Метростанция стана частна след фалшива реституция

Държавата на документи я призна за земеделска нива
31
Метростанция стана частна след фалшива реституция
Снимка: bTV

Метростанция "Младост 3" стана частна собственост, след като държавата на документи я призна за земеделска нива и допусна реституция на метроспирката и два декара земя около нея, съобщи bTV.

Теренът от над 2 декара, в който попада и част от метростанция "Младост 3", става частна собственост миналата година. Поземлена комисия е върнала терена на човек, който е имал реституционни претенции. В общината разбират, че не са собственици на земята постфактум.
 
"Когато общината е построила метростанцията, имотът е бил общински, и сега не би трябвало имотът да се върне, когато вече има реализирано мероприятие - метростанция, но в този случай изобщо няма процедура по чл. 13", каза зам.-кметът на район "Младост” Биляна Петрова.
 
Процедурата е задължителна при връщането на терени в урбанизирана територия, но метростанцията е реституирана като земеделска нива и никой не е питал общината. 
 
Според документите поземлена комисия е разрешила връщане на собствеността на земята с решение от 1994 г. на човек на име Иван Иванов. Той не си я потърсил и починал през 2000 г. Единственото доказателство, че Иван Иванов имал нива върху метростанция "Младост 3" е нотариална клетвена декларация от 1992 г.  
 
При проверка в архива на столичния нотариат няма издаван какъвто и да било документ на Иван Иванов на тази дата.
 
Друг документ, приложен при съставянето на констативния нотариален акт, е скица от 1994 г., отново на името на вече покойния Иван Иванов.
 
Констативният нотариален акт с фалшива скица и решение на поземлената комисия се съставя от нотариус Стилян Тютюнджиев. Той твърди, че не е длъжен да провери дали документите са истински. А след няколко препродажби земята се оказва собственост на една от най-големите фирми за имоти в България, която преди няколко месеца я продава на стоителен инвеститор, готов да строи на входа на метрото.
 
 
 
 

31
Още от
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
do 27 преди 10 месеца
Какво значи да го откупува обратно или приватизира?! Терена се връща обратно на общината, а тея дето са въртяли парите и са купували-продавали да се опраят помежду си. Отделно прокоратурата трябва да се задейства.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АКО ТОВА БЕШЕ В КИТАЙ, ЦЯЛАТА ПОЗЕМЛЕНА КОМИСИЯ ЩЕШЕ ВЕЧЕ ДА Е РАЗСТРЕЛЯНА НА СТАДИОН ПРЕД СТОХИЛЯДНА ПУБЛИКА.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много подправени документи, корумпирани нотариуси ии накрая нов собственик на много апетитен терен.
Предлагам държавата вместо да го откупва, да го приватизира, заради неправилно придобиване чрез измама.
25
0
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 11 месеца
Чудно как Стилян Тютюнджиев все още е нотариус. Той никога нищо не е длъжен да проверява, в резултат от 20 г. насам в 99% от делата с фалшименто нотариални актовее забъркано неговото име, но човекът си бачка и няма никакъв проблем.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чудесна схема за изнудване на обикновенния гражданин.Няма такава държава.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
а аз ще дам клетвена декларация,че терена под нар. събрание е мой личен ! искам си НС,сматам да го превърна в хотел ! сщо така са мои терените на позитано 20, раковски 134, врабча 1 и няколко други. върнете ми ги,за да си открия ресторанти!
22
1
 
5
 
! Отговори
Стар комунист преди 11 месеца
То по член 13 може да няма процедура, но със друг член има - наскоро откриха паметник на Лучников, тоя дето измисли реституцията, вадете члена и го освежете че много е сух.
21
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Некадърни те крадливи герберасти разсипаха държавата и откраднаха у това дето не може да се открадне. Иначе корупция няма де. Само в Румъния има.
20
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И как решиха, че е фалшива скица.
Край София е пълно със села. Общината заграбваше земи на поразия
19
0
 
45
 
! Отговори
НС-то преди 11 месеца
Аз имам документ че съм наследил сградата на НС-то от пра пра пра баба ми е имала ливада пасяла козички там.
Сега имам планове да го направя публичен дом, не че сега не е та поне да продължим традицията.
18
0
 
39
 
! Отговори
Командира преди 11 месеца
Метростанцията е частна собственост,без наследници.Познайте какво става от тък на татък. Вместо да се отчужди имотът от държавата,той/имотът/ ще се продаде на търг с тайно наддаване,и запазване анонимноста на новият собственик.Който разбира се ще е строителен предприемач със силно лоби в парламента.Просто класика.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До BG СМЕШКИ

ЖЕНА ТИ КАКВА СМЕШКА е.........................
16
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре де когато аз на времето си поисках нивите на дядо си които вече бяха в чертите на града на мене ми дадоха компенсаторни бонове защото имота вече бил видоизменен. На този образ как са му ги върнали. Да не би дядо му метро да е строил. Като си иска земите да му върнат това което са му взели -земеделски земи.
15
3
 
16
 
! Отговори
колио преди 11 месеца
То София винаги си била сбирщина от села а около тях ниви та защо общината се е настанила в нивата на бай Иван тока е вопроса.
14
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако нещо е придобито незаконно, то се обезсилва. Т.е. няма такива продажби.
Та кой иска да останат в сила, освен жилищната мафия? И ако прокуратурата не работи в интерес на жилищната мафия, тогава какъв е проблема?
13
1
 
41
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 11 месеца
тва са класически схеми за загрбаване на земя и застрояване ! новият частен собстник на имотът ше го даде или продаде за застрояване ..... близко е до метрото ..... има много такива схеми в държавата ..... стАВАТ а кромпирани нотариси и общински чиновници ..... платили са им за да променят имота на някъв човек , който дори е починал ....класическа схема - ИЗМАМА !
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Както е тръгнало, ще се разсипем. После тия, които ще дойдат, едва ли ще се съобразяват с "хелзингския комитет" и ще освободят и гетата от присъствие.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ОСТАВКА НА ДЪРЖАВАТА И ТОЯГА ЗА ПОЛИТИЦИТЕ НИ, иначе народе няма да се оправим, ти хубаво спиш, но то не останаха хора в тази държавица изстрадала.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Веско

То затова няма и осъдени.
Освен, ако корупцията не се протежира от толерастите.
9
0
 
40
 
! Отговори
Веско преди 11 месеца
Ох, добре че нямаме корупция!