Престъпленията в София намаляват, разкритите – скачат!

Има ръст при ало измамите, за които трябват законови промени
27 апр 2017 17:15,
12
Престъпленията в София намаляват, разкритите – скачат!
Снимка: Reuters, архив

Отчитаме намаление на регистрираните престъпления в столицата за миналата година, но това е на общия фон. Значително са намалели престъпленията, свързани с противозаконно отнемане на моторни превозни средства, обяви пред Столичния общински съвет директорът на СДВР Младен Маринов, който участва в сесия по сигурността на съвета.

Маринов представи данни за престъпността в столицата през 2016 година. Регистрираните криминални деяния за миналата година са 22 292, с 9,2 на сто по-малко от предходната година. С 15 на сто е нараснал броят на разкритите престъпления, регистрирани през предходни периоди, като разкриваемостта от 30,1% бележи ръст с един процент в сравнение с 2015 г., каза Маринов.

При други престъпления се наблюдава ръст, като например т.нар. телефонни измами, които като цяло на територията на цялата страна се увеличават.

"Проблемите с този вид престъпления са свързани с необходимостта от предприемането на законови мерки, които се отнасят до мобилните оператори. Телефонните измами се извършват главно чрез ползване на сим-карти на мобилни оператори. Необходимо е да има законови промени, които да ограничат възможността едно лице да закупи 2-3 хиляди сим-карти, които да се ползват безконтролно от други хора", каза Маринов.

По отношение на незаконно пребиваващите чужденци в столицата директорът на СДВР посочи, че благодарение на системните мерки, които се прилагат съвместно със Столичната община, като например изграденото видеонаблюдение и постоянните патрули на Общинска полиция, проблемът се държи в поносими граници.

"При нас основната задача е при проблем да се действа светкавично", каза Маринов.

Той изрази съжаление, че тези, които имат документ и основание да пребивават у нас, няма как да бъдат накарани да стоят на определено място.

"Те са обикновено на обществените места, но нашата задача е да не нарушават реда, да пазят чистота в столицата и да не извършват престъпления", каза още той, предаде БТА.

Във връзка с битовата престъпност в града той отбеляза, че това е основният процент престъпления, извършвани в София, като уточни, че има намаление на регистрираните престъпления през миналата година.

Той обаче направи уговорката, че, например, много често при изгубени документи гражданите посочват, че те са откраднати. Причината е, че при загуба на документи се налага административна глоба, а при кражба такава не се дължи. Това обаче идва като регистрирано престъпление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е т.нар. фалшива новина, нали?
9
0
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Верен сбор от неверни данни
8
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
хората не се обаждат в полицията и затова статистиката отчита намаление напрестьпленията никои няма доверие в полицията и неината компетентност
7
0
 
13
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Щом пише, че са намалели и разкриваемостта е висока, значи е точно обратното. Това е просто една милиционеро-тикварска лъжа. А защо нищо не казват за напълнената с мигранти София. С постановление 208 или без него, ГЕРБ са първи приятели на мигрантите. Всъщност ГЕРБ е антибългарска партия. Старшиниките си мислят, че с лъжи ще оправят държавата. А, за кражбите мога да кажа, че ГЕРБ не крадат.....по малко, а крадат на едро.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно чета работническо дело! Циркаджии.
5
1
 
12
 
! Отговори
аз преди 6 години
До До 2То е ясно че полицията не работи и хората и нямат доверие но не трябвали при това полужение да има съкращения и намаления на заплатите а се оказва обратното постоянно се наливат пари в една не работеща система,това е скандалното.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почнаха да ни обработват с герберастката стъкмистика и фейк новините.Все едно че живеем на Марс.
3
0
 
16
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Може и да е истина, но няма нищо общо се реално извършените и разкрити престъпления. Първо ми говорят само за регистрираните престъпления, че били намалели, а всъщност общия брой на престъпленията може да е скочил десеторно, но хората спряха да подават жалби - разбрахме, че МВР не работи и няма смисъл. Второ, това увеличение на разкриваемостта е следствие на предишното - хората подават жалби, само ако сметнат, че има някакъв шанс престъпниците да бъдат разкрити, а реално разкриваемостта пада.
2
0
 
19
 
! Отговори
истина е преди 6 години
ДНЕС Е 27 АПРИЛ ,А НЕ 1 !!!
1
0
 
21
 
! Отговори
шмекери преди 6 години
Нищо не намалява а хората нямат доверие на полицията и в много случай изобщо не пускат жалби и от там идва уж намалението,и полицаите го знаят но се правят на луди.....