Фандъкова сметна: Заплатите в София – като тези при съседите

Столицата създава 40% от БВП на страната, а безработицата е около 3%
2 май 2017 16:50,
171
Фандъкова сметна: Заплатите в София – като тези при съседите
Снимка: архив, Булфото

София създава 40% от БВП на страната и осигурява най-високия стандарт с най-високи заплати в България, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Осмия конгрес на КНСБ.

Според нея нивата на заплащане в София са съотносими с тези в столиците на държавите от нашия регион.

"Безработицата в града е около и под 3%. София привлича над половината от инвестициите в страната - 54%", посочи Фандъкова.

По думите ѝ основен принос за това има финансовата политика на Столичната община, която се изразява в запазването на нивата на данъците и инвестициите в инфраструктурата.

"Затова ни помогна изключително много диалогът с нашите социални партньори. Като един от най-големите работодателите в страната, Столичната община осигурява работа на много хора в нашия град, като само за изграждането на третия лъч на метрото има назначени около 1800 души", каза Фандъкова.

Според нея инвестициите за подобряването на условията на труд са задачи, които стоят както пред синдикатите, така и пред институциите.

"Със съюза на транспортните синдикати реализирахме специални програми срещу насилието над жени, работещи в градския транспорт", съобщи още кметът на София.

Фандъкова добави, че изключително активен и важен за Столичната община е диалогът в сектор Образование.

"Разкрихме нови 130 нови работни места за учители. В сферата на енергетиката имаме добър опит със сключването на колективен трудов договор. Надявам се и разчитам, че този социален диалог ще продължи", посочи Фандъкова, предаде "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
11
 
! Отговори
пак ще кажа преди 6 години
Ако има държава в света, в която заплатите се отнасят 1 : 50, както у нас, то сигурно ще е някоя страна от Южна Америка..........
78
5
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименТова е идеята - за конкуренция между областите за привличане на инвеститори. В Швейцария данък печалба е между 3% и 20% в различните кантони. Бедните кметове и области ще намалят някой данък, ще подарят някоя нива на инвеститор за фабрика - начини различни. Тогава ще видим кой става за кмет и кой стои зад партия.
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
96, всъщност от бая време, против е МС, а не кметовете, а причините са много и повечето са свързани с власт.
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Животът е песен с 10 бона месечно.Плащайте повече данъци,че горките чиновници не са си вдигали заплатите от нова година.
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1420 лева взимат хората за месец и половина, а тая ка.ра.ку.да за 1 час. Леле!
74
0
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименНай-лошото е, че няма партия, която да предложи този модел (като северната лига например). Явно пак ще ни го налагат ''отгоре'' (Брюксел)
73
1
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До до 89Разбира се че има за кой. Все още 80% от хората живеят извън София.
72
0
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Най-голяма сметка от централизирана държава имат партиите и мафията, защото при централизацията - ''баницата'' е по-голяма и по-лесно и незабелязано се краде. Най-централизираната страна в Европа е Беларус, а най-децентрализираната е Швейцария.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на ден
70
0
 
9
 
! Отговори
до 89 преди 6 години
За да се децентрализира трябва да има за кой !!! Дано скоро си излизал от София и добре да си погледнал как са нещата в Кривунделово иначе е лесно да хвърляш големи приказки по медииите, но дела няма, защото вървим със бързи крачки към поредната национална катастрофа.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, на шефката на здравната каса със заплата 250 000 лева почасовата ставка е:250 000 : 22 = 11 363 на сен.Ако работи 8 часа, то11 363 : 8 = 1420 лева на ЧАС! Ихааа.
68
2
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Децентрализацията означава местни областни парламенти, които решават 90% от законите, областни съдии и прокурори с по-големи правомощия. Така ще се стигне до мажоритарен вот на областните депутати по естествен път, защото хората по места се познават и носят повече отговорност пред земляците си.
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ТАЯ ДЪРЖАВА ТРЯБВА ЗАКОН ЗА ПОЧАСОВО ПЛАЩАНЕ! ЗА ДА СЕ ВИДИ, ЧЕ ИМА ХОРА, КОИТО РАБОТЯТ ЗА 1, 80 НА ЧАС И ДРУГИ - ЗА 700 ЛЕВА НА ЧАС. Е?!
66
2
 
4
 
! Отговори
плювналиев преди 6 години
а и по островете правим джи ди пи батенца. офшор дето се вика... хамерикан стайл бейби.
65
1
 
17
 
! Отговори
Фандък Йорданов преди 6 години
когато губя - губя за цял народ! Когато печеля - печеля само за себе си!!
64
1
 
9
 
! Отговори
Бонапарт преди 6 години
до 63! Да невижда бедните, а можеби гледа влюбено кьм някакьв макрон!
63
0
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Момци, не е важно къде плащаш данъка, по-важно е къде отива същия. Децентрализация означава данък печалба, ДОД, половината ДДС, имуществените данъци, както и акциза да остава в областта. Съответно в областа присъстват всички агенции и министерства. В София трябва да остане единствено МВР, МВнР, МНО, Мин. на спорта, и Мин на образованието. Всичко останало по областните центрове. И ако имаш ферма за миди в Созопол - най-далечната администрация е в Бургас.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
71, а защо в София, а не в Правец?
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
77, пак грешите. Няма да навлизам в подробности, че не всеки обект има фискален апарат, но отчетността и статистиката е на база на регистрация на фирмата, а не на база на получаване на дохода. Реално почти не се използват клоновете като юридически лица.
60
0
 
6
 
! Отговори
! преди 6 години
Почва да става много забавно....включват се и засегнатите администратори. :))) 71, ами нали затова говорим, че няма закони, няма условия централата на Лукойл или който и да е голям работодател да е извън София. А иначе твърдението ти, че Златев решава нещо за Лукойл е почти толкова забавно колкото това, че видиш ли ако централата му беше в Сунгурларе, той нямаше пак да си живее в палата в полите на Витоша.