"Младост" расте, паркирането кошмарно, глобите – също

Общината не решава проблема, но пък фишовете не секват
16 май 2017 11:15, Екип на Dnes.bg
166

Отговорът на общината. Снимка: архив, Dnes.bg

Столицата расте, не старее, но се задръства. Според статистиката в София на 1000 души се падат 520 автомобила и паркирането пред дома се оказва истинско изпитание. Понякога граничещо с невъзможното.

Ще разгледаме един частен случай, за който ни сигнализираха живущи в бл. 329 в столичния квартал "Младост 3". През последните години "Младост" също расте, презастрои се и няма да изненадаме никого, че паркирането е голям проблем.

Жителите в последните два входа на бл. 329 оставят колите си на тротоара, след който се намират зелени площи. В някогашната детска площадка не е инвестирано от построяването й, но пък постепенно се превръща в паркинг. Защото на паркинга пред блока е построено заведение.

Жителите на блока търсят решение с писмо до общината и кмета Десислава Иванчева, в което искат да ползват облагородения паркинг. Детската площадка отдавна не е такава, а живущите са наредили гуми, които да пречат на колите да влизат в зелените площи. Но това не прави паркирането им разрешно и сутрин често намират фишове за глоби.

Какъв е отговорът на общината?

С решение на Столичния общински съвет, през 2009 година е предвиден урегулиран поземлен имот с отреждане на "подземен гараж и паркинг". Годината вече е 2017-та, подземен паркин няма, а надземния може да се използва наполовина заради заведението.

Решение няма, хората паркират на забраненото, а инспекторите лепят глоби. В околността на блоковете също няма място. Начинът е да оставиш колата на малкото разрешени места през деня и да не я ползваш.

"Искаме, докато се изпълни решението от 2009 г., да ни се осигури място. Частните паркинги около нас вдигат цените - вече на месец е около 90 лв. Готови сме да платим годишна такса в общината, както е решен проблема в центъра. Искаме да спазваме закона, а не до края на живота си да живея в напрежение - в нарушение ли съм отново и къде да паркирам колата си в края на уморителен работен ден", казва един от живущите в блока.

Това е частен случай, но положението е същото и в други квартали. С глобите проблемът няма да се реши, защото колите се увеличават.

И вместо г-жа Иванчева да се занимава с отделянето на "Младост" от София е по-добре да се заеме с текущите проблеми в квартала. А те наистина са много, а както е видно в този частен случай - вече близо 8 години не може да се намери решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: Младост 3паркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз затова не идвам в Софиязащото всички там сте големи софийски дришльовциумрял съм ви за мегаполиса
65
9
 
3
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 6 години
До СТРАНДЖАТАСтранжа, кефиш ме, требе да сме брутални с прииждащата *** щото ни се качиха на главите
64
9
 
3
 
! Отговори
Невен преди 6 години
И аз съм си решил проблема. Нямам кола, не защото не мога или не е удобство, но при толкова коли в София, съотношението полза/проблеми в това да имам или не кола е в полза на това да нямам. Истината е, че трябва да се наложат еко такси, правила и прочие, така че 10% от колите да отпаднат ...
63
6
 
3
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 6 години
До до 80Има имаСедем гаража давам в Младост 1 и два в Младост 2 и имам още три свободни
62
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До блок 329 имаше огромен паркинг за съседните три огромни блока, но мафията си присвои половината. Хората там с протест успяха да запазят част от паркинга.
61
7
 
7
 
! Отговори
немай и накъде преди 6 години
Аз лесно съм решил проблема. Тарикати, които паркират, където си решат, им чупя чистачките и страничните огледала. Повече не съм ги видял😀
60
6
 
2
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
на 7 мил. българи има 4.3 мил коли според таз класация :https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_vehicles_per_capitaсме били на 44 място но според сегашните данни сме с 614 коли на 1000 българи - т.е. вече сме на 13 място до Канадците -само да се вдигне МРЗ че да напуснат още 500 хил. и 500 хил. да си купят и те коли а и да умрат няколко хиляди пенсионери и готово за американците
59
0
 
