"Младост" расте, паркирането кошмарно, глобите – също

Общината не решава проблема, но пък фишовете не секват
16 май 2017 11:15, Екип на Dnes.bg
166

Отговорът на общината. Снимка: архив, Dnes.bg

Столицата расте, не старее, но се задръства. Според статистиката в София на 1000 души се падат 520 автомобила и паркирането пред дома се оказва истинско изпитание. Понякога граничещо с невъзможното.

Ще разгледаме един частен случай, за който ни сигнализираха живущи в бл. 329 в столичния квартал "Младост 3". През последните години "Младост" също расте, презастрои се и няма да изненадаме никого, че паркирането е голям проблем.

Жителите в последните два входа на бл. 329 оставят колите си на тротоара, след който се намират зелени площи. В някогашната детска площадка не е инвестирано от построяването й, но пък постепенно се превръща в паркинг. Защото на паркинга пред блока е построено заведение.

Жителите на блока търсят решение с писмо до общината и кмета Десислава Иванчева, в което искат да ползват облагородения паркинг. Детската площадка отдавна не е такава, а живущите са наредили гуми, които да пречат на колите да влизат в зелените площи. Но това не прави паркирането им разрешно и сутрин често намират фишове за глоби.

Какъв е отговорът на общината?

С решение на Столичния общински съвет, през 2009 година е предвиден урегулиран поземлен имот с отреждане на "подземен гараж и паркинг". Годината вече е 2017-та, подземен паркин няма, а надземния може да се използва наполовина заради заведението.

Решение няма, хората паркират на забраненото, а инспекторите лепят глоби. В околността на блоковете също няма място. Начинът е да оставиш колата на малкото разрешени места през деня и да не я ползваш.

"Искаме, докато се изпълни решението от 2009 г., да ни се осигури място. Частните паркинги около нас вдигат цените - вече на месец е около 90 лв. Готови сме да платим годишна такса в общината, както е решен проблема в центъра. Искаме да спазваме закона, а не до края на живота си да живея в напрежение - в нарушение ли съм отново и къде да паркирам колата си в края на уморителен работен ден", казва един от живущите в блока.

Това е частен случай, но положението е същото и в други квартали. С глобите проблемът няма да се реши, защото колите се увеличават.

И вместо г-жа Иванчева да се занимава с отделянето на "Младост" от София е по-добре да се заеме с текущите проблеми в квартала. А те наистина са много, а както е видно в този частен случай - вече близо 8 години не може да се намери решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: Младост 3паркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
18
 
! Отговори
Жител на Младост преди 6 години
Пореден трик да ни изнудва общината.Хайде сега да направим и Младост някаква зона.Утре ще искат да плащаме и за червените кръвни клетки във вените ми.Решението е в разрешителните за строеж.Вместо да се строят блокове,нека построят подземен паркинг с 5000 места. Ако и тогава имаме проблеми ще се преместя във Варна или Враца. Там поне няма хора а и проблеми с паркирането няма
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общините имат сметка от този проблем, събират пари, отклоняват вниманието от далаверите които се извършават в общините. А се убедихме, общините и особено СО са най-корумпираните звена от администрацията. Вижте само кск живееше Компирката и как живее сега. И това с 2500 лева заплата? Никой не помисли да се обособят платени паркинги, на нормални цени, заградени от дървета за изолация.27 години нищо, само забрани.Как ще е добре? Няма начин. Краденето е приоритет за всяка община.Хората да се оправят
4
8
 
19
 
! Отговори
аз преди 6 години
много им било 90л в на месец ? да плаща глоби тогава, що реве ? или да ходи да живее на село и да си паркира без пари на къра.Когато местата станат по 200лв на месец и платения паркинг се запълни, веднага ще се намери инвеститор който да реализира "подземен гараж и паркинг" на терена.
3
5
 
22
 
! Отговори
един друг преди 6 години
"Според статистиката в София на 1000 души се падат 520 автомобила". Нали се сещате, че столицата също е пълна и с непълнолетни, които нямат книжки, както и диста възрастни, които нямат книжки. И май май излиза, че всеки в активна възраст има по поне 1 кола, някои - повече. Една беднотия, едно ровене по кофите...
2
6
 
30
 
! Отговори
В преди 6 години
София от ден на ден ще става все по-м.ръсно,все по-населено и с други думи все по-кошмарно!Както се казва халал да им е живуркането там!
1
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"паркирането пред дома се оказва истинско изпитание. Понякога граничещо с невъзможното." А кой е казал,че е задължително да паркираш пред дома? Няма да ти се счупят краката да походиш няколко метра. А за строителството- единствените виновни са купувачите, след като има търсене , съвсем нормално е да има предлагане. Просто българинът още си е селянин, в най- положителният смисъл на думата, трябва да се научи как се живее в мегаполис.