Решено, в София: При мръсен въздух – без коли, метрото – без пари!

Столичани ще сменят автобус и метро с един билет до две години и половина
11 май 2017 07:00,
213
Решено, в София: При мръсен въздух – без коли, метрото – без пари!
Снимка: архив "Булфото"

В дните, в които въздухът в София е много мръсен, ще се налага да оставяме автомобилите и да се придвижваме с градския транспорт. Той пък ще бъде безплатен.

Това реши транспортната комисия в Столична община вчера, като прие програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София.

Новите разпоредби ще са поредните мерки в битката срещу мръсния въздух в столицата. Заради това в дните с повишени нива на замърсяване се предвижда градският транспорт да бъде безплатен, а придвижването с автомобили да бъде ограничено, съобщи БНТ.

Транспортната комисия в Столична община реши още в София да се въведе зона, в която автомобилите да не могат да се движат с повече от 30 км/ч. Това ще е така наречената "успокоена зона4 и тя ще е задължителна за някои от районите на столицата.

Още по темата

До края на лятото ще бъде готова и система за ранно предупреждение на столичани при прогнонза за очаквано превишаване на нивата на фините прахови частици във въздуха.

София предвижда до две години и половина да се въведе промяната в таксуването на пътниците в градския транспорт. Тогава столичани ще могат да пътуват с един билет в повече от едно превозно средство. Това ще стане след въвеждането на електронна система за таксуване в Градския транспорт.

Това означава, че ако си купим билет от автобуса с него след това ще може да се качим в трамвая, тролея или метрото, обясни шефът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров.

Все още обаче няма взето решение за това как ще се отчита цената на пътуването – дали според изминатото разстояние или почасово.

Сигурно е вече, че електронните билети и картите ще може да става чрез компютър и телефон.

В петък се очаква да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на електронна система за таксуване в Градския транспорт.

Последната година стойността на тикет-системата се увеличи рекордно от 20 на 88 млн. лева, а сега Столичната община удължи и времето за изпълнение от 18 месеца на две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам, във форума драскат бая търтеи, дето предпочитат да си возят дебелите *** в таралясниците си и са готови да отровят децата си, само и само да не се размърдат! И да не излизат с номера за скъпите билети, щото на месец давам по 35 лв. за карта за метрото! Който ме убеди, че ще минавам 12-13 км. на ден в града с под 2 лева да дойде да го черпя едно уиски! Просто Бай *** си е смотан, вместо да отиде за 10-15 минути с метрото до работа, виси по 1 час в задръствания и псува като кару
58
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измивам си колата. Паркирам я и ден след това е кафява. Живея в Младост.
57
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
76, писал съм го и преди, но отново ще го напиша. От нас до работата и обратно са 19 километра = на 2 литра газ = 1.80 лева + амортизация 1 лев = 2.80. Два билета по 1.60 = 3.20 + кишлящи, кихащи, миришещи и изнервени от мизерията хора.
56
0
 
