Метростанция стана частна след фалшива реституция

Държавата на документи я призна за земеделска нива
31
Метростанция стана частна след фалшива реституция
Снимка: bTV

Метростанция "Младост 3" стана частна собственост, след като държавата на документи я призна за земеделска нива и допусна реституция на метроспирката и два декара земя около нея, съобщи bTV.

Теренът от над 2 декара, в който попада и част от метростанция "Младост 3", става частна собственост миналата година. Поземлена комисия е върнала терена на човек, който е имал реституционни претенции. В общината разбират, че не са собственици на земята постфактум.
 
"Когато общината е построила метростанцията, имотът е бил общински, и сега не би трябвало имотът да се върне, когато вече има реализирано мероприятие - метростанция, но в този случай изобщо няма процедура по чл. 13", каза зам.-кметът на район "Младост” Биляна Петрова.
 
Процедурата е задължителна при връщането на терени в урбанизирана територия, но метростанцията е реституирана като земеделска нива и никой не е питал общината. 
 
Според документите поземлена комисия е разрешила връщане на собствеността на земята с решение от 1994 г. на човек на име Иван Иванов. Той не си я потърсил и починал през 2000 г. Единственото доказателство, че Иван Иванов имал нива върху метростанция "Младост 3" е нотариална клетвена декларация от 1992 г.  
 
При проверка в архива на столичния нотариат няма издаван какъвто и да било документ на Иван Иванов на тази дата.
 
Друг документ, приложен при съставянето на констативния нотариален акт, е скица от 1994 г., отново на името на вече покойния Иван Иванов.
 
Констативният нотариален акт с фалшива скица и решение на поземлената комисия се съставя от нотариус Стилян Тютюнджиев. Той твърди, че не е длъжен да провери дали документите са истински. А след няколко препродажби земята се оказва собственост на една от най-големите фирми за имоти в България, която преди няколко месеца я продава на стоителен инвеститор, готов да строи на входа на метрото.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
do 27 преди 6 години
Какво значи да го откупува обратно или приватизира?! Терена се връща обратно на общината, а тея дето са въртяли парите и са купували-продавали да се опраят помежду си. Отделно прокоратурата трябва да се задейства.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО ТОВА БЕШЕ В КИТАЙ, ЦЯЛАТА ПОЗЕМЛЕНА КОМИСИЯ ЩЕШЕ ВЕЧЕ ДА Е РАЗСТРЕЛЯНА НА СТАДИОН ПРЕД СТОХИЛЯДНА ПУБЛИКА.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много подправени документи, корумпирани нотариуси ии накрая нов собственик на много апетитен терен.Предлагам държавата вместо да го откупва, да го приватизира, заради неправилно придобиване чрез измама.
25
0
 
17
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Чудно как Стилян Тютюнджиев все още е нотариус. Той никога нищо не е длъжен да проверява, в резултат от 20 г. насам в 99% от делата с фалшименто нотариални актовее забъркано неговото име, но човекът си бачка и няма никакъв проблем.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесна схема за изнудване на обикновенния гражданин.Няма такава държава.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а аз ще дам клетвена декларация,че терена под нар. събрание е мой личен ! искам си НС,сматам да го превърна в хотел ! сщо така са мои терените на позитано 20, раковски 134, врабча 1 и няколко други. върнете ми ги,за да си открия ресторанти!
22
1
 
5
 
! Отговори
Стар комунист преди 6 години
То по член 13 може да няма процедура, но със друг член има - наскоро откриха паметник на Лучников, тоя дето измисли реституцията, вадете члена и го освежете че много е сух.
21
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некадърни те крадливи герберасти разсипаха държавата и откраднаха у това дето не може да се открадне. Иначе корупция няма де. Само в Румъния има.
20
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как решиха, че е фалшива скица.Край София е пълно със села. Общината заграбваше земи на поразия
19
0
 
45
 
! Отговори
НС-то преди 6 години
Аз имам документ че съм наследил сградата на НС-то от пра пра пра баба ми е имала ливада пасяла козички там.Сега имам планове да го направя публичен дом, не че сега не е та поне да продължим традицията.
18
0
 
39
 
! Отговори
Командира преди 6 години
Метростанцията е частна собственост,без наследници.Познайте какво става от тък на татък. Вместо да се отчужди имотът от държавата,той/имотът/ ще се продаде на търг с тайно наддаване,и запазване анонимноста на новият собственик.Който разбира се ще е строителен предприемач със силно лоби в парламента.Просто класика.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BG СМЕШКИЖЕНА ТИ КАКВА СМЕШКА е.........................
16
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де когато аз на времето си поисках нивите на дядо си които вече бяха в чертите на града на мене ми дадоха компенсаторни бонове защото имота вече бил видоизменен. На този образ как са му ги върнали. Да не би дядо му метро да е строил. Като си иска земите да му върнат това което са му взели -земеделски земи.
15
3
 
16
 
! Отговори
колио преди 6 години
То София винаги си била сбирщина от села а около тях ниви та защо общината се е настанила в нивата на бай Иван тока е вопроса.
14
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нещо е придобито незаконно, то се обезсилва. Т.е. няма такива продажби.Та кой иска да останат в сила, освен жилищната мафия? И ако прокуратурата не работи в интерес на жилищната мафия, тогава какъв е проблема?
13
1
 
41
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
тва са класически схеми за загрбаване на земя и застрояване ! новият частен собстник на имотът ше го даде или продаде за застрояване ..... близко е до метрото ..... има много такива схеми в държавата ..... стАВАТ а кромпирани нотариси и общински чиновници ..... платили са им за да променят имота на някъв човек , който дори е починал ....класическа схема - ИЗМАМА !
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е тръгнало, ще се разсипем. После тия, които ще дойдат, едва ли ще се съобразяват с "хелзингския комитет" и ще освободят и гетата от присъствие.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОСТАВКА НА ДЪРЖАВАТА И ТОЯГА ЗА ПОЛИТИЦИТЕ НИ, иначе народе няма да се оправим, ти хубаво спиш, но то не останаха хора в тази държавица изстрадала.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВескоТо затова няма и осъдени.Освен, ако корупцията не се протежира от толерастите.
9
0
 
41
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Ох, добре че нямаме корупция!