До 2019-а край с "Виетнамските общежития"

Фандъкова: Досега са освободени 9 жилища, 3 семейства са преместени
Обновена: 17 май 2017 10:40 | 17 май 2017 10:37, Анисия Иванова
30
До 2019-а  край с "Виетнамските общежития"
Снимка: Bulgaria On Air

Столичната община работи по разрешаване на проблема с "Виетнамските общежития" - разглеждат се настанителните заповеди на всяко едно жилище, на семействата, които нямат право да са там, се издава заповед за отнемане на жилището. Досега има 9 освободени жилища, 17 заповеди се обжалват в съда, 3 семейства са преместени.

Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова в студиото на "България сутрин".

Засега все още няма краен срок за събаряне на общежитията, но непрекъснато се провеждат срещи с работните групи, които преглеждат документите на живущите в тях, поясни тя.

Още по темата

Според Фандъкова срокът до края на 2019 г. за решаване на този проблем е напълно реалистичен.

"Наистина работата върви бавно и ще е така, докато се прегледа всичко, след това процесът ще се забърза. Веднага щом получим първия доклад от работните групи ще го публикуваме, за да може всеки да види свършената работа", обясни кметът на столицата пред Bulgaria ON AIR.

Акцентът на разговора обхвана и забраната за реституция на територията на София, след като стана ясно, че метростанция в "Младост 3" е станала частна собственост.

"Говорим за връщането на земеделски земи в кварталите на София. Срокът за приключване на тези процедури е бил до далечната вече 1997 година. Това дава възможности за всякакви злоупотреби. Ще искам да се подходи с цялата строгост на закона. Подписах и писмо до министъра на земеделието да инициира промяна в закона, която да доведе до приключване на процеса по възстановяване на земеделските земи", обясни Фандъкова.

Друга тема, която бе коментирана, е състоянието на въздуха в София.

"В столицата през последните години има чувствително подобрение на чистотата на въздуха, сега борбата е с намаляване на фините прахови частици. В момента купуваме уреди за Пътна полиция, за да може да контролират техническите прегледи на автомобилите и така да се намали отделянето на фините частици", заяви тя.


30
Още от
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Брадатият кмет на кр. поляна - вън от кметството! Неговата заплата е от нашите данъци , не от ромите и ние трябва да управляваме квартала , щом той неможе!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Йорданке , 2019 си я заври отзад! Подай си оставката - незабавно!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да чакаме повече нито ден , камо ли години?!
23
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Йорданке , ако живееш като мене на първа линия ,непосредствено срещу виет. общ. ще намериш начин да ги разкараш за 24 часа , а нас ни тероризират повече от 30 години! Остаряхме с тия роми!
22
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Виетнамските общежития са пълни с хора /роми / от провинцията и много лесно могат да се освободят тези сгразди изградени с азбест , който след дългата експлотация /над 30 години/ е изключително токсичен!
21
1
 
8
 
! Отговори
ФПЧ в София преди 9 месеца
Как според фандъкова колите замърсявали София - като вдигали ФПЧ от неизмитите улици, както го правят и вятъра, велосипедите, тролеите, трамваите, пешеходците, ....
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За тази нещастница трябва само едно, да се влезе в Столична община и се метне през прозореца. То бива крадене и некачествени ремонти но прекали! 1.3 милиарда е бюджета на общината, а какво е се е променило? В Младост няма паркинги, но всяко петънце се застроява. Кой даде толкова години разрешения? Тая *** и бившата кметица. Всичко е за пари! В София трябва да се направят няколко подземни и надземни паркинги, но не би.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това жив//отно натресено ни като кмет е маша в ръцете на Боко Тиквоко и гербаджиите от СО. Проглушиха ушите за замърсяване на въздуха през съудените дни като акцентираха върху колите. А тази крадла не е мила София от месеци, строи се без да мисли, че е презастроено, три блока си построи в Малинова долина за 10.8 милиона лева, на съпруга си клиника за 30 милиона. И за да дере още пари ще налага нови данъци и такси върху колите. За да крадат още. А кой ще спре миганите да горят всякакви боклуци?
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблемът не са сградите, а манталитетът, хората, които дават лице на тези сгради. Местенето на ромите от едно място на друго просто обслужва чергарския им начин на живот. Промяната на манталитета е друга бира. За да се случи, преди това трябва да е имало събития, които да доведат до очовечаване и да породят у ромската общност съответните цивилизационни емоции.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая некадърница съсипа цялата провинция за да се строи само у София и София пак е на последно място у целия ЕС.
16
0
 
7
 
! Отговори
ФПЧ в София преди 9 месеца
Обем на замърсяването с ФПЧ зададени спрямо максимално допустимите норми.
През студените дни на декември и януари - от отопление с твърдо гориво, около 5-6 пъти максималните норми
През цялата година:
- от неизмитите улици - замърсяване около 60% от максималните норми
- от двигателите на МПС - около 30% от максимално допустимите норми
През май, юни, юли, август и септември замърсяването е в нормите. През декември и януари дела на МПС е около 5-6% в общото замърсяване, но Фандъкова се бори с МПС.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
София е най-голямата кочина от всички европейски столици. Факт !
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е като ги премахнат, кой ще ги избира.
Да не са луди случайно.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Писна ми от манипулациите на Фандъкова.
Примерно за замърсяването в София и Фините прахови частици (ФПЧ) има изследване правено по поръчка на Столичната община и въпреки, че резултатите са показани доста манипулативно в стил ГЕРБ, пак се вижда, че колите не са основен замърсител в София. През декември и януари, когато замърсяването е 5-6 пъти над нормите, то почти изцяло се дължи на отоплението с какво ли не. През лятото, когато е в нормите, неизмитите улици са основния замърсител, а колите не.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Глупости, не желаят да ги премахнат, когато ги настаняваха бяха скорострелни, превърнаха прекрасен квартал в гето , нарочно и целенасочено , чакъров трябва да си подаде оставка веднага
11
3
 
8
 
! Отговори
extremist преди 9 месеца
ФАНДАКОВА , ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ВАС
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имаме си ний кметица
тиха, корумпирана женица,
От 'де намери Боцко да я тури
барабар със селските потури!
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ха ха ха!!!!
Демек трайте до 19г а след това????
Същото!
Хора управляващите които постоянно ви лъжат а вие постоянно избиратв ви лъжат нагло но явно сте доволни!
Така че не ривете!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая 2019 г. няма да е кметица лъже и маже и не и пука . Ден да мине самун да загине и повече да крадеме, туй им е принципа.
7
2
 
15
 
! Отговори
Да преди 9 месеца
Събаряй всичкото ром!