"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?

Шествието ще се проведе на 10 юни от 18:00 ч. в София
167
"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?
Снимка: София Прайд

Брюксел се къпе в цветовете на дъгата, докато ЛГБТИ общностите в други европейски страни продължават да са изправени пред основни проблеми. Това коментира брюкселското издание "Политико" в днешната си рубрика Playbook, като дава за пример ситуацията около организацията на българския София Прайд.

Още по темата

Тази седмица централните сгради на институциите на Европейския съюз осъмнаха с пешеходна пътека, оцветена в цветовете на дъгата и проекция на ЛГБТИ знамето върху сградата "Берлемон", където се помещава Европейската комисия. Инициативите се ползват с подкрепата на местното брюкселско правителство, a хиляди призиви за подкрепа на равните права се появиха в Twitter. Малко ЛГБТИ общности в Европа имат лукса да се радват на подобна подкрепа, продължава публикацията на брюкселското издание.

Авторът на текста Райън Хийт пише, че има огромна пропаст между обещанията на ЕС за правата на човека и действителността за ЛГБТИ общностите на континента. Той се позовава на последния доклад за състоянието на ЛГБТИ правата в Европа, изготвен от организацията ИЛГА Европа – европейския клон на световната асоциация на организации на лесбийки, бисексуални, гей мъже, трансджендър и интерсекс хора. Макар Малта, Норвегия и Великобритания да получат добри оценки в доклада на ИЛГА Европа, има огромна разлика между тях и страните с най-ниски оценки в ЕС: Латвия, Литва и Полша. В някои части на Европа хората с нехетеросексуална ориентация и полова идентичност вече се страхуват за живота си. Жалба за геноцид е подадена на 16 май в Международния наказателен съд от три френски неправителствени организации срещу длъжностни лица в Чечения, Русия.

 

Коментар за "Политико" прави българският активист Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд, който разказва какъв е напредъкът при правата, които членството в ЕС дава на ЛГБТИ гражданите и как София Прайд се организира успоредно с позволения от общината всяка година "анти-гей парад". 

Според него днес има апатия както в българската ЛГБТИ общност, така и в политическата класа и обществото като цяло, а това спира развитието на процесите за постигане на равенство. Българите не се доверяват на своите институции, независимо дали става дума за правителството, медиите или неправителствените организации.

"Когато не вярвате на институциите, не сте ангажирани с политическия живот, а това се отнася и за ЛГБТИ организациите, като обхваща всички аспекти на проблема", казва за "Политико" Стоянов.

София Прайд не се ползва с политическа подкрепа и обикновено е поставян в ситуацията да се провежда успоредно с "анти-гей парад". Посланици от западните страни са се присъединявали открито към сцената на София Прайд, а отделни български политици са участвали в някои от предишните събития, но само крайно националистическите партии имат последователна позиция – те са против прайда.
 
"Радваме се, че проблемите около София Прайд не остават незабелязани от чуждестранните медии и лидери на мнение. Единствено се надяваме, че скоро въпросите около българската ЛГБТИ общност ще станат част от дневния ред и на българските власти и медии и ще можем да получим тяхната подкрепа в борбата за равни права на българските граждани с нетрадиционна сексуална ориентация и полова идентичност. Те не са никак малко и заслужават да имат своя глас", посочва Моника Писанкънева от Ресурсен център "Билитис", част от организационния комитет на София Прайд.

Десетият София Прайд ще се проведе на 10 юни в столицата. Темата на изданието е: "Да прогоним предразсъдъците" и цели да предизвика по-широк обществен дебат за приемането на ЛГБТИ хората и преодоляването на съществуващите предубеждения.

Шествието ще започне в 18:00 ч. от Паметника на Съветската армия, а маршрутът предстои да бъде уточнен със Столична община.

