"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?

Шествието ще се проведе на 10 юни от 18:00 ч. в София
167
"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?
Снимка: София Прайд

Брюксел се къпе в цветовете на дъгата, докато ЛГБТИ общностите в други европейски страни продължават да са изправени пред основни проблеми. Това коментира брюкселското издание "Политико" в днешната си рубрика Playbook, като дава за пример ситуацията около организацията на българския София Прайд.

Още по темата

Тази седмица централните сгради на институциите на Европейския съюз осъмнаха с пешеходна пътека, оцветена в цветовете на дъгата и проекция на ЛГБТИ знамето върху сградата "Берлемон", където се помещава Европейската комисия. Инициативите се ползват с подкрепата на местното брюкселско правителство, a хиляди призиви за подкрепа на равните права се появиха в Twitter. Малко ЛГБТИ общности в Европа имат лукса да се радват на подобна подкрепа, продължава публикацията на брюкселското издание.

Авторът на текста Райън Хийт пише, че има огромна пропаст между обещанията на ЕС за правата на човека и действителността за ЛГБТИ общностите на континента. Той се позовава на последния доклад за състоянието на ЛГБТИ правата в Европа, изготвен от организацията ИЛГА Европа – европейския клон на световната асоциация на организации на лесбийки, бисексуални, гей мъже, трансджендър и интерсекс хора. Макар Малта, Норвегия и Великобритания да получат добри оценки в доклада на ИЛГА Европа, има огромна разлика между тях и страните с най-ниски оценки в ЕС: Латвия, Литва и Полша. В някои части на Европа хората с нехетеросексуална ориентация и полова идентичност вече се страхуват за живота си. Жалба за геноцид е подадена на 16 май в Международния наказателен съд от три френски неправителствени организации срещу длъжностни лица в Чечения, Русия.

 

Коментар за "Политико" прави българският активист Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд, който разказва какъв е напредъкът при правата, които членството в ЕС дава на ЛГБТИ гражданите и как София Прайд се организира успоредно с позволения от общината всяка година "анти-гей парад". 

Според него днес има апатия както в българската ЛГБТИ общност, така и в политическата класа и обществото като цяло, а това спира развитието на процесите за постигане на равенство. Българите не се доверяват на своите институции, независимо дали става дума за правителството, медиите или неправителствените организации.

"Когато не вярвате на институциите, не сте ангажирани с политическия живот, а това се отнася и за ЛГБТИ организациите, като обхваща всички аспекти на проблема", казва за "Политико" Стоянов.

София Прайд не се ползва с политическа подкрепа и обикновено е поставян в ситуацията да се провежда успоредно с "анти-гей парад". Посланици от западните страни са се присъединявали открито към сцената на София Прайд, а отделни български политици са участвали в някои от предишните събития, но само крайно националистическите партии имат последователна позиция – те са против прайда.
 
"Радваме се, че проблемите около София Прайд не остават незабелязани от чуждестранните медии и лидери на мнение. Единствено се надяваме, че скоро въпросите около българската ЛГБТИ общност ще станат част от дневния ред и на българските власти и медии и ще можем да получим тяхната подкрепа в борбата за равни права на българските граждани с нетрадиционна сексуална ориентация и полова идентичност. Те не са никак малко и заслужават да имат своя глас", посочва Моника Писанкънева от Ресурсен център "Билитис", част от организационния комитет на София Прайд.

Десетият София Прайд ще се проведе на 10 юни в столицата. Темата на изданието е: "Да прогоним предразсъдъците" и цели да предизвика по-широк обществен дебат за приемането на ЛГБТИ хората и преодоляването на съществуващите предубеждения.

Шествието ще започне в 18:00 ч. от Паметника на Съветската армия, а маршрутът предстои да бъде уточнен със Столична община.

DMS кампания набира средства за организацията на София Прайд 2017 и съпътстващите го арт седмица и филмов фестивал. Желаещите да се включат в инициативата могат да изпратят SMS със съдържание DMS SOFIAPRIDE (текст на латиница с главни букви). Дарения могат да се правят и на Facebook страницата на организаторите на София Прайд https://www.facebook.com/sofiaprideparade, където има специален бутон точно под корицата на профила.


