Незаконен ли е приемът на деца на учители в първи клас?

В нарушение са хванати няколко столични училища
Обновена: 21 май 2017 08:03 | 21 май 2017 08:01, Венцислава Вельова
56
Незаконен ли е приемът на деца на учители в първи клас?
Снимка: архив, Булфото

Училища в София нарушават закона за дискриминацията, Европейската конвенция за правата на човека и конституцията като приемат с предимство в 1 клас деца, чиито родители работят в сферата на образованието или пък са държавни и общински служители, показа проверка на Върховната административна прокуратура. 

В нарушение на закона са хванати 2-о СУ "Емилиян Станев", 119-о училище "Михаил Арнаудов", 41-о СУ "Патриарх Евтимий" и 101-о СУ "Бачо Киро".

В 125-о СУ "Боян Пенев" пък бонусът важи и за внучета на учители. 131-о СУ пък дава допълнителни точки на децата на бивши възпитаници на училището. 

Тези допълнителни критерии дискриминират децата, които нямат родители с подходящи професии, по произход, твърдят от прокуратурата, пише "24 часа".

Докладът е пратен на Комисията за защита от дискриминация, която да започне проверки на училищата. 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
39 не си никакъв кореняк. Кореняка софиянец не се заяжда с тия от провинцията. Знам, защото съм виждал. Знам и тези които отидоха да живеят в София от моя край какви станаха
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
45, точно така. Щом можеш не ги вземай тия. Аз 4 години бях в София и едва ги изтраях. Но ще кажа , че кореняците софиянци не са тия които пишат простотиите тук. Нищо общо нямат. А на тези които се правят на баш софиянци, показвах винаги какво могат провинциалистите. В моя институт лично съм теглил май.н.ата на трима доценти. И си завърших другаде по други причини.
52
1
 
6
 
! Отговори
exo от миналото преди 3 години
Тази "нова" система за прием е същата като системата преди 30 години - т.е. да живее комунизма. Тази система си е отвсякъде лишаване на децата от правото на свободен избор!!! Или просто се прави за да има пак наши и ваши. Това е поредният пирон в ковчега на образованието на нашата затъпяваща нация. Или пък може би Путин, Сорос, Ердоган и т.н. са виновни. Не видях коментари за Русия....
51
4
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
Кекат там, откъдето си дошъл... Не само, че не си помирисвал София, а вероятно и фирма нямаш... пък децата ти на какъвто и език да мекат, все ще си личи, кой ги е възпитавал.

апропо, шопи в София няма от над 50 години - всичката *** от страната отдавна ги претопи. Истински шопи дори в селата около Елин Пелин няма да намериш вече.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"във формирането на българската наци участват към 40 етнически групи" и от сите сме взели най-лошото :))))))
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45, демек си напълнил фирмата със сeлски тарикати, които ще ти зядат главата
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
48, вземи се пообразовай малко, преди да пишеш глупости, ако има опция си изтрий поста че ще ти се смеят
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47

"печенезите са едни от българските национално образуващите етноси" - до някъде. Те идват на доста по-къден етап когато нацията вече е формирана, така че е под въпрос на дебати дали са образуващи нацията или асимилирани
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цо 42, печенезите са едни от българските национално образуващите етноси, както славяни, "прабългари", кумани, келти, траки, ако се пообразоваш, ще видиш, че във формирането на българската наци участват към 40 етнически групи
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен е тогава може да е било 2 лева квадрата, а сега ви пробутах панелка за 1000 лева квадрата, ако че не струва и 100, ама нали имате мечта, апартамент в София
44
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от 3
В моята фирма съм разпоредил на HR-ката да не вика на интервюта хора родени в София. Гледа CV-то и ако е роден шоп хайде на *** и следващия. Ако ще да е с 5 висши и 8 специализации. За мен работят само хора от провинцията- честни, трудолюбиви и с хъс. Децата ми учат в лицей в Швейцария. За нищо на света не бих ги записал в което и да е софийско училище сред малките шопчета за да почнат да ми ке-кат и да ми че-кат
43
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отговарящ, аз съм доктор и да знаеш детето ми е много по- важно от пациентите, когато става въпрос за МОЕТО, дете ебaл съм ви у пациентите, eбал съм го и у клетвата
42
4
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
До Кореняка

даже ако толкова ще издрябняваме за "кореняците", Сердика е бил тракииски град. Траките (даките) се махат от там по времето на Филип Македонски и преминават от другата страна на Дунав. Така че ако ще търсиш "кореняк софиянци" се оглеждай в селата около Букурещ
41
4
 
8
 
! Отговори
До Кореняка преди 3 години
До 39

Кореняко,
"Според първото официално Преброяване на населението в Българи от 1880 г. населението на София е 20 501.По това време етнически София е разделена както следва: 56% са българи, 30% евреи, 7% турци и 6% "роми""
Въпросните "българи", от своя страна са побългарени печенези.
"а и никога няма да се инегрирате сред нас, кореняците." - въпроса ми е ти като кореняк, от кой етнос си и защо българите трябва да се интегрирват към твоя етнос?
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами той Дянков хубаво предложи да се прехвърлят министерствата и другите държавни отганизации по градовете, но тогава вдигнахте вой до небесата. След като трябва да се бие по 500 км до София и обратно за един подпис как човек да развива бизнес? Естествено че ще се премести в София за по-лесно.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото никъде освен в началното училище на тате детето и на дедо унучето и пра-потомъчето му не са помазани в тая държава.
Без да броим върховете, че НЕ'АМЕ НЕРВИ.
38
17
 
8
 
! Отговори
от 3 преди 3 години
Щях да падна от смях. Какво ти Черноморие и какви софиянци бе? Нито аз, нито някой от познатите ми сме ходили последните 20-на год. на море у нас. Аз специално не съм стъпвал от 92- ра. И моля ви, не идвайте и вие в родния ми столичен град! Тук е тъпо, гадно и мръсно и няма да ви хареса. Стойте си по родните места и си мякайте на воля! Тук, в София сте наприятни и нежелани, меко казано, а и никога няма да се инегрирате сред нас, кореняците.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17
И ако беше така сега Софето щеше да е 12 000 души селска дружинка, както е било през 1906-12 г. И сега щяхте да продавате селски обори за 2 кинта квадата. Ама и туй ви е много.
36
4
 
5
 
! Отговори
Отговарящ преди 3 години
До МАМА
А другите мами, които са доктори и хирурзи също ли не могат да зарежат някой болен на масата и да търчат през цяло София за детето си?
35
6
 
17
 
! Отговори
ЦОНЬО преди 3 години
някой постоянно нагнетява настроения по адрес на учителите,може би целта е стачка...
а, ако чуете записите на своите деца какви ги говорят за мама, тате , бате кака и други чичковци и лелки, срама няма да остане на този свят...