Безопасни спирки, повдигнато платно... Предложения за "Дондуков"

"Спаси София" с пет идеи за ремонта на столичния булевард
16 май 2017 17:30, Василия Пейчева
23

Снимка: "Спаси София"

Острови на трамвайните спирки, повдигнато пътно платно, бетонни трамвайни ограничители... Това са част от предложенията на "Спаси София" за реконструкцията на столичния бул. "Дондуков". В деня на последното обществено обсъждане организацията разпространи своята позиция с пет предложения за предстоящия това лято ремонт.

Още по темата

Първото предложение на "Спаси София" е за изграждането на острови на трамвайните спирки в посока центъра на града. Според тях островите ще гарантират безопасността и удобството на пътниците, ползващи трите трамвайни линии.

Бул. "Дондуков" е ключов за трамвайната мрежа на София и многобройните административни, културни и бизнес обекти по него денонощно генерират пешеходен трафик, подчертават от "Спаси София".

В посока моста "Чавдар" няма място за спиркови острови и затова от "Спаси София" предлагат пътното платно за автомобилите да се повдигне и да бъдат обособени т.н. спирки с лесен достъп. Такива спирки са широко прилагани в други градове по света.

Конструкцията ще сигнализира водачите за наличието на спирка и ще ги принуждава да намалят скоростта и осигурят перон, от който и хора с намалена подвижност да могат да се качват без чужда помощ.

Третото предложение на организацията е да се поставят бетонни трамвайни ограничители. Така ще се обезопаси и ускори движението на трамваите, обясняват от "Спаси София" и настояват, че те няма да пречат на нормалното обслужване на булеварда, а напротив – ще осигурят скоростен коридор за линейки или пожарни коли в рамките на трамвайното трасе.

От "Спаси София" предлагат и създаването на два острова в платното на булеварда – при ул. "Веслец" и ул. "Кракра", които да пречат на автомобилите да навлизат в трамвайното трасе и да осигуряват безопасно място за изчакване на пресичащите пешеходци между лентите за автомобилите.

Организацията предлага и да се създадат тротоарни уширения, ограничаващи лентите за паркиране, а кофите за боклук да се направят подземно и местата им да се приобщят към тротоара. Уширенията най-вече ще осигуряват видимост.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спирки в посока центъра няма как да има по Дондуков просто защото той самия е в центъра!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно подкрепям 13 и 20! Всякакви острови ще задръстят още повече движението и ще са заплаха за стоящите на тях.А паветата наистина трябва да се махнат,или да се мият редовно.Сега като мине кола по тях след нея се вдигат облаци от прах!
18
0
 
0
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Селс, комплексът ти пролича още като се обиди и почна да обясняваш за пари, данъци, кой си наел и да се държиш арогантно. Типичен.
17
7
 
8
 
! Отговори
breh da mu se преди 1 година
Спаси София са група хоmосеkсyалисти, които се изживяват по форумите като специалисти по всичко. Голям смях че ги цитирате навсякъде
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
уха супер грозно, София наистина ще дозаприлича на клозет
15
0
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Много хубаво, че се стараеш, дай пример и на съселяните си, пък си давай заплати и си викай колега на който ти е кеф селс.
14
5
 
5
 
! Отговори
Реставратор преди 1 година
Крайно време е този софийски булевард да бъде прекръстен, защото е унизително ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯТ ЦЕНТЪР на една самоуважаваща се "независима" държава да е ограден от булеварди носещи имена на чужда държава !
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четвърто поколение съм Софиянец но такава щуротия и през ум не ми е минавала че овчарите ще направят! Живея на този булеврд от както се помня и винаги е бил натоварен даже и по ТАТОВО време е не чак толкова но все пак си имаше трафик. Макар и само от москвичи жигули и лади. Мойто предложение е трамвайните релси да се преместят отстрани на булеварда близко до пешеходната зона. По този начин автомобилите няма да се затапват на спирките и да изчакват пътниците. А и за самите пътници ще е безопасно
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нормална ЕС държава тази кметица щеше да е уволнена още първата година!-улиците ни са гробници-тротоарите също, нямаме нормални паркинги и това трае с години!Нормален кмет щеше да излезе с програма-година,две оправям да речем Люлин , после Младост и така нататък да му се знае кога ще дойде краят!
11
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 година
При тази схема (снимка 5) - на кръстовището на Дондуков и Раковски - с едно платно за направо и за завой надясно по Раковски, с този "остров" на спирката, ще стане АДСКА тапа за МПС-тата! Ще започнат да минават по трамвайната линия, какво е и досега, впрочем. Пак малоумщини, ееййй! Тц, тц, тц.... Все едно този/тези, които са правили схемата/скицата са пешеходци, и никога не са управлявали автомобил, през живота си!
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не стройте в Софоя, за кеф на селяните които ще си хвърлят боклука по новия булевард и ще си карат гадните бараки, за да ни цапат въздуха.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нормалните държави не слагат бетонни ограничители, а умно използват трамвайното трасе за облекчаване на движението, особено на кръстовищата.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези "пешеходни острови" по спирките са една голяма недомислица, която изкарва опасно хората на улицата. Единствената полза от тях е, че намалява разстоянието до стъпалото на превозното средство на градския транспорт, обикновено трамвай. За всичко останало влошава нещата.
7
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кои са "спаси софия "-група неудачници
6
4
 
14
 
! Отговори
Пенсиокилър преди 1 година
Като сте почнали сложете моля ЗАГРАЖДЕНИЯ на тъъпите острови,че дъртиъе гражданки на София третират булевард М Луиза пред Халите като пешеходна зона.
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма мисъл в тези предложения. Може би само в предложението да махнат кофите за *** има някакъв смисъл. Останалите предложения ще застрашат повече живота на пешеходците в сравнение със сегашното положение, както и очевидно ще затруднят движението по този булевард.
4
10
 
5
 
! Отговори
3.5к заплата СОФИЯ преди 1 година
Напреде сме в София, няма 6-5, работиме здраво, изграждаме, подобряваме, смел скок към прогреса, сназад да тръгнем провинцията не може да ни стигне!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В град София се строи, в прованса всичко се руши!
2
2
 
18
 
! Отговори
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ преди 1 година
Няма кой да СПАСИ "спаси софия "
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май в крайна сметка селяните победиха софиянци.