167
Още от
Напиши коментар Коментари
50
17
 
4
 
! Отговори
ТАТУ преди 6 месеца
Селяндурии националстки,никой не избира как да се роди,едни се раждат хетеро други гей трети със увреждания.Никога няма да се оправите защото омразата към различния ви прояжда а така не се изгражда общество.Едно време като са сваляли забрадките вашите пра пра баби вероятно е имало такива гьььотверени като вас които са ги заклеймявали като леки жени.Селяяни ,днес реалностите са други,отпуснете душите си,счупете мирогледа а не тъпомера
49
14
 
3
 
! Отговори
ТАТУ преди 6 месеца
За Сорос не съм чул да е *** виж ама за социалистите от кремъл Станивеф,Вигегин за тях съм чувал
48
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да са живи и здрави,дано скоро им позволят и деца да осиновяват.На който не му харесва да хваща пътя за Русия или ислямският свят
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някой запознат да каже: Сорос наистина ли е пидалл?
46
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия от снимката трябва да са благодарни, че родителите им не са били гейове. Иначе сега нямаше да ги има и да се развяват по улиците.
45
1
 
8
 
! Отговори
Пъно преди 6 месеца
Хич не ме интересува кой какво си туря в устата и никого не мразя, но и никого не обичам.
44
3
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 6 месеца
Ееее, добре де, всички разбрахме пак за гей парада.
Да не би случайно да е останал някой още да не знае кога и къде.
Никога не съм ги виждал на живо, даже и да знам кога ще се проведе, по простата причина че точно по това време не ми се налага да ходя на точното място.
И не ми пречат. Нито ми пречат нито ме вълнуват, в крайна сметка всеки е свободен да прави каквото си иска, мисля че прекалено много внимание обръщаме на тия неща.
Оставете ги хората да се забавляват!
43
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гусин Плевнелиев нъл ша участва?
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както е тръгнало...:-) :-) Дано не стане задължителен! :-) :-) :-) Иначе изобщо не виждам на някой да му пука за тия,па камо ли права да им се нарушават!
41
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гейовете и лесбийките са хора пълни с комплекси. Живеят с мисълта, че всички ги мразят а истината е, че на никой не им пука за тях. Ако на никой не им пука за тях организират гей паради и провокират съжаление, присмех но не и омраза. Когато не предизвикват тази омраза започват да се изкарват като жертви и да пищят на умряло. Наблюденията ми са, че те искат да са нормални, но ако станат нормални няма да са център на внимание и да се изживяват като жертви. Толкова са сбъркани, че нищо не знаят.
40
31
 
9
 
! Отговори
Питам преди 6 месеца
Каква толерантност бе пич. Вчера повървях 100 метра зад гей двойка. Сигурно 20 човека ги наругаха докато вървях зад тях. Момчетата просто бяха хванати за ръце. Най-лошото беше че бяха чужденци които видяха смешната действителност в България. Единият от тях носеше на ръката си часовник audemars piguet ROO за около 40 000$. Та мислиш ли че тези очевидно заможни и образовани хора ще кажат на приятелите си добра дума за България? Не
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И какво се оказа всъщност, че е демокрацията?! Диктат и терор на малцинството над мнозинството, ето това е! Като почнеш от шепата брюкселски зелки, минеш през ромите и стигнеш до хомосексуалните, всички те са малцинства и диктуват правилата си на мнозинството.
38
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пияниците по кръчмите заслужават повече респект от тази пасмина на снимката.
37
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нямам нищо против хомосексуалните хора, но гей парадът прави така, че да имам. Това ли е целта?
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С тия извращения убиха демокрацията.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гей парадът и бръснатите тикви е същото като националистите и ДПС - всеки от тях има нужда от другия, за да храни омразата и да разделя хората.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Василев

Не е педофил. Нито Медведев нито Благо Джизъса са деца.
33
4
 
10
 
! Отговори
така ще е преди 6 месеца
като живеем в режим създаден от гърци и управляван от евреи. Ако ни управляваха арменци щеше да има квота за жени с мустаци...
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гей парадът е вербална агресия, нарушаваща правата както на обикновените хора, така и на хомосексуалните.
31
2
 
22
 
! Отговори
до 35 преди 6 месеца
Тези хора ми пречат само когато решат да навират порно парада си в лицата на другите. Кому е нужно? Кой изобщо нарушава правата им? Единственият резултат от гей парада е, че кара хората да намразят хомосексуалните, това добре ли е?