечете в София - да живеем в 20 век, а Европа в 21.
121
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безплатно е само сиренцето в капана мили ми мишоци !те и турските ваксини бяха "подарък" пък кво стана ?
120
3
 
16
 
! Отговори
до 138 преди 6 години
Юрданке, ти ли си *** ?
119
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, дадени са ни БЕЗ ПАРИ ! С наши средства са направени реновациите в трамвайния завод, демек наши работници са получили заплата. 85 % от проекта е платен от швейцарците, наши са само 15 % труд и реновация. Кво искате повече ?
118
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберасктите крадльовци сега това ли измислиха.
117
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме й на Фънда. Да не би да се вози на трамваи.
116
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБаджиите се надявали тези трамваи N-та ръка, които не си знаят годините, да станели символ на София?!?Ами това е символ на цялото управелние на ГЕРБ - за парите, за които може да се купи нещо хубаво и ново, някои си правят далавери и внасят ***.
115
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ми харесват, всичко швейцарско е качествено.
114
6
 
26
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Жълтия трамвай на снимката изглежда като взет от далечното бъдеще в сравнение със " новите" зелени.Е бива наглярщина ама чак толкова.Защо общината не кандидатсва с ЕП за МОДЕРНИЗАЦИЯ на траювайния транспорт.Пак щяха да са без пари но щяха да са нови.Това е подигравка.Тези мотриси са за скрап.Фандъкова и тя