"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?

Шествието ще се проведе на 10 юни от 18:00 ч. в София
167
"Политико" пита упорито: На кого му пука за София Прайд?
Снимка: София Прайд

Брюксел се къпе в цветовете на дъгата, докато ЛГБТИ общностите в други европейски страни продължават да са изправени пред основни проблеми. Това коментира брюкселското издание "Политико" в днешната си рубрика Playbook, като дава за пример ситуацията около организацията на българския София Прайд.

Още по темата

Тази седмица централните сгради на институциите на Европейския съюз осъмнаха с пешеходна пътека, оцветена в цветовете на дъгата и проекция на ЛГБТИ знамето върху сградата "Берлемон", където се помещава Европейската комисия. Инициативите се ползват с подкрепата на местното брюкселско правителство, a хиляди призиви за подкрепа на равните права се появиха в Twitter. Малко ЛГБТИ общности в Европа имат лукса да се радват на подобна подкрепа, продължава публикацията на брюкселското издание.

Авторът на текста Райън Хийт пише, че има огромна пропаст между обещанията на ЕС за правата на човека и действителността за ЛГБТИ общностите на континента. Той се позовава на последния доклад за състоянието на ЛГБТИ правата в Европа, изготвен от организацията ИЛГА Европа – европейския клон на световната асоциация на организации на лесбийки, бисексуални, гей мъже, трансджендър и интерсекс хора. Макар Малта, Норвегия и Великобритания да получат добри оценки в доклада на ИЛГА Европа, има огромна разлика между тях и страните с най-ниски оценки в ЕС: Латвия, Литва и Полша. В някои части на Европа хората с нехетеросексуална ориентация и полова идентичност вече се страхуват за живота си. Жалба за геноцид е подадена на 16 май в Международния наказателен съд от три френски неправителствени организации срещу длъжностни лица в Чечения, Русия.

 

Коментар за "Политико" прави българският активист Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд, който разказва какъв е напредъкът при правата, които членството в ЕС дава на ЛГБТИ гражданите и как София Прайд се организира успоредно с позволения от общината всяка година "анти-гей парад". 

Според него днес има апатия както в българската ЛГБТИ общност, така и в политическата класа и обществото като цяло, а това спира развитието на процесите за постигане на равенство. Българите не се доверяват на своите институции, независимо дали става дума за правителството, медиите или неправителствените организации.

"Когато не вярвате на институциите, не сте ангажирани с политическия живот, а това се отнася и за ЛГБТИ организациите, като обхваща всички аспекти на проблема", казва за "Политико" Стоянов.

София Прайд не се ползва с политическа подкрепа и обикновено е поставян в ситуацията да се провежда успоредно с "анти-гей парад". Посланици от западните страни са се присъединявали открито към сцената на София Прайд, а отделни български политици са участвали в някои от предишните събития, но само крайно националистическите партии имат последователна позиция – те са против прайда.
 
"Радваме се, че проблемите около София Прайд не остават незабелязани от чуждестранните медии и лидери на мнение. Единствено се надяваме, че скоро въпросите около българската ЛГБТИ общност ще станат част от дневния ред и на българските власти и медии и ще можем да получим тяхната подкрепа в борбата за равни права на българските граждани с нетрадиционна сексуална ориентация и полова идентичност. Те не са никак малко и заслужават да имат своя глас", посочва Моника Писанкънева от Ресурсен център "Билитис", част от организационния комитет на София Прайд.

Десетият София Прайд ще се проведе на 10 юни в столицата. Темата на изданието е: "Да прогоним предразсъдъците" и цели да предизвика по-широк обществен дебат за приемането на ЛГБТИ хората и преодоляването на съществуващите предубеждения.

Шествието ще започне в 18:00 ч. от Паметника на Съветската армия, а маршрутът предстои да бъде уточнен със Столична община.

DMS кампания набира средства за организацията на София Прайд 2017 и съпътстващите го арт седмица и филмов фестивал. Желаещите да се включат в инициативата могат да изпратят SMS със съдържание DMS SOFIAPRIDE (текст на латиница с главни букви). Дарения могат да се правят и на Facebook страницата на организаторите на София Прайд https://www.facebook.com/sofiaprideparade, където има специален бутон точно под корицата на профила.


167
Още от
Напиши коментар Коментари
10
3
 
20
 
! Отговори
ивчо преди 6 месеца
абе демграфската криза с п е де ра с ък ли ще борим. Я ББ и ВС да кажат. Това с гейоветв коя глава от предприсъединителната програма беше. Кой ли я е подписал. Куневица...
9
2
 
33
 
! Отговори
Росен Пл. преди 6 месеца
Аз и Дани Митов сме там! Най-накрая спокойно!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Подготвих се.
7
3
 
34
 
! Отговори
CrossFire преди 6 месеца
И на кого трябва да му пука?! Нали искат равни права и да бъдат приемани наравно. Ами ето! На никой не му дреме кой какво прави в спалнята. Това ако не е равенство аз незнам какво е. Какво трябва да се прави? Специално отношение? Това не е равенство. И хетеросексуалните ли да ходят на прайда? От какъв зор? Тоз "прайд" няма нищо общо с борбата за равни права. Правата се печелят в съда. А който иска да се прави на интересен и да се развява ходи на "прайд".
6
0
 
19
 
! Отговори
Синди преди 6 месеца
А, аз и тази година съм си на ав$$тралийския прайд.
5
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На един грозен, мръсен и претъпкан град какво друго му отива, ако не парад на изтрещели изврaщенци.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
всички *** марш на парада, соростутките също!
3
17
 
8
 
! Отговори
3лaтko жeлeв преди 6 месеца
На мен ми пука!!!!!!!
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На никого.
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
софийски кончити и ес кочина