Модернизация: Новите стари швейцарски трамваи тръгват из София

До края на годината ще бъдат доставени общо 28
24 апр 2017 13:20, Красимир Ангелов
220

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Четири швейцарски трамваи започват да се движат от днес, 24 април 2017, в София. Те ще заменят остарелите трамваи по линия 8 от Съдебната палата до "Люлин".

Заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел ще бъдат първите пътници на един от зелените трамваи.

Още по темата

Трамваите, които тръгват в София от днес, са първите от общо 28-те, които идват от Базел в София по линия на проект, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съвсем наскоро бе доставена и втората партида от осем трамвая, като и те скоро ще бъдат част от трамвайния парк на Столичен Електротранспорт ЕАД. Първо обаче трябва да преминат техническа адаптация към софийската трамвайна система. До края на годината всичките 28 зелени, модернизирани трамваи ще се движат в София.

“Жителите на Базел, където трамваите се движеха доскоро, ги наричат шеговито „краставичките“ заради асиметричната им форма и зелен цвят“, заяви посланикът на Швейцария Денис Кнобел. "Надяваме се тези трамваи скоро да станат един от новите символи на София и на амбициите й да продължи обновяването на обществения транспорт и подобри качеството на въздуха, както и на кандидатстването й за „Зелена столица на Европа", допълни той.

Всички трамваи са модернизирани, с ниско-подова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Оборудвани са със системи за добро пътническо обслужване, които позволяват пестене на енергия и намаляване на шума. 

Проектът "Модернизирани трамваи за София" популяризира използването на обществен транспорт в българската столица, което води до по-малко задръствания, по-малко въглеродни емисии и по-добро качество на въздуха. Бюджетът на проекта възлиза на 3 милиона швейцарски франка, от които 85% е швейцарското финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: Швейцариятрамваи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
21
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Джурналята вместо да се захласвате защо не напишете колко ни струва като цяло една такава модернизирана антика включително и адаптацията им до пущането по нашите линии за да разберат софиянци колко са платили иначе всичко си е само един *** възторг.
12
8
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
По грозни са и от кметицата.
11
7
 
27
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До 6 бр. дъмпассПроблема е в това, че "демокрацията" ни докара дотам, че да се радваме на каквото ни подарят, вместо да спи произведем сами или да си купим ново.
10
7
 
27
 
! Отговори
е преди 6 години
Тия бракми трябва да са от времето на Вермахта...
9
19
 
15
 
! Отговори
6 бр. дъмпасс преди 6 години
тролеи виждам под мен, абе вие *** ли сте? 85% подарък са тия трамваи и са 100 пъти по - хубави от руските ви 72 г. морги в момента. Какъв ви е проблема другари?
8
2
 
24
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Е на тва му се вика да си некаддддърен журналист/фотограф. 8 снимки и от нито една не става ясно, за общото състояние на трамваите отвътре, просто не можеш да прецениш за какво иде реч. Отвън също трудно да прецениш, с тоя сферичен ефект дето е добавен... Просто нямам думи...Иначе, ако трамваите са в добро техническо и визуално състояние и на добра цена... що пък не... не само ние купуваме втора ръка
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прошляците,от кражби и айдучина,не могат и пари за нови теамваи да намерят,та чакат милостиня от швейцарците...
6
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕДНА,БЕДНА БЪЛГАРИЯ. ЕДНО ВРЕМЕ ПРАВЕХМЕ ТРАМВАИ, СЕГА КУПУВАМЕ 28 ГОДИШНИ БРАКМИ.
5
8
 
42
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Швейцарците си хвърлят *** , а ние го прибираме все едно е чисто нова стока. Без коментар.
4
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха,ха,ха,кошчето за отпадъци на Европата.Да живей фандък!
3
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След ретро влакчетата, сега СО пускат и ретро трамчета....дано не са с парни мотриси.
2
3
 
42
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Дизайна все едно го е моделирал пиян дървар с брадвата :)
1
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подаравят ни старите *** от европа, а тук политиците ни ги хвалят за нови и модерни, а бе що не си е... Е майката.