Имотите в София скочили с 18%, броим по 1000 евро за квадрат

София все по-разпознаваема за уикенд и градски туризъм
26 апр 2017 07:00, Александър Попов
107
Имотите в София скочили с 18%, броим по 1000 евро за квадрат
Снимка: Булфото, архив

Желаещите да закупят апартамент в София се бъркат все по-дълбоко в джоба. Жилищата са поскъпнали с внушителните 18% през първото тримесечие на 2017 г., в сравнение със същия период на 2016 г. Средната им цена пък вече гони 1000 евро/кв. м и достига нивата от предкризисната 2007 г., показва анализ на агенция Bulgarian Properties.

"Пазарът е във възходящ цикъл, като очакванията са този тренд да продължи поне още 2 години", заяви пред "Труд" изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова.

Според данните за първото тримесечие на 2017 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 985 евро/кв. м. при 960 евро/кв. м. за последното тримесечие на 2016 г. В началото на 2016 г. жилищата се продаваха средно за 835 евро на кв. м.

По думите й средната покупна цена на жилищата остава около 90 000 евро, като продажбите на жилища ново строителство продължават да движат над 50% от общия обем на продажбите.

Основният интерес продължава да бъде към южните и източните квартали на София, като наличието на метро играе все по-съществена роля за интереса към даден район.

Най-скъпи остават "Лозенец", "Иван Вазов" и идеалният център, където цените са между 1500 и 2000 евро на кв. м. Районите около Южния парк запазват висок интерес и ниско предлагане, което обуславя по-високите цени – между 1100 и 1400 евро на кв.м.

"Младост" също е сред предпочитаните квартали, като там средната цена вече е 1000 евро на квадрат. В другата "спалня" на София - "Люлин", може да се намери изгодно ново строителство на цени от 650 евро на кв. м.

Икономическото оживление, подобряващите се условия за кредитиране и превръщането на София в по-разпознаваема туристическа дестинация са факторите, които движат пазара на луксозни имоти през първото тримесечие на 2017 г.

Търсенето на луксозни имоти остава предимно за жилищни нужди, но покупките с инвестиционна цел набират скорост и вече са около 30% от всички сделки с луксозни имоти.

От компанията подчертават, че София става все по-добре разпознаваема като дестинация за уикенд и градски туризъм благодарение на ръста на нискотарифните полети.

Предлагането на луксозни жилища остава слабо. Повечето нови проекти още са в строеж, а някои - дори на етап покупка на парцел. През първото тримесечие на 2017 г. цените в луксозния сегмент са стабилни, като се очаква годишен ръст в рамките на 5%.


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
1
 
! Отговори
Нико преди 1 година
Той и долара растеше през 1996-1997 .Балона се надува,надува....
88
1
 
6
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Спе ку лан ти. Реалната цена ,без печалбата, не е повече от 50 000 лв на едно жилище.
87
2
 
7
 
! Отговори
seira преди 1 година
"МНОГО ШУМ ЗА НИЩО!"

ОТНОВО "ПОРЪЧКОВА ИНФОРМАЦИЯ" И ЛЪЖЕРЕКЛАМА...

ИЗКУСТВЕНО СЕ СЪЗДАВА "ПАНИКА" С ЦЕЛ ПРИБИРАНЕ ПАРИТЕ НА ХОРАТА ОТ БАНКИТЕ - КАТО "ИНВЕСТИЦИЯ"!

КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ТЕЗИ, КОИТО РАЗПОЛАГАТ С АПАРТАМЕНТИ, В КОИТО НИТО ЖИВЕЯТ, НИТО ГИ ОТДАВАТ ПОД НАЕМ?

ОТГОВОРЪТ: ЩЕ ПЛАЩАТ ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ!!!

ЗА ДА ИМА "НОРМАЛЕН" ПАЗАР НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ Е НЕОБХОДИМО ПЛАТЕЖОСПОСОБНО ТЪРСЕНЕ НА КРАЙНИ КЛИЕНТИ!!!

А, ПРИ ТЕЗИ "ДОХОДИ" И ТОВА КРЕДИТИРАНЕ КАК ДА СТАНЕ?!
86
0
 
8
 
! Отговори
hh преди 1 година
Току що пуснаха статия в инвестор, в която много ме зарадва изказването,че предлагането расте двойно повече от търсенето
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко глупости в едно кратко заглавие:
1. Имотите не скачат, покачва се цената им.
2. Никой вече не брои парите за имот, понеже се превеждат по банков път.
3.Евро валутата не е официално разплащателно средство в България - левът е.

