Скоро! Огън и нестинарство в центъра на София

Амбицията на организаторите е фестивалът да стане ежегоден
11 май 2017 16:30, Анисия Иванова
49
Скоро! Огън и нестинарство в центъра на София
Архив: Булфото

Фестивал на огъня и нестинарството ще се състои на 20 май пред Паметника на Съветската армия в София. Събитието е посветено на Деня на Св. Св Константин и Елена - 21 май, който е и празник на нестинарите.

Такъв фестивал се организира за първи път в света - с четири огъня и стотици участници в центъра на столица. Той ще представи огнена палитра от нестинарски игри и ритуали, в които ще участват нестинари от Странджа.

Предвидена е и богата фолклорна програма с участието на известни ансамбли и изпълнители като Янка Рупкина, Калинка Згурова, Венцислав Пенев, съобщиха организаторите от Арт и фолклорен център "Нестия" и Фондация "Бъдност за талантите на България".

Фестивалът ще започне в 17:00 часа в събота с разпалването на огньовете, ще има и щандове с храни и напитки. Фолклорната програма е от 19:00 до 21:00 часа, а след това е нестинарското шоу.

Целта на проявата е да провокира интереса към фолклора с нещо атрактивно като нестинарството, обясни Анита Ангелова - председател на Фондацията.

Амбицията е фестивалът да стане ежегоден. На 21 май ще има и детски концерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Хаххахаха ох леле.... Санта идва от сайнт Николас не сатан...шмиргел. Отделно коледа заема мястото на римския празник Сол Инвиктус или Раждането на бога слънце.Великден или на английски Easter идва от богинята на плодородието Ищара...аз като ви казвам че сте злета вие не вярвате.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои от долупишещите тук са се пръснали от злоба,хахахаааа!Прекрасна идея,уникална и е не само атракция,но и се запазват народните традиции,обичаи,култура.Поздравления!
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама като почнете да ми се правите на големите християни ама..поне да си бяхте наичили истороята на празниците и религията като цяло.
7
8
 
1
 
! Отговори
от 8 до 9 преди 6 години
Не, не ги празнувам. А относно "коледа":Santa Klaus -> Santa -> "Satan" - подменят Рождеството с култ към сатана!Същото и с Великден - подменят тържествуването на Възкресението на Христа с езичски ритуали, яйца, зайци....
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8Ти нали празнуваш великден и коледа понеже си гоям християнин, я сега отиди прочети от къде всъщност идват тези празници и после ми говори за езичество. Аман от религиозни простотии
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така... популяризирайте езичеството за сметка на православието. последствията няма да закъснеят!
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенчо глупав си за петима...
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще запалят парламента и ще тъпчем пепелта му ? " Събудих се в райска държава..... "
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сме прости и не можем да измислим нищо ще се търкаляме у прахоляка кат магарета та белки дойдат туристите може и змии да почнем да ядем кат индусите и да пеем чалга Явно колкото по-голяма си калинка токоз по-нависоко ще литнеш, да живее Меркел да живее ЕС.
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходим по въглени, тричаме кучета, бием се с дрянова сопа на нова година. Eто защо не сме мръднали нито крачка напред, диващината и варварството са на почит като нямаме с какво друго да се похвалим ще ходим по жаравата. Чакайте да паднат визите за Канада и ФАS6T. Дайте да запалим и някоя вещица на кладата да има шоу поне.