"Безсмъртен полк" на марш по улиците на България

Стотици се включиха в инициативата в цялата страната
468

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

В цялата страна със шествие в чест на световната инициатива "Безсмъртен полк " беше отбелязана 72-та годишнина от края на Втората световна война.

Шествието в София започна от катедрален храм "Свети Александър Невски" и продължи до паметника на Съветската армия. Подобни шествия имаше и в други големи градове на страната.

Световната инициатива „Безсмъртният полк” се е провела за първи път през 2012 година в руския град Томск. През 2013 година акцията се провежда в 120 града и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света.

В България движението започна през миналата година, когато на 9 май, когато честваме Деня на победата и на Европа, за първи път 11 български града се включиха в инициативата. Така България вече е част от световното движение, в което участват над 36 държави.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 362На коя дата и от кого е обявен краят на войната в Европа бе п а л я ч о?
276
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До милиони безсмъртниНяма русофоби а има българи обичащи България. А теьи милиони руските управляващи мерзавци използват като индулгенция, която да оправдае мръсотиите, които вършат по целия свят, включително и у нас.
275
2
 
4
 
! Отговори
съратник преди 6 години
"Мы открыты для такого сотрудничества, Россия всегда будет на стороне сил мира, с теми, кто выбирает путь равноправного партнерства, кто отрицает войны как противные самой сути жизни и природе человека", - заключил российский лидер.
274
3
 
3
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До Анонимен (359)Събират ги "доброзорно"? Раздават им портрети?Извинявай, ама пишеш пълни глупости. Злобей си колкото щеш, хората помнят историята и почитат героите си. Ти почитай господарите си, щом те кефи.
273
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от "марша" в конски вагони и към матушката им русия.
272
4
 
4
 
! Отговори
съратник преди 6 години
"Уроки прошедшей войны призывают нас быть бдительными и Вооруженные силы России способны отразить любую потенциальную агрессию", - продолжил Путин, подчеркнув, что "сегодня сама жизнь требует повышать наш оборонный потенциал"."Но для эффективной борьбы с терроризмом, экстремизмом, неонацизмом, другими угрозами необходима консолидация всего международного сообщества", - подчеркнул президент.
271
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 249 от славянин...да не би да сме избили германофили...Русофилите и децата си ще избиете по заповед от Москва.
270
7
 
18
 
! Отговори
милиони безсмъртни преди 6 години
Това са милиони безсмъртни. Загинали във войната. За тях ще си спомнят и след хиляда години. А вие, м*рши, русофоби и фа*аги, вече сте забравени. Макар и да сте още живи.
269
5
 
6
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До хах (280)"... окупираните от американците държави в Европа стават едни от най-богатите, а в Източна Европа са едни от най-бедните...."И ти как си го обясняваш? Може би с режима отпреди 30 години? Когато бяхме водещи в износ на селскостопанска продукция и някои области на машиностроенето и добива на метали? Хайде покажи ми какво сме напреднали за 28 години?Нямаме никакво производство, чужди компании точат печалби от търговски вериги и златодобив. Скоро ще останем и без ток.
268
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 357Още на 7 май е подписано, но руснаците искат отново, за да покажат колко са велики и уникални.
267
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да те подсетя за какво са ни имали американците по време на турско-за аборигени,нещо като индианците за тях.Самият Макгахан го е казал,учуден,че имаме училища.--Пишеш глупости,по-добре прочети описанията за българите,дори противниците им са ги описвали като много трудолюбив,чист и грамотен народ.И да с учудване,че са по-образовани от поробителите си.Първата промишленост(през турскот робство) се създава от българи учили на запад,което съсипва част от занаятчийството,пак извършвано от българи
266
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 352Ами чети по руските сайтове, че им раздават портрети и ги събират повечето "доброзорно". Особено по-младите от ВУЗ-овете. Но ти си зомбиран русофил и ще вярваш и най-нелепата руска лъжа.
265
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 353Следва да се отбележи, че Съюзниците от войната честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Затова в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия на 9 май.Хората са обяснили защо е тази разлика във датите,стига да има кой да чете и да мисли.
264
1
 
3
 
! Отговори
съратник преди 6 години
О важности консолидацииПо мнению Путина, Вторая мировая война стала возможной из-за разобщенности ведущих стран. "Эту чудовищную трагедию не удалось предотвратить прежде всего из-за попустительства преступной идеологии расового превосходства, из-за разобщенности ведущих стран мира, это позволило нацистам присвоить себе право решать судьбу других народов, развязать самую жестокую, кровавую войну, поработить, поставить на службу своим смертоносным целям почти все европейские страны".
263
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са сериозна опастност за националната ни сигурност.Трябва да се спре да им се издават визи а живущите тук да се репатрират
262
8
 
4
 
! Отговори
жеко преди 6 години
Провокациите на фашистът Путин към България продължават, но е сбъркал адриса с нас българите !!!! Колкото повече милиционерски номера измисля това подло джедже , толкова повече омраза и псуване ще получи от огромното мнозинство българи !!!!
261
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обикновен БългаринЗа нормалните държави 8 май е Ден на края на войната в Европа. Само руските милитаристи и техните пудели честват на 9 май.
260
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен (345)Според теб всички тези стотици хиляди хора с портрети и снимки на бащи и дядовци са излезли насила, принудени от режима? Наистина ли го мислиш? Нещо много сбъркано има във вас русофобите!Като си тръгнал да вадиш кирливите ризи на Сталин - я извади и тези на Англия и Чърчил, как са си правели сметката да оглозгат СССР след като Хитлер вземе превес? А и десетилетия по-рано как "Великите сили" са искали да дадат на Турция Южна България? Гадната Русия пак им е объркала планчетата
259
0
 
4
 
! Отговори
Обикновен Българин преди 6 години
НЕ ДЕЙТЕ ТАКА, НЕ Е НУЖНО ДА СИ ДОКАЗВАМЕ ВЗАИМНО ЧЕ НИКОГА НИЕ КАТО НАРОД НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЕДИНИМ ПОД НЯКОЙ ПРЕТЕКС.ДНЕС НЕКА ПОЧЕТЕМ НАШИТЕ ДЯДОВЦИ И РОДНИНИ КОИТО СА СЕ СРАЖАВАЛИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, НЕЗАВИСИМО В КОЙ ПЕРИОД НА ВОЙНАТА.А И ДНЕС ОСВЕН ЧЕ Е ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА Е И ДЕНЯТ НА ЕВРОПА.ПОНЕ ДНЕС НЕКА ИМА ПО МАЛКО ЗЛОБА.
258
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 340 от славянинИзбити са от русофили, не от българи. И изобщо русофилите сте избики повече българи, отколкото жертви сме дали през двете световни войни. Вие и руснаците сте най-големите врагове на България.