Незаконен ли е приемът на деца на учители в първи клас?

В нарушение са хванати няколко столични училища
Обновена: 21 май 2017 08:03 | 21 май 2017 08:01,
56
Незаконен ли е приемът на деца на учители в първи клас?
Снимка: архив, Булфото

Училища в София нарушават закона за дискриминацията, Европейската конвенция за правата на човека и конституцията като приемат с предимство в 1 клас деца, чиито родители работят в сферата на образованието или пък са държавни и общински служители, показа проверка на Върховната административна прокуратура. 

В нарушение на закона са хванати 2-о СУ "Емилиян Станев", 119-о училище "Михаил Арнаудов", 41-о СУ "Патриарх Евтимий" и 101-о СУ "Бачо Киро".

В 125-о СУ "Боян Пенев" пък бонусът важи и за внучета на учители. 131-о СУ пък дава допълнителни точки на децата на бивши възпитаници на училището. 

Тези допълнителни критерии дискриминират децата, които нямат родители с подходящи професии, по произход, твърдят от прокуратурата, пише "24 часа".

Докладът е пратен на Комисията за защита от дискриминация, която да започне проверки на училищата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, ама ние ставаме много принципна държава.
32
3
 
6
 
! Отговори
Надя преди 6 години
Гарантирано от партия Гроб.И то не само за училищата.
31
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мина безвъзратно времето, когато всички бяха равни. Дори и тогава някои бяха по-равни от другите. Неравенството е съвсем естествено, свиквайте и не пълнете главите на децата си с глупостите за равенство! Винаги ще има някой по-богат, по-красив или по-умен от вас, но това не е несправедливост, просто така стоят нещата. C'est la vit.Tака е и с приема в училище.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До трябва, а ти защо не пренебрегнеш твоето дете пред чуждите
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До трябва, пич, никой с нищо не е длъжен за твоето дете, сега ти какво искаш, една майка да остави детето си, заради твоя лигльo
28
2
 
15
 
! Отговори
:-D преди 6 години
Нека тогава ги приемат с изпити, ама тогава тъпaцuтe ще ревнaт, че ги дискриминират по коефициент на интелигентност :-DНеравенството е природен закон. Напълно естествено е. Ако държавата не иска дискриминация, да направи така, че всички училища да са на еднакво високо (не еднакво ниско) ниво, и тогава никой няма да се натиска да влиза в т.нар. елитни училища! Но не може.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24, ооо ама хич не ме е яд, дори много ви се радвам, повече да сте такива, е аз на един такъв му пробутах панелката за сумати пари и се изнесох на село, че там вече селянитe, намаляха, "сите са у градо"
26
13
 
18
 
! Отговори
трябва преди 6 години
А не е ли дискриминация ти да изпратиш детето си първия учебен ден, а учителката няма възможност Тя е длъжна да посрещне твоето дете.Защо не попитата колко пъти тя пренебрегва своите пред чуждите.
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23, че "тия в София" ти си ги избирал, а и те се домъкнаха като навлеци от селатa, така, че сте си лика прилика
24
12
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Ами аз живея в сбъднатата си мечта.Дойдох от най-високопланинското родопско село и след 6 години в софия и як труд си купих апартамент.Яд ли те е, мамин глезльо, дето още вашите ти плащат телефона и на 35 живееш с тях?Така е,като си раснал на парно и не са те научили да мислиш и да се бориш.
23
2
 
28
 
! Отговори
do 18 ot edna selqnk преди 6 години
Мечтата ми е да си живея на село, да си имам градинка, да си имаме животни и въобще децата ми да имат това детство, което имахме аз и баща им.Но, как ще живеем на село, определят тези,които живеят в София. И те направиха животът ни на село невъзможен. И не ми давай съвети да "копам компири", защото поредни години се пробвахме - ние сеехме, други обираха. Дори кокошките от двора откраднаха посред бял ден. По-зле сме от Дивия запад. Там фермерите са имали право да защитават собствеността си.
22
7
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Ние по морето, ако разчитахме на софиянци, гладни щяхме да умрем. Има си чужденци за тази работа. Стойте си в София бе, кeлeши!
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че ние вече не им ходим на лaйноморието, отдавна не ходим, там освен сeляни и лaйна, друго няма
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 3а колко твои роднини и съседи живеят в софия ? а ако софиянци не дойдат на лай..няното ви черноморие,ще загинете от глад !
19
0
 
33
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Предимство трябва да имат само и единствено деца, живеещи в района на училището. Не може училището да ми е отсреща, но моето дете да не го приемат, а в същото време в същото училище карат деца от кварталите, че дори и от близките села. Говоря за т. нар. елитно училище в центъра на Пловдив.
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8, а защо да не са привилегировани, ти не ползваш ли привилегии в твоята професия
17
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на селянинa, да дойде в София и да си купи апартамент
16
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 3Бъркаш, сега прилича на куpник, преди да ни налазите си беше много по-добре, ама нали всички искате да сте гражданйе
15
18
 
9
 
! Отговори
Ер малък преди 6 години
До Мама "Предимство трябва да имат близко живеещите"., т.е. дискриминация по местожителство?И българските деца да не стават студенти в чужбина, м? И Драган от Горно Борово да учи за тракторист в местоно СОУ и до там, нали? И да няма движение на хора, ако искаш по-добро образование, култура, ценз, от там шанс за развитие и т.н.? И вие сте от хората, които претендират за по-добро образование, нали?
14
3
 
28
 
! Отговори
Мама преди 6 години
Предимство трябва да имат близко живеещите.