И имате претенции, като журналисти, да сте радетели за чист и ясен български език!
84
5
 
10
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Ганя преживя една финансова криза и започна да разбира от балони, миграция, строителство и всякакъв род предприемачество... Свит в прашния ъгъл на мизерната си кутийка, той е спец по икономика, политика, световни проблеми, жени, екология... Такива управници трабват на Българиа, кано Вас - форумни лЪове!!! :D
83
7
 
6
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Мдаааа, неслучайно в София вече нормална реч не може да се чуе! Масово се мяка и квака! Добре, че "Новите Софиянци" по празници си се прибират на село, та поне за няколко дни нормалните софиянци можем да излезем спокойно да се разходим из града си! Аман вече! Крайно време е да се върне софийското жителство! Батето хубаво го беше предложил!
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комплексираните провинциалисти много искат да живеят "на центъра" и в южните квартали, които вече на нищо не приличат от пренаселеност и липса на инфраструктура и услуги.
81
1
 
16
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
Кога се купуват имоти ?
Когато цените са ниски или надути нереално?
Цените на имотите ще паднат в момента когато банките променят лихвите си.Всички банки особено Европейската ,печатат пари като луди в момента.В момента когато мръднат лихвите и партито на брокерите и всички които са алчни за да надуват ще свърши.
От края на 2017 се очаква охлаждане .
Не купувайте сега и не теглете кредити.
Помните 2008 кой наду балона ?
Алчните банки.Сега филма го пускат наново с нов сценарий.
80
2
 
1
 
! Отговори
До 93 преди 1 година
Пак казвам, пари трудно и бавно се печелят, за сметка на това адски бързо и лесно се загубват. Или казано по друг начин ако стойността на велика според теб компания,падне по някаква причина с 50% то за да възстановиш парите си трябва да изчакаш да поскъпне със 100%. Риска с борсата е огромен, както днес всичко върви нагоре,така утре може да пропадне и рано или късно пропада (справка 2008-2009 или 2000)
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че брокерите запазват присъствие на ***, като им предложиш цена на половина от офертната. Важното е далаверата!
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 77

Виж графиката на Алкомет за последната 1 година :) и не... не купувам лотарийни билети. Направих доста парички на чуждите борси, БГ борсата е шит, но има някои добри попадения. Но не е за всеки... който не може да поема риска, да слага в банка и да чака 0.40% годишно доходност. Има пътници за всеки влак.

Дори и за имотния... ;)
77
6
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Време е в играта да се включат НАП и общината. Мечтая си да видя една статистика за реалните цени на сделките и едно щуро повишаване на данъците за собственост на повече от един апартамент.
76
2
 
10
 
! Отговори
Неда преди 1 година
Алчните брокери са изгладнели и с подобни писания искат да хванат шараните с пари. Ежедневно ме заливат с десетки реклами за продажби на жилища, които явно са доста повече от купувачите. При продажна цена 1000 евро за квадрат, знаете ли колко е всъщност себестойността- 300-500 евро. Направете си сметка за какво изнудване става дума.
75
2
 
3
 
! Отговори
ProStack преди 1 година
До До ProStack да не искаш да ми кажеш, че имот в центъра, който е най-добре запазва цената си по време на криза и най-лесно скача при балон, 400-500 лева е много на година? Признавам ти, че таксата смет е пословично калкулирана на квадрат, а не на живущи, но пак е евтино.
74
1
 
16
 
! Отговори
Св преди 1 година
В едно село с 1000 човека имало фурна за хляб. Вървяло му на собственика, продавал по 1000 хляба на ден и с печалбата живеел добре. Но като всяко българско село със застаряващо население и никаква раждаемост хората скоро станали 500 човека. За нещастие пък и конкуренция се явила (чули за далаверата) - още една фурна, освен че свалил двойно цените, печалбата от намалените продажби отново не му стигала да осигурява семейството си. Та направете си аналогията.
73
2
 
6
 
! Отговори
До ProStack преди 1 година
Дали е нищожен данъка и такса смет?!
В Центъра на София, където цените са най-високи, плащаш 400-500 лева данък и такса смет за ново жилище и около 250 лева за двустаен строен преди 40-50 или повече години, като в това не се включва земята, на която е построена сградата. Това много ли е или е "нищожен данък и такса смет"? Може би повече от половината от тези жилища се обитават от пенсионери.
72
6
 
6
 
! Отговори
ProStack преди 1 година
Искам да обърна внимание на един-два факта, които се пренебрегват - цените са високи, но при нищожен данък и такса смет; второ - реално достъп до други инвестиционни инструменти няма. Вярно, кредитирането и лихвените проценти нямат икономиченска обосновка.
71
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са тези пари за едно място задръстено от хора и коли.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Га баце стана кмет преди години ши обчсни юе ще напраши Софич най-скъпич град! Само не утоюни ш бантустан или ш сшета!