Незаконен ли е приемът на деца на учители в първи клас?

В нарушение са хванати няколко столични училища
Обновена: 21 май 2017 08:03 | 21 май 2017 08:01,
56
Незаконен ли е приемът на деца на учители в първи клас?
Снимка: архив, Булфото

Училища в София нарушават закона за дискриминацията, Европейската конвенция за правата на човека и конституцията като приемат с предимство в 1 клас деца, чиито родители работят в сферата на образованието или пък са държавни и общински служители, показа проверка на Върховната административна прокуратура. 

В нарушение на закона са хванати 2-о СУ "Емилиян Станев", 119-о училище "Михаил Арнаудов", 41-о СУ "Патриарх Евтимий" и 101-о СУ "Бачо Киро".

В 125-о СУ "Боян Пенев" пък бонусът важи и за внучета на учители. 131-о СУ пък дава допълнителни точки на децата на бивши възпитаници на училището. 

Тези допълнителни критерии дискриминират децата, които нямат родители с подходящи професии, по произход, твърдят от прокуратурата, пише "24 часа".

Докладът е пратен на Комисията за защита от дискриминация, която да започне проверки на училищата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
8
 
! Отговори
Ъ?! преди 6 години
До МАМАПИТАМ!!! ВИЕ ПО-МАЙКА ЛИ СТЕ ОТ ДРУГИТЕ МАЙКИ?! Другите могат да тичат, а някои - не? И майката няма етнос, тя си е МАЙКА!!! Дано децата ми не попадат на възпитател като вас! ДАНО!!!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз искам да стана премиер или милионер ама нямам дядо от ДС или БКП. Естествено, че ще има дискриминация. Какво ще прави тогава държавата с няколко милиона премиера или милионера?П.П. Авторката трябва да се преименува на ПЪК. Това е най-често срещаната дума в статията. Все едно сме на околовръстното. Маниера ще си остане за цял живот от това околовръстно.
11
0
 
34
 
! Отговори
Аси преди 6 години
Пълни глупости. Хванаха се за няколко деца. А повсеместната шуробаджанащина и назначенията по партийна правовермост във всички държавни институции са невидими. А това определя качеството на живот на всички ни. При добро управление няма да се налага изселването на народа в 5 града.
10
10
 
16
 
! Отговори
Ханибал преди 6 години
Гледам софиянците тук пак си показват "интелекта". Няма нужда, всички знаем що за зл.обни,т.ъ.пи,п.р.о.сти и ограничени недоразумения на природата сте.
9
12
 
10
 
! Отговори
МАМА преди 6 години
ПИТАМ .АКО НА ДЕТЕТО СЕ СЛУЧИ НЕЩО В УЧИЛИЩЕ И МАЙКАТА ТРЯБВА ДА ОСТАВИ 30 ДЕЦА НА НЕЧИИ ГРИЖИ ИДА ТИЧА В ДРУГОТО УЧИЛИЩЕ.УЧИТЕЛКИТЕ НЕ СА ОТ ОНЯ ЕТНОС И ДА ВОДЯТ 5. 6 ДЕЦА СЪС СЕБЕ СИ.
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3. Виж си родословното дърво бе "гражданино". Кой те знае откъде си изпълзял да говориш така. Тук проблема е, че деца на учители са привилегировани, а не че идват деца от други селища. Не си схванал темата и по-добре си трай. С гадния си диалект да не ти тегля една
7
5
 
23
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
То пък едни софиянци сте мнозинството,но няма значение.Ако не са пришълците,София ще прилича съвсем на курник.Аз съм от Черноморието и много се дразня лятото като не мога да си намеря място на плажа,точно заради софиянците,които оставят *** след себе си
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви е тясно така е .В малките градове искат и домашните любимци за ученици
5
1
 
7
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
бат Б каза ,матряла калпав, всеки търси качеството за училището, кат закрика ТВУ дето прибираха *** сега всеки се спасява поединично пък било то и с приема на първокласници ;)
4
3
 
15
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
Каква е тази демокрация и тези привилегии в училищата и детските градини.Никъде го няма в Европа.До кога директорите на училища ще са до живот.Директора на 119 у-ще станал зам.министър, а после без конкурс се връща пак директор.Колко му плаща фирма Артекс , да държи централния вход на у-щето затворен вече трета година.
3
39
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми не сте достойни. Заради пришълци от къде ли не, не можем да си запишем децата в кварталното училище. И като успеем с триста зора, детето след половин година започва да ти мяка с гаден русенски, хасковски или старозагорски диалект.
2
10
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Правилно,особенно пък това с внуците е свинщина.Направо даси гласуват титла за активен борец против илитерацицма и аналфабетизма и направо да ги приемат в БАН.Много читави хора съм видял между учителите си н л и такива безработни актьори имаше, трагедия
1
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другите не сме достойни за вашите училища, така ли? Тъ.пун.ге.ри!