Камери опасват яслите в София, ще борят насилието

Записите ще се пазят в продължение на един месец
5 май 2017 08:22,
21
Камери опасват яслите в София, ще борят насилието
Снимка: Reuters, архив

Столична община ще въведе видеонаблюдение във всички общински детски ясли. Идеята е камери да записват със звук и картина всичко, което става в помещенията на детските заведения, с изключение на тоалетните. Това съобщи във Facebook зам.- кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

Записите ще се пазят в продължение на 1 месец, а директорът на съответната детска ясла ще има непрекъснат достъп до камерите, за да може да следи работата на своите подчинени и ситуацията в групите. От всички 24 общински детски ясли в София, в една вече има въведено такова видеонаблюдение, след съгласие от страна на родителите.

"На 2 май, след излъчен предната вечер репортаж в тв предаване за оказван словесен тормоз над деца от ясла №45 в София, с моя заповед бяха поискани писмени обяснения от директорката и служителките в яслата, чиито гласове са записани в репортажа. Медицинската сестра, която се е държала грубо с децата вече е уволнена, а на директорката на детското заведение е наложено административно наказание заради неупражнен контрол", пише още Барбалов.

Същият ден - 2 май - в дирекция "Здравеопазване" са извикани директорите на всички детски ясли в София. "На срещата аз и д-р Моника Чеуз, шеф на дирекция "Здравеопазване" им припомнихме изискванията към работата в яслите - упражняване на строг контрол над персонала, непрекъснати срещи и търсене на съдействие от страна на родителите при проблем с адаптацията на децата и т.н. , написа зам.-кметът.

Вчера д-р Чеуз разговаря с Кремена Крумова, представител на Facebook група "Майките на София" , която внесе уведомление за протест с надслов "Не на насилието в детските ясли, градини и училища".

Исканията на майките са именно за въвеждане на видеоконтрол в детските ясли и градини, дисциплинарни наказания за преподаватели или служители, които са упражнили насилие, увеличаване на броя на медицинските сестри и педагозите в групите и др.

Д-р Чеуз е готова в деня на протеста да разговаря отново с протестиращите майки. На срещата ще бъде поканен и представител на дирекция "Образование", която отговаря за общинските детски градини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
срещу заплата сестрата е отишла там да си клати краката и да приема и кашлящи деца,които разболяват останалите. лелката от кухнята - за да спести от храната на децата,като им намаже филия само с лютеница,без грам сиренце. възпитателката - за да им пусне телевизора да гледат анимации,до като тя се занимава с нещо друго,или просто си чете в другия край. ами,като и е нервно, да отиде на бензиностанцията,да стане шивачка или тъкачка,продавачка в маг. европа - 12 часа на крак.....
12
4
 
7
 
! Отговори
аха преди 6 години
Камерите не могат да борят нищо,нямат ръце!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в градините и училищата кога? Защото и там положението не е розово. Не само за децата, но и за персонала. Деца бият и обиждат деца, учители - деца, ученици - учители и в много случаи родители - ученици и учители. Положението е изтървано на всякъде.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камери има И в кравефермите, птицефермите и зоологическите градини.Кой разбрал, разбрал.
9
0
 
11
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Не училището и не яслите са виновни за агресията .Няма дете което да е родено с агресия,всичко идва от СЕМЕЙСТВОТО.Ако беше от яслата или от училището то всички щяха да са такива.А най лошото е че семействата стават все по лоши и проблемите ще стават по големи.
8
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не може за бъде записвам без негово съгласие.Пише го в конституцията, в момента не ми се търси, за да цитирам точния член и алинея.Това е нарушние, а не решение на проблема, въпреки привидната загриженст.Следващият път си искайте и чипове и марки на ушите.
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези камери се побъркаха.Камири трябва да се слагат само на места където има какво да се краде.
6
4
 
5
 
! Отговори
kam преди 6 години
Доказателство от камера не се приема в съда :D :D :D :D
5
2
 
5
 
! Отговори
Майка преди 6 години
Крайно време е.Нека и Община Варна вземе пример."За" видеонаблюдението в детските градини и ясли!
4
0
 
6
 
! Отговори
Майка преди 6 години
Крайно време е.Нека и Община Варна вземе пример."За" видеонаблюдението в детските градини и ясли!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжно е, че се налага да ни следят камери, за да се отнасяме човешки с децата.
2
1
 
10
 
! Отговори
Подкрепям преди 6 години
А кога и в останалите градове? Варна?
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Край на детските боеве и налегалните залози на татковците!