С 5% скочили наемите в София, на места стигат ?9 за квадрат!

Най-търсени остават едностайните и двустайни апартаменти
24 апр 2017 12:18,
70
С 5% скочили наемите в София, на места стигат ?9 за квадрат!
Снимка: архив Reuters

С до 5% през първите три месеца на годината поскъпват наемите на жилища в София в сравнение с последното тримесечие на 2016 г. Това отбелязват брокери. Проверка на вестника в специализирани интернет платформи за отдаване под наем показва, че предлагането на апартаменти в зависимост от квартала започва от 3,5 евро за квардратен метър и достига на места до внушителните 9 евро.

Предлагането на апартаменти в зависимост от квартала започва от €3,5 за квадратен метър и на места стига до €9.

“В София наемният пазар мина психологическата граница от 300 лева и към момента дори в крайните квартали трудно може да се намери оферта за гарсониера под 350 лева на месец”, коментира брокер пред "Труд".

Според негов колега клиентите имат все по-високи изисквания за строителство, обзавеждане и локация на търсения за наемане имот. Това кара собствениците да влагат повече пари в апартаментите, които отдават под наем, и е едно от обясненията за поскъпването на пазара, което макар и плавно се наблюдава през 2016-а и продължава през настоящата година.

Най-търсени за квартира остават едностайните и двустайните жилища, а предпочитаните квартали са източните “Младост”, “Витоша” и “Гео Милев”, южните “Стрелбище”, “Манастирски ливади” и централната градска част, където се плащат едни от най-високите наеми и където традиционно основни участници на пазара са чуждестранни студенти.

Според данни на НАП над 60 000 българи са декларирали, че през 2016 г. са имали доходи от наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
24
 
! Отговори
бъъъз преди 6 години
Не знам къде са 300 лв., но в Младост 4 под 600лв няма
21
4
 
34
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Пълни глупости. Коя агенция ви поръча тоя материал... Аман от поръчкови писания.... Балон не,ам дирижабъл ще падне съвсем скоро. 70 000 души имигрират всяка година и няма да се върнат в помийната яма софоя.
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На какво основание дигат цените? Да не би нещо да се е по-добрило?
19
1
 
47
 
! Отговори
Cosa Nostra преди 6 години
И аз живея в София от 20 години.Направих пари но не от заплати.Всеки знае как се правят големи капитали.Ако някой си мисли че 1500 лева са достатъчни в столицата.Добре дошъл.Умните хора си смениха държавата отдавна.
18
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и държавата да лансира София,тя си остава една кирлива столица.Там реална икономика няма.Всичко е държавна хранилка и пране на пари.Балон,който със съзнателно унищожаване на цели български региони ще гръмне последен,но пък най-ефектно.А и там всички новоизлюпени столичани живеят на кредит и на подаяние от мама и тати от провинцията.Разбира се всичко това изведнъж ще им създаде редица емоции.И най-важното.В София се диша отрова.И този проблем ще остане за десетилетия напред.
17
3
 
18
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Ами така пишат по сайтовете. Че в София взимали 2 хилки.И на мен не ми се вярва много, ама знам ли.Като гледам всичко се вре там. И аз бих отишъл ама съм вече стар.
16
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянци станаха милионери. Хазяина ми има 8 апартамента, като 6 от тях дава под наем. Дава под наем и 2 ресторанта. Не работи. Само прибира наемите и ходи на екзотични екскурзии в чужбина. Имам предвид Мексико, Перу, Япония и Нова Зеландия. Такива дестинации. Решил съм да се оженя за по-малката му дъщеря, ама не знам той какво ще каже по въпроса.
15
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
къде ги диват тия 1500 кинта на месец.Има много фирми дават 700 кинта и за нищо не стигат.
14
4
 
5
 
! Отговори
До Гущеров преди 6 години
А гущера е селски *** дето само спами по форумите и никаква работа не върши! Умрел е от яд, че не всички са баламезници като него!
13
40
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма софиянец който да взима по-малко от 1800 лв. Ако има някои с по-малки от тази заплата им доплащат останалото на ръка. Знам го от личен опит. Затова всички заминават за София. В провинцията вече не се живее - само глад и мизерия.
12
4
 
27
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Ами 1500 лв малко ли са бе. Във Видин толкова взимам на тримесечие.
11
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София, както и навсякъде в България, заплатите са ниски. Може да са по-високи в сравнение с провинцията, но пак са ниски. Все пак странно е, че наемите се вдигат. Може би идват нови талази селяни и мигранти.
10
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Високите заплати в София са мит. Вижте обявите в джопс. Длъжност директор с два езика, опит на прадишна позиция, 24/7 на черешата - заплата 800 лв. бруто ?!?
9
2
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Иска ти се ама НЕМА...
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УМЕН ГУЩЕРМного добре казано, вдига наемите и междувременно писка, махайте се, искам си старата София
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че собствениците на отдадени под наем жилища в София си плащат съвестно данъците. Или само гледат в нечия паничка кой колко взима за да си вдигнат наема? Ако човек взима много пари в София, не мисля, че би живял под наем.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак много високите заплати и евтиният и удобен начин на живот привлича все повече хора.
5
4
 
33
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Къде ги бе тия заплати от по 2500 лв ? Само в ИТ-сектора. Навсякъде се бачка за 1500 лв в НАЙ-ДОБРИЯ случай...
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един приятел от нашето село отиде миналата година в София. Много се хвали. Разправя взимал над 2000 лв. И аз съм решил да се изнасям натам. Тука на село никой не дава повече от 350 лв.
3
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са за жалене. Нали в София взимат по 2 500 лв заплати. Какво за 300 лв наем.