8
 
! Отговори
до 80 преди 6 години
Там гаражи няма.
58
14
 
11
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 6 години
АМИ купете си гаражи бе цръвули с цръвулитеАко немате паре ше ви давам под наем аааааахахахахахахааааааа
57
4
 
8
 
! Отговори
до 75 Мда преди 6 години
Около нула магазинчета. Попитай колко паркинга общината разреши да се застроят, вкл. И големият паркинг до блок 329.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така ще е строи се безразборно без никаква мисъл, раздават се разрешителни, пищят хората видиш ли иначе Младост нямало да се развива и после същите тези пищят колко било задръстено, колко мръсно и как нямало къде да паркират. А в общината няма един читав специалист който да си разбира от работата и да направи един истински план. Младост беше един от топ кварталите на София, скоро ще е по зле и то Люлин, да ме прощават Люлинчани, без лощи мисли за тях!
55
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еййй, умник до Умника тук. Забрани??? Няма да се карат коли над 10 години, ще се забранят. Тогава колко ще намалеят парите в общините, а печалбата на Вальо Златев, да не се кара дизел??? Чистотата на въздуха зависи от горенето на дърва, въглища и гуми. Махалите това горят, около Витоша също. Колите били причина, глупости. Искат да ни грабят с още пари, не разбирате ли? А един е прав, ще останат богатите да паркират но ще трябва да си наемат охрана и за колите през нощта. Никой няма да им прости!
54
6
 
13
 
! Отговори
Мда преди 6 години
А и колко от гаражите са направени на магазинчета. Made in BG!
53
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета новозабогателите герберасти които с лекота предлагат високи данъци и такси за да останат само те. Ами да ви кажа богаташчета, ще горят колите ви като Новогодишни бенгалски огънчета. И нищо няма да ви спаси!!!!!
52
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
забрана за коли по-стари от 10 години да влизат в София и готово.Хем по-чист въздух, хем няма да е пълно с 30 годишни трошляци, тровещи въздуха.Ама ходите на работа с кола- има градски транспорт.Ама имате малко дете - има таксита.Да заведеш няколко пъти годишно детето на лекар с такси не е по-скъпо от това да поддържаш кола.Като имаш пари да си купиш апартамент в Младост по 1000 евро на кв.м., значи имаш пари и за нова кола.
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Положението е същото в младост 1 до окръжна. Хора от общината постройте паркинги за бога, предпочитам да плащам за паркинг, но няма такъв.
50
2
 
21
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Проблемът с паркирането в Младост го създаде общината, разрешавайки презастряването в Младост, вкл. и нови сгради върху паркинги. Сега хората плащат глоби заради корумпирани кметове и общинари.
49
17
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Изхода:1. затягане на прегледите;2. вдигане на данъка на 500-2000 лв. за кола;3. повсеместно платено паркиране;паричките от 2 и 3 в силен градски транспорт.Обаче за целта Кмета трябва да е с ТОПКИ като на слон. До тогава - бавно задушаване и затрупване със скрап от Италия - нов внос.
48
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много "умници" тук, високи данъци и такси, както и паркиране?? От колко години Картофка е кметица, и най-добрата? В Младост имаше празни места на които можеше да се построят паркинги на 2-3 етажа. Но лакомията на общинарите е чутовна! Продадоха се парцели които се застроиха, а не паркинги. Да се подобри живота в провинцията за да не се тъпчат в София. Хората си оставиха къщи и дворове, спокойствието и чистия въздух. Колко милиона да стане София, ще издържи ли? Най-лесното е забрани и глоби.
47
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мазни шоферски драми, за пореден път. Знаете ли колко ме интересува къде ще паркирате, *** прости? Да ви имам проблемите.