Решено, в София: При мръсен въздух – без коли, метрото – без пари!

Столичани ще сменят автобус и метро с един билет до две години и половина
11 май 2017 07:00,
213
Решено, в София: При мръсен въздух – без коли, метрото – без пари!
Снимка: архив "Булфото"

В дните, в които въздухът в София е много мръсен, ще се налага да оставяме автомобилите и да се придвижваме с градския транспорт. Той пък ще бъде безплатен.

Това реши транспортната комисия в Столична община вчера, като прие програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София.

Новите разпоредби ще са поредните мерки в битката срещу мръсния въздух в столицата. Заради това в дните с повишени нива на замърсяване се предвижда градският транспорт да бъде безплатен, а придвижването с автомобили да бъде ограничено, съобщи БНТ.

Транспортната комисия в Столична община реши още в София да се въведе зона, в която автомобилите да не могат да се движат с повече от 30 км/ч. Това ще е така наречената "успокоена зона4 и тя ще е задължителна за някои от районите на столицата.

Още по темата

До края на лятото ще бъде готова и система за ранно предупреждение на столичани при прогнонза за очаквано превишаване на нивата на фините прахови частици във въздуха.

София предвижда до две години и половина да се въведе промяната в таксуването на пътниците в градския транспорт. Тогава столичани ще могат да пътуват с един билет в повече от едно превозно средство. Това ще стане след въвеждането на електронна система за таксуване в Градския транспорт.

Това означава, че ако си купим билет от автобуса с него след това ще може да се качим в трамвая, тролея или метрото, обясни шефът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров.

Все още обаче няма взето решение за това как ще се отчита цената на пътуването – дали според изминатото разстояние или почасово.

Сигурно е вече, че електронните билети и картите ще може да става чрез компютър и телефон.

В петък се очаква да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на електронна система за таксуване в Градския транспорт.

Последната година стойността на тикет-системата се увеличи рекордно от 20 на 88 млн. лева, а сега Столичната община удължи и времето за изпълнение от 18 месеца на две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
7
 
6
 
! Отговори
смартВеееее преди 6 години
Имам хубава и нова кола и такава за всекидневни нужди с която позаработвам някой лев от всички образи (подобни на коментиращите)! Предимство ли ще ми вземеш? Я ходи виж канавката! Ама да се биеш ли слизаш? Я в пирогов с премазани крака! Нулева толерантност към всички бабаити мислещи че общината, другите и светия синод са им длъжни ТЕ да могат да си карат таратайките! КАЗАХ!
138
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо София да е топлофицираната и газифицирана масово даже и панелните хора в комплексите почнаха да се отопляват на твърдо гориво заради рекета и измислените сметки на Топлофъкация!
137
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и именно,защото българина не е осъзнат,трябват яко мерки,закони и яко санкции ако не се спазват.Няма друг начин..
136
8
 
9
 
! Отговори
пена преди 6 години
Сега почва якия хейт от автоталибаните :-)
135
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ-НАЛРАЯ МЕРКИ! В София въздуха е страшно замърсен,има хора с дихателни проблеми и по-чувствителни,на които се отразява.Трябва обаче и хората да се осъзнаят,всеки 2ри не слиза от колата,която е стар кадящ дизел... Тровите освен себе си и младото поколение,децата си...
134
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за проценти от коли и от печки на твърдо гориво, но просто някоя вечер без значение от сезона погледнете отстрани някой от големите столични булеварди в час пик, и ще останете потресени от мъглата която се издига над колите, Ама то не е мъгла ами отрова. После говорете за проценти и тн. Бъдещето на децата ни зависи от нашето поведение сега, 1% да се намали замърсяването е нещо, поне начало на нещо.
133
1
 
2
 
! Отговори
Лупи преди 6 години
До пинкоЩе ти изпапкам мустачето ей!
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При двореца на децата е същата работа.
131
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислиш ли че само във Враждебна палят гуми и кабели? Застани на "Монтевидео" и погледни на север към маалата. Печките бълват черен пушек е се носи миризма на ***.
130
12
 
3
 
! Отговори
пинко преди 6 години
ако падне една бомба в софия и мисля че държавата ще се оправи... все пак там е събрана най-голямата ***...
129
2
 
7
 
! Отговори
До 161 преди 6 години
Когато живях преди години в Младост, където всички блокове са на ТЕЦ, сещаш ли се защо смърдеше та се не траеше и къде и кои горяха разни работи? На 100% не беше заради колите, които очевидно имат доста малък дял в замърсяването на въздуха в София, а когато замърсяването е много над нормите, делът им е незначителен. Кажи кой ти е квартала и ще ти кажа, кои и къде горят какво ли не, но това и сам може да го направиш, ако искаш разбира се.
128
1
 
8
 
! Отговори
До 159 преди 6 години
Всичко е вярно, което си написал с изключение на последното. Порблемите не се решават "чисто по български", а "чисто по мафиотски" или "чисто по герберастки", което в случая е едно и също.
127
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашия квартал ВСИЧКИ са на ТЕЦ, никой не се отплава с дърва и пак мирише на смок. Проблемът е, че всяко семейство има по 3 коли. Е как да е чиста околната среда??? Нали Вуте като дойде в София трябва да се качи на автомобил, че като го види някой от селото в гр. транспорт ще му се смее.
126
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Откакто преди 14 години спрях да пътувам с градския транспорт, нито веднъж не ме е хващал грип. Преди това всяка година все някой в автобуса бухаше срещу околните и всяка година боледувах от грип. Не ги разбирам тези, които искат да се разболяваме всяка година ползвайки градския транспорт!
125
4
 
13
 
! Отговори
Глупосттите им преди 6 години
А, ако трябва да возиш закъсал до болница? Детето на лекар? А ще увеличат ли броя на превозните средства на ГТ или ще продължим да се тъпчем като нелегални мексикански емигранти по път за полето?! А кеф ли ще ви е да смените 3 превозни средства, за да стигнете до местоработата?! Да, ако не знаете - схемата на ГТ е идиотска. А проблемите се решават типично по български - забрани, забрани, забрани и точка.
124
3
 
6
 
! Отговори
До предишния преди 6 години
Принципно изпушването на една цигара замърсява въздуха с ФПЧ повече, отколкото работещ на празен ход дизелов двигател по Евро-5 или Евро 6. Излиза, че самия себе си трябва да стреляш с "Флоберката".
123
8
 
2
 
! Отговори
ПушКом Хиподрума преди 6 години
Ако видя движещ се автомобил в дните със забрана за движение на ЧМПС, директно стрелям по гумите с Флоберката. Щом окрякахте света, че дима от цигарите бил главният и основен замърсител на иначе пречистия столичен въздух, всеки ще си получи заслуженото.Поздрави,Андрей Сл.
122
3
 
5
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ЩЕ ПЪТУВАМ С КОЛА - СТИГА ЛЪГА ДАНЧЕ. ПИСНА МИ ОТ ТЕБЕ
121
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Вчера трябваше да отида до Александровска болница в София и дълго време умувах как да стигна най-бързо, защото времето ми в случая беше най-ценно. Накрая избрах да отида пеша - 25 минути и бях там. С градски транспорт пресметнах, че ми трябва почти 1 час. С такси е около 15 минути, но след като се качиш. Който има време да се вози на градския транспорт да си го прави, но да не го иска и за другите хора!
120
0
 
5
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ПО ВРАЖДЕБНА *** ПАЛЯТ ЖИЦА....