София "отеснява": Над 600 автомобила се регистрират за ден

Планира се догодина да се изгради един цял лъч велоалея
30 апр 2017 10:22,
134
София "отеснява": Над 600 автомобила се регистрират за ден
Снимка: архив Булфото

Столицата ни "отеснява" все повече. Над 600 автомобила средно регистрират в отдел "Пътна полиция" за ден. От 1990 г. насам колите падащи се на глава от населението са нараснали почти тройно. Какво предвиждат от Столичната община, за да ограничат регистрацията на автомобили и трафика разказва Боряна Благоева.

През 1990 г. автомобил е имал всеки пети столичанин, в момента - повече от половината софиянци имат коли. Улиците стават все по-тесни, местата за паркиране все по-малко, а въздухът, който дишаме, все по-мръсен.

Към момента общия брой на леките автомобили в столицата са около 635 хил., а товарните са около 104 хил.", разказа пред БНТ Златко Златанов - началник сектор пътни превозни средства в СДВР.

И докато на ден се регистрират по около 600 нови автомобила, от движение се спират 5 пъти по-малко. За да реши проблема с големия брой коли, Столичната община работи по проект за извеждането на автомобилния трафик извън центъра на столицата. Целта е да стимулират хората да използват велосипеди и градски транспорт.

Следващата стъпка е усвояване на кв. "Левски Г" по третия метродиаметър се предвижда продължение от метростанция "Люлин" през царица Йоана до Околовръстното, където ще бъде изграден голям буферен паркинг за колите идващи от автомагистрала Люлин", обясни Здравко Здравков, главният архитект на София.

"През тази година стартираме връзката на велотрасетата през бул. Дондуков като ще направим изцяло направлението изток-запад, защото ще успеем да вържем "Владимир Вазов" през моста "Чавдар" по бул. "Дондуков" до западното направление през "Тодор Александров" чрез една реконструкция на купола на местростанция "Сердика" да имаме един изцяло изграден лъч", обясни архитектът.

"Когато има безопасни велотрасета вие ще имате фактора цена. Цената ви за придвижване с велосипед ще е нула и когато ви осигурим и фактора време и безопасност вие ще предпочетете велосипеда пред личния автомобил. Ние трябва да ви предложим двата фактора време и цена, за да може вие сами да направите своя избор", категоричен е Здравков.

А докато Столичната община успее да накара повече софиянци да слязат от колите и да използват велосипеди или градски транспорт, броят на автомобилите в София ще продължи да расте с около 600 всеки ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
27
 
! Отговори
един там преди 6 години
Това, "кореняците" софиянци са много странно племе! Хем искат София да не се пренаселва, презастроява и задръства още повече, хем не им пука за провинцията! Великите геврбаджийски стратези закриват болници по разни градчета в отдалечени райони, изобщо не им пука как точно се препитават хората в провинцията и това стават основните причини хора оттам да идват в София!За да не става това, трябва да се мисли как да се "разтовари" София, а не как да се направи по-трудно притежанието на автомобил!
53
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русе е по-красив от Бургас.
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е природна закономерност. В София се навъдиха много евроатлантици с обратни наклонности та трябва някой да им се " радва".
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Бургас е по-красив от Варна
50
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо,но който стъпи в София и след месец,два започва да се пише софиянец.Имам една позната от мойто село,живее 1 година там.Ей сега по Великден беше качила снимка на пустите шопски улици с коментар " Колко е спокойно,когато селяните ги няма" ...Че се чудя от храната ли е ,от въздуха или просто е разбрала,че том всички са от нейната класа хахахах
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми вдигнете им данъците, бе.. толкова лостове за въздействие има..
48
2
 
19
 
! Отговори
ххх преди 6 години
Сега се работи в офиси, не в полето. Не мерси на потните ошафи. На холандците като им харесват влажни праскови, аз ги предпочитам измити и изсушени.
47
2
 
23
 
! Отговори
хх преди 6 години
Комплекса ни, че сме втора ръка хора се отразява и на мисленето ни, че в Амстердам са много напред с материала. Бай ви Тодор ви качи от каруци на коли, а сега ще заменяме градския транспорт и автомобила с колелета. Преди да ми промотирате велосипедите моля прочетете десетина статии за колоезденето в Амстердам например и други градове по света. Направих го и моя извод е, че не може да се пренасят директно модели на живот.Молим да не виждаме потни котета и мишници.
46
3
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
и кво и аз карам 16 годишен таралясник както ти го каза и къф е проблема? комбайната ми, трактора и т.н. ми струват малко над милион а ти ти с твойто рено за 25хилки си тръгнал се правиш на мъж ....
45
1
 
8
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
Ако направят във Враца летище няма да мина през София но Бургас ми е много далече.
44
2
 
9
 
! Отговори
сс преди 6 години
АКО ИМАШ ГАРАЖ ИМАШ КОЛА ! Така е в Токио ! Сакаш си вземеш кола първо документ, че имаш гараж или парко място и тогава може !
43
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40Пробема не ти е нито във физкултурника, нито в пожарникаря. Проблема е в мисленето на хората. Когато им върнаха земите по селата, вместо да почнат да ги обработват, те ги продадоха за да си купят дупки по крайните квартали на София. Ама кинтите свършиха бързо-бързо и сега мизерстват. Всички си мислеха, че като дойдат в София и щее като едно време - 8 часа ще си клатят краката и некой ще им спуска по некоя кинта отнекъде, па те ще са големите столичани. Да, ама не.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам изгладнели членове на ГЕП югенд от ранни зори да цъкат минуси - пичове с цъкате на минуси няма как да стигнете физкултурника с шесте апартамента! Капиш? А га баце здаде и третия пандат предсрочно ще ви върнат на село да се трудите!
41
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям проблем са кифлите със служебни въшки.Идват от село, назначават ги за меринджейн с 700 лв. заплата, но с екстри служебна кола и СИМ карта. Качат се на колата, лапнат телефона и гледай какво става....Нито могат да карат, нито града познават. Обаче бузят с огромно самочуствие, щото са меринджейн.
40
5
 
5
 
! Отговори
release youorself преди 6 години
marsh na selo da kopate smrydlivci s smrydlivci skoro s protivogazi trebe da hodime po razbitite trotoari ot troshkite vi-- dobicheta nenugni do 1 v klozeta i se pusnete sami
39
3
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
И аз я ненавиждам и за това вече летя от Бургас.
38
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете с тая София. България пропада защото всички се занимават само със София. Варна е милиони пъти по красив град от скапаната София.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40Проблема не е кой каво си купува - не можем всички като баце горските стопанства да му купуват джипове и той да си джитка на воля!Проблема е в селинджърите които идват в софето с протекция на гепаджийте и не си карат таралясниците по родните си места!
36
2
 
14
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Селeнджъри с по неколко 15-год бангии, *** така, за имиЧ... ;)
35
0
 
11
 
! Отговори
Съветника преди 6 години
Крайно време е полицията да не се занимава с регистрация на коли,както е в Европа.