DMS кампания набира средства за организацията на София Прайд 2017 и съпътстващите го арт седмица и филмов фестивал. Желаещите да се включат в инициативата могат да изпратят SMS със съдържание DMS SOFIAPRIDE (текст на латиница с главни букви). Дарения могат да се правят и на Facebook страницата на организаторите на София Прайд https://www.facebook.com/sofiaprideparade, където има специален бутон точно под корицата на профила.


167
Още от
Напиши коментар Коментари
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
откато цензурата е начин на управление откакто няма референдуми по важните за обществото теми откактоо Брюксел налага със сила своите желания откато политиците им е важно да се награбят откато няма ред и откакто няма значение какво мислиш оттогава и да ти пука няма на кога да му пука .
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

Демокрацията си е ОК. За *** говорим тука.
А модела на Павлик Морозов също не е бил особено сполучлив
68
3
 
24
 
! Отговори
БПФ преди 6 месеца
Извратеняците по нищо не се отличават от т.нар. "роми" - хленчат и вият нагло за "права", но всъщност искат ПРИВИЛЕГИИ !!! Никой не им пречи и забранява да бъдат... каквито са там, но и никой не е длъжен да ги търпи да парадират с гнусотията си пред възрастните ни родители и децата ни !!!

Щом в Брюксел толкова обичат тия сбъркани и нагли същества, да си ги прибират !!! Стига сме търпели издевателствата на малцинствата.
67
10
 
5
 
! Отговори
Баба Гуси преди 6 месеца
Ох котьоо, цяла година го чакаме прайдчето. От месеци репетираме със семинаристчетата.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сорос май не е от тях, защото бях чувал че има син и се ожени на скоро за една 40 годишна японка.
65
10
 
3
 
! Отговори
Др. преди 6 месеца
Парада не е лошо нещо. Така могат да изживеят инстинктите си без да се притесняват. По лошо е подтискането както е казал Фройд; че не знаеш от къде ще му избие чивията.
64
0
 
7
 
! Отговори
ууу преди 6 месеца
Ей, ТАТУ, лягай да почиваш, че довечера си на работа .... и се гримирай добре за бакшиш.
63
2
 
19
 
! Отговори
Карабинеров преди 6 месеца
Не ми пука за пе да ли те нека се еват,амма да ми навират своята сексуалност в лицето,няма да стане! Не ми пука и за евродеб илите,но да не ми казват как да си живея в родината или колко пе дала мигранти да приобщя! Ге йо ветте в Брюксел да си еват и на улуцата,все ми е едно!
62
6
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 6 месеца
Патриотите тази година ще подкрепят парада!
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
taka narecheneta "DEMOKRACIA"...
unishtoji morala i semeinite cennosti ...

chestit vi evrogeiski cennosti
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И аз бих се разходил там, щото има доста бисексуални от лезбийките де.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Питам
заможни да - 40 хиляди са доста пари
ама образовани
как го прецени
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами какво пречи и хетеросексуалните да си имаме парад?
57
0
 
5
 
! Отговори
весо преди 6 месеца
до сега бех чувал за хомосексуалисти нали..
там разни мъже обичат мъже и т.н.

ама тия легебети какви са?
те кого как...
оф май съм стар вече
56
3
 
10
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 месеца
Ето затова има хомофобия, защото непрекъснато реват за някакви права и искат внимание и одобрение , еми ДГД пълен игнор.
55
0
 
8
 
! Отговори
ЦИЦО ЦАЧЕВ преди 6 месеца
що трябва да им вонят патките по площадите?????и минджите???
54
9
 
7
 
! Отговори
62 преди 6 месеца
На деца посягат русофилите националисти Волен Сидеров и Владо Кузов
53
0
 
0
 
! Отговори
до 48 преди 6 месеца
аз бих му свил часовника на тоя гей...сигурно и ти....
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе нека си навират пищките където искат, само на деца и малолетни да не посягат или ножето и клъц.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като им се празнува даси съберат парички , а не чакат другите да им плащат купона . Не са болни , не са немощни ,нали тъка казват .Не ми пречат ако си плащат данъците ,но ако смятат като шведите да паразитират върху нас ,не са познали .