Решено, в София: При мръсен въздух – без коли, метрото – без пари!

Столичани ще сменят автобус и метро с един билет до две години и половина
213
Решено, в София: При мръсен въздух – без коли, метрото – без пари!
Снимка: архив "Булфото"

В дните, в които въздухът в София е много мръсен, ще се налага да оставяме автомобилите и да се придвижваме с градския транспорт. Той пък ще бъде безплатен.

Това реши транспортната комисия в Столична община вчера, като прие програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София.

Новите разпоредби ще са поредните мерки в битката срещу мръсния въздух в столицата. Заради това в дните с повишени нива на замърсяване се предвижда градският транспорт да бъде безплатен, а придвижването с автомобили да бъде ограничено, съобщи БНТ.

Транспортната комисия в Столична община реши още в София да се въведе зона, в която автомобилите да не могат да се движат с повече от 30 км/ч. Това ще е така наречената "успокоена зона4 и тя ще е задължителна за някои от районите на столицата.

Още по темата

До края на лятото ще бъде готова и система за ранно предупреждение на столичани при прогнонза за очаквано превишаване на нивата на фините прахови частици във въздуха.

София предвижда до две години и половина да се въведе промяната в таксуването на пътниците в градския транспорт. Тогава столичани ще могат да пътуват с един билет в повече от едно превозно средство. Това ще стане след въвеждането на електронна система за таксуване в Градския транспорт.

Това означава, че ако си купим билет от автобуса с него след това ще може да се качим в трамвая, тролея или метрото, обясни шефът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров.

Все още обаче няма взето решение за това как ще се отчита цената на пътуването – дали според изминатото разстояние или почасово.

Сигурно е вече, че електронните билети и картите ще може да става чрез компютър и телефон.

В петък се очаква да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на електронна система за таксуване в Градския транспорт.

Последната година стойността на тикет-системата се увеличи рекордно от 20 на 88 млн. лева, а сега Столичната община удължи и времето за изпълнение от 18 месеца на две години.


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Що пишеш глупости бе! Карта за целия градски транспорт е 50 лева! Ако можеш да смяташ, смятай
61
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам, във форума драскат бая търтеи, дето предпочитат да си возят дебелите задници в таралясниците си и са готови да отровят децата си, само и само да не се размърдат! И да не излизат с номера за скъпите билети, щото на месец давам по 35 лв. за карта за метрото! Който ме убеди, че ще минавам 12-13 км. на ден в града с под 2 лева да дойде да го черпя едно уиски! Просто Бай Ганьо си е смотан, вместо да отиде за 10-15 минути с метрото до работа, виси по 1 час в задръствания и псува като кару
60
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измивам си колата. Паркирам я и ден след това е кафява. Живея в Младост.
59
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
76, писал съм го и преди, но отново ще го напиша. От нас до работата и обратно са 19 километра = на 2 литра газ = 1.80 лева + амортизация 1 лев = 2.80. Два билета по 1.60 = 3.20 + кишлящи, кихащи, миришещи и изнервени от мизерията хора.
58
0
 
17
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
Пътува сам, щото умниците в парламента и министерски съвет с по 15 съветника всеки забраниха споделеното пътуване. Преди Перничани се събираха по няколко човека за да идват на работа сега всеки сам пътува.
57
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги и за всеки проблем, овластените от определена сила наместила се във властта е на светлинни години от проблемите на населението. Ходя в Ню Йорк. Чудовищен град. Газифицирано е всичко. Няма Топлофикация Ню Йорк. Дизел коли няма, бензина е достъпен много. Тока никой не пести.Няма крадци като нашите в СО София. Водата е скъпа само.И там има тежка зима но никой не гори гуми и ***. Всеки строеж е под ужасен контрол. Кал не излиза.Когато вали колите остават чисти.Картофка да се гръмне!
56
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме страхотна природа, чиста провинция която запада. Остават 5-6 града около които всичко се върти. Останалото загива. Хиляди си оставиха къщите и дворовете с астмите, с градинките и спокойствието, с чистия въздух и място за колите пред тях. За вряха се в София защото само тук има шанс за работа. Какво направи Асфалт паша за развитие на провинцията, за малките и средни градове. Едно тлъсто нищо гарнирано с много лъжи. Заобиколен от неграмотни крадльовци и купуващ роми и каквото му падне, как д
55
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те застроиха зеленият коридор в Младост 2, който е бил проектиран още по царско време да осигурява чист въздух в София сега автомобилите щели да спират.
54
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милият българин, бедният той :( Днес задръстването по България беше до Нишава и отвъд. Кола зад кола, то клаксони, то чудо. И във всяка кола - по един беден българин. Пътува сам, за да не видят другите колко е беден.
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с камъните го чакам от 27 години и все не става.
Няма и да стане.
И точно това население лъже при технически преглед и си прави разни бетонни недоразумения, наричани гаражи, из градинките. Да не говорим как и къде си хвърля боклука, как се грижи за мястото, в което живее и т.н. С тия безумни санирания в стил "аз в зелено, Пешо - в синьо" София е един от най-грозните градове.
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега Бацето и Данчето какво ще правят? С колела ли ще ходят на работа или с градският транспорт щото до Банкя и Малинова няма метро.
51
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно наближава времето когато полуделите от хилядите простотии граждани на София ще започнат да палят колите на умниците от СО и да ги меткат през прозорците. Да управляваш София и живееш в лукс и охолство, да нямаш и идея как живее 90% от населението, товарени с данъци и хиляди безумни ограничения показва, че тези от СО отдавна са се откъснали от реалността. Защо трябва да бъдат пребити с камъни и палени живи или само това е начина да се вразумят? Май само това е.
50
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А срещу дизеловите камиони на строителните фирми кръстосващи София целите в кал по цял ден няма ли да въведат някакви мерки или те са от техните хора, на които трябва да се помага по всякакъв възможен начин, като липсата на какъвто и да е контрол върху дейността им. За пример в Младост и Малинова долина улиците са кални и разбити именно от тежката строителна техника, но ако се ремонтират евентуално ще бъде с пари на данъкоплатците.
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От статията: "Сигурно е вече, че електронните билети и картите ще може да става чрез компютър и телефон."

Господин Д.Пенев - Стратега, вие ли сте. :)
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В блока, в който живея, има поне 3 семейства, които имат по 3 коли. Ползват ги всеки ден. Това са 9 паркоместа.
47
2
 
21
 
! Отговори
Румен до 59 преди 2 години
Кипеше пич,кипеше! Нискокачествена продукция в много случаи, но и такава дето се изнасяше в целия свят. Със собствените си корабия изнасяхме. Като разгромихте заводите за нискокачествена продукция отстъпихте пазарите на китайци и турци,а у нас останаха само изтърбушените халета.
46
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва ограничение за автомобилите и най-вече за старите избушени дизеляци, дето бълват черни кълба дим и ние ги дишаме. Трябва контрол върху въглища за отопление. Скорост до 30 км в час за мен е оправдано само за шумни павирани улици, където шумът е грохот и много над нормите. Отидете до бул Цар Борис 3 и се опитайте да постоите малко. Шумът е невъобразим, столична община си прави оглушки, от години няма никакво решение по въпроса. Не само там е така, на Дондуков уж щели да махат паветата.
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
aз онези кифльоци със силиконовите джжуки и ггърди няккаси не ги виждам в метрото......
44
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма бедност, ще знаеш, всичко живо на кола се качило. Бедният българин... Тате и мама с коли, на детето абитуриент - и на него кола.
43
1
 
19
 
! Отговори
врачка преди 2 години
предсказвам послесен мандат на Данчето