Ремонти, строежи, градежи... Време е за банята на Банкя

Сградата ще бъде реставрирана заедно с хотел към нея
25 апр 2017 16:52,
8
Ремонти, строежи, градежи... Време е за банята на Банкя
Снимка: Facebook

Столичният общински съвет може да даде рестарт на реставрацията на Централната минерална баня в Банкя.

Сградата е затворена и се руши от години. През 2015 година Общинският съвет в София опита да даде на концесия реставрацията на банята, но никой не пожела да участва в конкурса и той беше прекратен.

Сега общинарите може да обявят нов конкурс, който включва учредяване на право на строеж на балнеоложки хотел в Банкя и подземна топла пешеходна връзка с Централната минерална баня в града.

Въпросът трябва да бъде обсъден на 27 април. Доклад до Столичния общински съвет по темата е внесен от кмета на район "Банкя" Рангел Марков и общинският съветник от ГЕРБ Ана Стойкова, съобщи БТА.

Според документа допустимата максимална застроена площ на хотела е 1491 кв. м, а максималната подземна застроена площ - 5218 кв. м с басейни с плажна зона към тях и озеленяване, летен театър с минимум 200 седящи места и паркинг в подземната част.

Проектът предвижда СОС да възложи на кмета на София да организира конкурс за учредяване на право на строеж за срок от 35 години с начална конкурсна цена не по-малко от 9 738 000 с ДДС. Определеният срок за завършване на строителството е три години.

СОС трябва да определи предназначението на бъдещата сграда като балнеоложки комплекс да не може да бъде променяно за срока на правото на строеж.

Средствата, получени като цена от правото на строеж, СОС предвижда да бъдат изразходвани целево от район "Банкя" на Столичната община за консервация, реставрация и социализация на сградата на Централната минерална баня в Банкя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ти какво предлагаш, да се ругае е лесно
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко такива уникални стари сгради и къщи събориха!Дано да я реставрират!За каквото и да я използват,важното е да се поддържа.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много красива сграда с уникална архитектура - в една нормална държава биха я реставрирали и превърнали в художествена галерия с художествено у-ще , Ама ние не сме , затова ще я затрият и парка ще затрият и ще строят частни хотели - да дипли пачки някой чалигар .
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там ли е ял филиите с мас ?
3
0
 
10
 
! Отговори
none преди 6 години
А тази в овчакупе ???
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОНЦЕСИЯТА ЩЕ Я БЗЕМЕ ОНЯ ГЕРБУРАК, КОЙТО СНЕСЕ НАЙ-МНОГО НА ВОЖДА.
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банята в Банкя ще стане банка.