17
 
! Отговори
До 76 преди 6 години
Пътува сам, щото умниците в парламента и министерски съвет с по 15 съветника всеки забраниха споделеното пътуване. Преди Перничани се събираха по няколко човека за да идват на работа сега всеки сам пътува.
55
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги и за всеки проблем, овластените от определена сила наместила се във властта е на светлинни години от проблемите на населението. Ходя в Ню Йорк. Чудовищен град. Газифицирано е всичко. Няма Топлофикация Ню Йорк. Дизел коли няма, бензина е достъпен много. Тока никой не пести.Няма крадци като нашите в СО София. Водата е скъпа само.И там има тежка зима но никой не гори гуми и ***. Всеки строеж е под ужасен контрол. Кал не излиза.Когато вали колите остават чисти.Картофка да се гръмне!
54
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме страхотна природа, чиста провинция която запада. Остават 5-6 града около които всичко се върти. Останалото загива. Хиляди си оставиха къщите и дворовете с астмите, с градинките и спокойствието, с чистия въздух и място за колите пред тях. За вряха се в София защото само тук има шанс за работа. Какво направи Асфалт паша за развитие на провинцията, за малките и средни градове. Едно тлъсто нищо гарнирано с много лъжи. Заобиколен от неграмотни крадльовци и купуващ роми и каквото му падне, как д
53
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те застроиха зеленият коридор в Младост 2, който е бил проектиран още по царско време да осигурява чист въздух в София сега автомобилите щели да спират.
52
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милият българин, бедният той :( Днес задръстването по България беше до Нишава и отвъд. Кола зад кола, то клаксони, то чудо. И във всяка кола - по един беден българин. Пътува сам, за да не видят другите колко е беден.
51
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с камъните го чакам от 27 години и все не става.Няма и да стане. И точно това население лъже при технически преглед и си прави разни бетонни недоразумения, наричани гаражи, из градинките. Да не говорим как и къде си хвърля ***, как се грижи за мястото, в което живее и т.н. С тия безумни санирания в стил "аз в зелено, Пешо - в синьо" София е един от най-грозните градове.
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега Бацето и Данчето какво ще правят? С колела ли ще ходят на работа или с градският транспорт щото до Банкя и Малинова няма метро.
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно наближава времето когато полуделите от хилядите простотии граждани на София ще започнат да палят колите на умниците от СО и да ги меткат през прозорците. Да управляваш София и живееш в лукс и охолство, да нямаш и идея как живее 90% от населението, товарени с данъци и хиляди безумни ограничения показва, че тези от СО отдавна са се откъснали от реалността. Защо трябва да бъдат пребити с камъни и палени живи или само това е начина да се вразумят? Май само това е.
48
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А срещу дизеловите камиони на строителните фирми кръстосващи София целите в кал по цял ден няма ли да въведат някакви мерки или те са от техните хора, на които трябва да се помага по всякакъв възможен начин, като липсата на какъвто и да е контрол върху дейността им. За пример в Младост и Малинова долина улиците са кални и разбити именно от тежката строителна техника, но ако се ремонтират евентуално ще бъде с пари на данъкоплатците.
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията: "Сигурно е вече, че електронните билети и картите ще може да става чрез компютър и телефон."Господин Д.Пенев - Стратега, вие ли сте. :)
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В блока, в който живея, има поне 3 семейства, които имат по 3 коли. Ползват ги всеки ден. Това са 9 паркоместа.
45
2
 
21
 
! Отговори
Румен до 59 преди 6 години
Кипеше пич,кипеше! Нискокачествена продукция в много случаи, но и такава дето се изнасяше в целия свят. Със собствените си корабия изнасяхме. Като разгромихте заводите за нискокачествена продукция отстъпихте пазарите на китайци и турци,а у нас останаха само изтърбушените халета.
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва ограничение за автомобилите и най-вече за старите избушени дизеляци, дето бълват черни кълба дим и ние ги дишаме. Трябва контрол върху въглища за отопление. Скорост до 30 км в час за мен е оправдано само за шумни павирани улици, където шумът е грохот и много над нормите. Отидете до бул Цар Борис 3 и се опитайте да постоите малко. Шумът е невъобразим, столична община си прави оглушки, от години няма никакво решение по въпроса. Не само там е така, на Дондуков уж щели да махат паветата.
43
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
aз онези кифльоци със силиконовите джжуки и ггърди няккаси не ги виждам в метрото......
42
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма бедност, ще знаеш, всичко живо на кола се качило. Бедният българин... Тате и мама с коли, на детето абитуриент - и на него кола.
41
1
 
19
 
! Отговори
врачка преди 6 години
предсказвам послесен мандат на Данчето
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чист въздух ще има тогава когато дойдат нови хора в управлението на държавата, необременени като крадливите гербаджии, когато не се краде от нищо, когато стандарта ни на живот стане достоен. Кое ще кара стари коли тогава, кой ще купува дизели? Крадливите герберуги се гласят да векуват, това бедност, икономика, облекчаване на Малкия и Среден бизнес, държ.поръчки без да се крадат, качествени изпълнения на всичко, умно регулиран гр.транспорт, умни хора, огромен дефицит.Бедният ще бъде ограничен още