Васил Божков купи Телефонната палата. За музей

Сградата, паметник на културата, ще стане дом на уникални експонати
Обновена: 19 май 2017 16:43 | 19 май 2017 16:37,
54
Васил Божков купи Телефонната палата. За музей
Снимка: архив "Булфото"

Бизнесменът Васил Божков купи сградата на Телефонната палата в центъра на София. Той планира да я превърне в музей, стана ясно от съобщение на "Нове Холдинг" до медиите.

От БТК потвърдиха новината. В съобщение до медиите бе разяснено, че сградата е била продадена чрез анонимна, двустепенна тръжна процедура. Договорът за продажба е бил подписан с участника предложил най-висока цена.

Процедурата е започнала в началото на март и преминала при засилен интерес с преобладаващо българско участие.

Продажбата на Телефонната палата е следствие от политиката на БТК за освобождаване от активи, които не са ключови за дейността на компанията, се казва още в съобщението.

И купувачът и продавачът обявиха, че сградата, която е паметник на културата, ще бъде превърната в дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно наследство.

"Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата, е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България", се казва в информацията от "Нове Холдинг".

В момента екип от експерти и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата.

Плановете за музея ще бъдат представени на обществеността в рамките на тази година.

Телефонната палата е сред знаковите сгради в центъра на София. Завършена е през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов и към момента е със статут на паметник на архитектурата.

Сградата е разположена на ключово място на ул. "Гурко" 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др. Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четох някъде, че ЕС затяга въжето около хазарта. И си помислих, че скоро ще се чуе. И ей ти на. Вампирясалите от пиенето на народна кръвчица на , ще трябва да излязат на светло. Но вампирите, не живеят на слънчева светлина Тъмнина им трябва.
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е к'во,преди няколко години марешки си купи сгрдадата на пощата във Варба. Дори и сега има огромню негова снимка върху фасадата.
43
0
 
13
 
! Отговори
men преди 6 години
че си прави мавзолей. а сретен като добара тиквочага или цру като реши да замете ще положат и тиквата у мазето.
42
1
 
7
 
! Отговори
От Лондон преди 6 години
До чекистТи още малко ще го изкараш втори Бил Гейтс или Стив Джобс, хехе. Заради такива бизнесмени се махнах от България, все иноватори,
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако се обърне в казино, може да се окаже печеливша покупка
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черепа така приватизира и ЦСКА и после го източи.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев и офшорки на КТБ я купиха на безценица.
38
8
 
6
 
! Отговори
Anon преди 6 години
Браво на черепа. Откъде тръгна къде стигна.
37
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъвто и да е Божков, но върши полезна работа "на пользе роду". Пари има предостатъчно, сега ще си купи и вечна слава като спонсор на културата на народа ни, доста закъсал в тази област. Мнозина няма да го разберат с коремите си. В "Метрополитен" например има много зали, в които на табелки са изписани имената на спонсорите, едва ли забогатели по-честно от Черепа. В света има много частни музеи иникой не е направен на мол. Всъщност, самото допускане, че ще го направи на мол еабсолютно идиотско
36
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, ей такива като Черепа и Тиквата заслужавате да ви управляват.Да ви доят и стрижат докато мърдате.И да им ръкопляскате и да си ги преизбирате до живот.
35
1
 
3
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
A6kolsun!
34
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
търкате ли, търкате ли ? продължавайте да търкате - скоро нотариалният акт на тия 111 хил. км2 ще са в джоба му...и ня-кой ще ми говори за "задължителна" казарма и за пазене на частната "родина"
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги Българи, Ами замислете се следващият път като си купите билетчета за търкане и се взирате в златните пирамидки къде ви отиват паричките.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз *** Божков има 3 милиарда лева...без коментар!
31
0
 
27
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 6 години
Преди да спонсорира -много е крал!..Това е един от бандитите , който , ако бяхме нормална ЕС държава трябваше да е в затвора , а придобитото с мошеничество върнато на държавата..
30
2
 
18
 
! Отговори
КОЛКО ТРАКИЙСКИ преди 6 години
МОГИЛИ Е РАЗКОПАЛ ЗА ДА ИМ ОБЕРЕ ТОВА КОЕТО ТОЙ СМЯТА ЗА ЦЕННО? НЯМА ЛИ КОЙ В БЪЛГАРИЯ ДА МУ ПОТЪРСИ СМЕТКА?
29
1
 
30
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Такава абсурдна история се твори че почвам да мисля че съм напълно луд.Изпечени измамници мошеници и криминали възседнаха моята Родина и късай ки парчета от нея ги пъхат в своите ненаситни усти. Ние стоим неми и безпомощни аплодираме този грабеж и чакаме някое кокал че да остане за нас.До кога народе мой? Умираш или тежко спиш?
28
14
 
10
 
! Отговори
чекист преди 6 години
Този човек с каквото се е захванал го е направил на 6. Само безмозъчни "черепчета" могат да злословят.-Спонсорира стрелбата-Киряков и една дама станаха олимпийски шампиони-Спонсорира шаха -Топалов и Антоанета първанова станаха световни шампиони.-Сега е дал милиони за сградата и всички ще видим с какви колекции ще я напълни ." Зад всяко голямо богатство стои поне едно престъпление" е казал Маркс. Едни харчат за певачки, Божков за безмъртието си. Щяхпе ли да знаем Третяков без галерията му?
27
1
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Много хубав МОЛ може да стане след време, но още е рано.
26
0
 
22
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Знаете ли кой е Спас Русев - собственика на 46% от акциите на БТК?Той е човекът, който успя да мине през всички сладки и печеливши дейности, така внезапно появили се в бившото ни соцотечество след 1990 г. Като се започне от Агенцията за чуждестранна помощ, мине се през приватизацията и търговете с предизвестен край и се стигне до пазаруването на апетитни недвижимости от опарили се у нас чужденци.Както повечето от назначените за милионери в края на ерата на соца у нас, и 36-годишният перничанин Спас Русев през 1990 г. има зад гърба си малко и съвсем не престижни дейности, но голям хъс