Решено, в София: При мръсен въздух – без коли, метрото – без пари!

Столичани ще сменят автобус и метро с един билет до две години и половина
11 май 2017 07:00,
213
Решено, в София: При мръсен въздух – без коли, метрото – без пари!
Снимка: архив "Булфото"

В дните, в които въздухът в София е много мръсен, ще се налага да оставяме автомобилите и да се придвижваме с градския транспорт. Той пък ще бъде безплатен.

Това реши транспортната комисия в Столична община вчера, като прие програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София.

Новите разпоредби ще са поредните мерки в битката срещу мръсния въздух в столицата. Заради това в дните с повишени нива на замърсяване се предвижда градският транспорт да бъде безплатен, а придвижването с автомобили да бъде ограничено, съобщи БНТ.

Транспортната комисия в Столична община реши още в София да се въведе зона, в която автомобилите да не могат да се движат с повече от 30 км/ч. Това ще е така наречената "успокоена зона4 и тя ще е задължителна за някои от районите на столицата.

Още по темата

До края на лятото ще бъде готова и система за ранно предупреждение на столичани при прогнонза за очаквано превишаване на нивата на фините прахови частици във въздуха.

София предвижда до две години и половина да се въведе промяната в таксуването на пътниците в градския транспорт. Тогава столичани ще могат да пътуват с един билет в повече от едно превозно средство. Това ще стане след въвеждането на електронна система за таксуване в Градския транспорт.

Това означава, че ако си купим билет от автобуса с него след това ще може да се качим в трамвая, тролея или метрото, обясни шефът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров.

Все още обаче няма взето решение за това как ще се отчита цената на пътуването – дали според изминатото разстояние или почасово.

Сигурно е вече, че електронните билети и картите ще може да става чрез компютър и телефон.

В петък се очаква да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на електронна система за таксуване в Градския транспорт.

Последната година стойността на тикет-системата се увеличи рекордно от 20 на 88 млн. лева, а сега Столичната община удължи и времето за изпълнение от 18 месеца на две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СО са заровили главите си в пясъка и не им минава през главите, че откакто измислиха новите цени на билетите, трафикът в София, а оттам и въздуха стана непоносими. Сега щели да правят транспорта безплатен. Изпълнете решението на съда, върнете старите цени на билетите, извинете се за лакомията и тогава въздуха ще се изчисти.
38
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо по два пъти на ден ги миеше. Абе събудете се най-накрая. В София има 700 000 (пиша ти го бавно, че да го разбереш - седемстотин хиляди) автомобила. По кола на двама души. Това колко цапа, не е истина. Ограничаваш колите със зони и т.н., въвеждаш яки екостандарти и готово. Но нашенецът ще скочи, щото той и на сто метра ходи с колата.
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътуването с обществения транспорт ми излиза пи-скъпо, особено, когато тръгнат грипните вируси, а да не споменавам, че това важи в пълна степен и за НОИ, последното обаче не ме бърка.
36
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Тошо миеше улиците през ден. Кога за последно е мито в Софиия? Помни ли някой? През зимата замърсяването не е от колите, от печки и всичко с което се отоплява бедноти население. Тиквара вдигна цените на газа, искат и на тока. Като нямаш пари да платиш тези вече екстри, минаваш на печка в която гориш каквото падне. Самоковската смотанячка е далече от истината. Газа, парното, тока все по-скъпи, какво да прави "забогателия" българин от управлението на Гробарите? Печки с всякакви горива.
35
2
 
39
 
! Отговори
куката преди 6 години
***, направете билетчето по 50стотинки, мийте улиците редовно и въпросът ще бъде решен!
34
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зони с 30 км/ч???? Колата е на втора скорост, отделянето на CO2 e най-голямо! На празен ход и малка скорост. Кой ненормалник го решава? Да се допитат ди специалисти. А кой ще контролира качеството на горивата? Нима у нас отговарят на стандартите? Не отговарят, знае се. Някой нещо по въпроса, никой. А за обедняването нещо? Да не краде Рапона и партията му, да не е в далавера с В.Златев който му плаща, тогава ще има резултат. Ние все по-бедни и притиснати, СО като най-корумпирана, се бори за чист
33
13
 
13
 
! Отговори
до пич преди 6 години
При бай Тошо всеки ден се откриваше по една фабрика или завод. И това в продължение на цели 35 години. А сега си напрегни птичият мозък да ги сметнеш.
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама всички коли ли ще спрат? А тези от министерския съвет и партийците, пеша ли ще махат. Щом ще е за всички, трябва да е за всички!
31
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и безплатно парно за всички, за да не горят гуми... Много ми е интересно, да спрат колите за 3 дни и въздуха да е все така мръсен, какво ли ще решат тогава калинките в общината??...
30
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези от СО са безмозъчни. Неистина не знаят какви правят. Качиха хората *** колите с цените на билетите. И най-важното, колите ли са виновни през зимата или .. махали които горят гуми, пластмаси, парцали, всякакви ***? Една кола отива до работата за 30 минути и се връща за толкова. .. печка и баровските къщи около Витоша горят по 24 часа от Октомври до Май. Защо сополивата кметица не забрани тези печки, не влезе в махалите? Защото това са й гласоподаватели.
29
1
 
8
 
! Отговори
Varnenec преди 6 години
В Прага е почасово
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер, така трябва. Сега само остава да построят метро :)
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да върнете обратно в градския транспорт хората, които вече са се качили на колите си заради цената на билета. Дори безплатно да е пътуването хората няма да слязат от колите си, а да не забравяме, че това бяха редовни пътници, които чинно си перфорираха билет.
26
5
 
10
 
! Отговори
Селски преди 6 години
На кого ще стигнат тия автобуси и трамваи? Бях чел в една статия, почти 2 000 000 души живевли в София и над 900 000 души пристигали всеки ден, кой на работа по институции за бизнес! Какви са тия небивалици? То там някои шопи каквито са нервни, мале мале.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаххахахахахаххахахаааа! Какво значи "при мръсен въздух" бре умници??? Аз не мога да разбера, тези хора наистина ли са толкова нищожно неадекватно некомпетентни или нас правят на балъци??? Май и двете!! Фандъче, моля те дай това "епично" решение за пример на колегата си от Копенхаген, барем се поучат там хората, че нямали нито коли нито метро и трябвало като т(ъ)паци само с колелета да се придвижват.....!!!
24
1
 
12
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
трябва да оправите улиците и да няма кръпки за да можем да поемем въздух! чистите или не чистите няма ефект като прахоляка не може да бъде изметен! вижте Редута - никой не я брише чисти бърса мие или оправя? къде се намираме че само ями и вълни навсякъде!!!!
23
0
 
15
 
! Отговори
хаах преди 6 години
матряла, колко още идиотщини ще видите от тия мъдри управници... хак ви е
22
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С колите ще се возят само богаташите ,вие с вашите таратайки само им се пречкате,мърсите им въздуха,правите им задръствания и ги нервите - овчото стадо натъпкано в рейса или да ходи пеш .
21
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли, как точно никога няма да се кача в миризливият 72 например в който са се наблъскали всички от чистотата с работните си дрехи!
20
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера в 17ч в трамвай 5 беше претъпкано -хората залепени като сардини в консерва, какво ли ще стане като спрат колите ?