Фандъкова сметна: Заплатите в София – като тези при съседите

Столицата създава 40% от БВП на страната, а безработицата е около 3%
2 май 2017 16:50,
171
Фандъкова сметна: Заплатите в София – като тези при съседите
Снимка: архив, Булфото

София създава 40% от БВП на страната и осигурява най-високия стандарт с най-високи заплати в България, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Осмия конгрес на КНСБ.

Според нея нивата на заплащане в София са съотносими с тези в столиците на държавите от нашия регион.

"Безработицата в града е около и под 3%. София привлича над половината от инвестициите в страната - 54%", посочи Фандъкова.

По думите ѝ основен принос за това има финансовата политика на Столичната община, която се изразява в запазването на нивата на данъците и инвестициите в инфраструктурата.

"Затова ни помогна изключително много диалогът с нашите социални партньори. Като един от най-големите работодателите в страната, Столичната община осигурява работа на много хора в нашия град, като само за изграждането на третия лъч на метрото има назначени около 1800 души", каза Фандъкова.

Според нея инвестициите за подобряването на условията на труд са задачи, които стоят както пред синдикатите, така и пред институциите.

"Със съюза на транспортните синдикати реализирахме специални програми срещу насилието над жени, работещи в градския транспорт", съобщи още кметът на София.

Фандъкова добави, че изключително активен и важен за Столичната община е диалогът в сектор Образование.

"Разкрихме нови 130 нови работни места за учители. В сферата на енергетиката имаме добър опит със сключването на колективен трудов договор. Надявам се и разчитам, че този социален диалог ще продължи", посочи Фандъкова, предаде "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво ни интересува нас това, точно заради София в останалите градове и села хората ги убиват за 5 лв от домовете им за да може тая ненаситна жена сега да се хвали . Как не я е срам тая ненаситна жена.
58
1
 
15
 
! Отговори
оооох преди 6 години
Заплатите извън София като тези при африканците.
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая откога не е излизала от София.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
71, и къде са другите звена?
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая даскалица за туй ли съсипа цялата държава, че да може сега да се бие у гърдите. В София стандарта на живОт е по-лош от тоя в Атина, а провинцията е на умирачка та Софията взе да изпъква от немай къде.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58, вие говорите за данъка на физическите лица и пак грешите. Не е случайно, че от тази година има графа за населеното място в което е местоработата.
53
2
 
4
 
! Отговори
! преди 6 години
Обясни го и на човека под мен.....явно само ти ги знаеш тези основни правила. Фирмите заплащат данъците, там където са регистрирани. Било държава или град...Не знам дали си притежавал фирма, но при всяка една ясно е опоменато седалището. Задавам ти въпрос гатанка за теб - Юнион Ивкони кат транспортна фирма при изпълняване на редовни автобусни курсове получава доходи по всяко време и от всяко място на страната. Товарните превози са по същия начин.....те къде си плащат данъците според теб?!
52
0
 
13
 
! Отговори
Фандъка преди 6 години
отворих си портмонето - то пълно. Казах си "бе какво се оплакват тези хора?!"
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая да каже колко е свинетката на кон с каруца.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
54, не сте прав! Причината да са в София е че има едно звено големи данъкоплатци и то е в София, а една голяма фирма има ежедневна работа с данъчните, т.е. няма как да праща постоянно хора в командировка в София. По същия начин, средните се отчитат към 6 звена. Изключение правят местните данъци и такси, които са малка част от цялата данъчна тежест. Методиката на определяне от статистиката на БВП са ужасно зависими от това, а от там и идват доста други грешки.
49
0
 
17
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
В ***.bg обява над 800 лева почти няма. Не знам за какви заплати и за какви 5 лева говорите.
48
1
 
11
 
! Отговори
ОТВРАТ преди 6 години
Долу крадливия и корумпиран катун София.......Жълтите павета не е БЪЛГАРИЯ....Другите региони на страната също имат нужда от инвестиции икони.....ДОЛУ РОБСТВОТО и ГЕНОЦИДА на кръвожадните хиени които смучат кръвчицата на бедното и болното стадо
47
0
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Децентрализацията на БГ ще е най-голямата реформа, която предстои и ще реши много проблеми. БГ е най-центрлаизираната страна в ЕС и на пето място в Европа. Но народът ни не е дорасъл до децентрализация.
46
0
 
11
 
! Отговори
ДА! преди 6 години
Като на съседите от икономически гиганти на Балканите като Македония, Албания, Черна Гора, Босна и Херцеговина и Молдова!!! Всичко друго живее 14 500 пъти по-добре и като чуят хората какви заплати вземат в София - си умират от смях!!!
45
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какви ги дрънка тая, ама София е пълна с клошари, на върволици са пред кофите. Това всички го виждаме, само тя явно не.
44
0
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
"По думите ѝ основен принос за това има финансовата политика на Столичната община"Столична община няма никакъв принос, напротив - въпреки усилията на Столична община положението в София е по-добро, главно заради концентрацията на централната власт и притока на хора от по-бедните региони поради липса на алтернатива. Но Фандъкова, типично като шефа си Тиква, няма да се посвени да си припише чужди заслуги, дори да е работила в обратна посока.
43
5
 
8
 
! Отговори
! преди 6 години
Ти обаче очевидно си бавноразвиващ! Обяснявам ти за последно, ***, че почваш да ме дразниш! Държавата е така структурирана, че всичко е събрано в София и е по-рентабилно на фирмите там да са им централите, защото иначе кореспонденцията с така или иначе мудната администрация е направо невъзможна. Нямаме работещо електронно правителство, нито каквато и да е форма на електронно административно обслужване. И ако имам ферма за миди в Созопол трябва час по час да ходя агенцията в София....
42
2
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
София не създава 40% от БВП на страната, фирмите РЕГИСТРИРАНИ в София създават 40% от БВП. Например Лукойл създава своя продукт в Бургас, но регистрацията е в София. Същото е и с НЕК, Булгаргаз, БТК, Булгартабак, и много други.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно е сметнала само нейната заплата с ДМСтата
40
4
 
5
 
! Отговори
! преди 6 години
Определено няма смисъл да продължаваме, защото или не можеш да четеш, или не ти стига капацитета. Задавам ти за последен път елементарен въпрос, дано го схванеш. Редно ли е фирмите да плащат данъци в столицата или който и да е голям град, при положение че извършват търговска или производствена дейност в съвсем друго населено място? При изършването на тази дейност те ползват инфраструктурата на дадена община/град, амортизират я, замърсяват околната среда.....но си плащат данъците другаде.