Страст, жарава, нестинари, но не в Странджа, а в София

Късно снощи столицата бе запленена от огненото шоу
Обновена: 21 май 2017 07:48 | 21 май 2017 07:45, Александър Попов
40

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Късно снощи столицата бе запленена от огненото шоу на нестинарите. Шоу, което обаче не бе в Странджа, а на пъпа на София.

Четири огъня едновременно - всеки с диаметър 5 метра и 16 от най-добрите, автентични нестинари на България, под звуците на специален музикален съпровод, изпълниха уникалния си танц, който отключва сетивата.

Още по темата

Ритуалът е включен в списъка на нематералното културно наследство на ЮНЕСКО и именно той скара организаторите на феста в София и общината в Царево, които нарекоха организирането му, извън Странджа "оскверняване".

Нестинарството у нас е разпространено само в пет села в Странджа планина, като най-пищно се отбелязва в село Българи - с курбан, шествие с икони от селото до извора Голямото аязмо в местността Влахов дол в Странджа, където е най-свещеното място за нестинарите. Това се прави обичайно на 3 юни, когато е празникът Св. св. Константин и Елена, но по стар стил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: нестинарство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
22
 
! Отговори
уточнение преди 6 години
До до коментиращитеНестинарството е религиозен обред свързан с няколко странджански рода, единия от които е от северна Турция. А това кощунство, което сътвориха със Столниците си е подигравка със самия обред.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И не е веселба, коментиращ 11!
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нестинарството не е шоу!
11
20
 
10
 
! Отговори
до коментиращите преди 6 години
Я,стига клехте ! - черногледи празноглавци.В София живеят 2 милиона българи от цялата страна и техните деца .Нека хората се радват и веселят ,да знаят и пазят Нашите обичаи и традиции !
10
6
 
24
 
! Отговори
маг Светлина преди 6 години
Лоша прокоба е ,че от нестинарството се прави бизнес ...За София е лоша прокоба...
9
3
 
20
 
! Отговори
Един преди 6 години
Ако искате да видите наистина нестинари елате в началото на месец юни в село Българи! Не случайно селото носи това ИМЕ. ГЛУПОСТИТЕ НА ДРАСКЧА НАПИСАЛ ТОВА СЪОБЩЕНИЕ - НАЙ ДОБРИТЕ НЕСТИНАРИ!!! Това са мазахости тръгнали за някой лев!
8
4
 
27
 
! Отговори
н.к преди 6 години
Това не са нестинари а огнеходци те просто вървят по огъня претичват, маймунят се и правят цирк . Не са никакви автентични нестинари ами само се чудят от коя община да лапнат някой лев ! също ходят по фестивали и проче.... Истински нестинар никога не би се включил в тоя цирк.... това е свещенна работа , нестинаря изпада в транс а тия ходят по жар дето е направена от определено дърво кое не тлее с толкова висока температура и почти всеки стъпващ леко може да мине.... жалко че така упорочават предците си..
7
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо в София? За да може офис планктонът- така наречените умни и красиви, да си вдигне още повече самочувствието? Защо всичко трябва да се прави в тая клоака, наречена София?
6
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕЙПАРАДЪТ Е ДАЛЕЧ ПО-ПИЩЕН И ВПЕЧАТЛЯВАЩ.ПРИ ТОВА СРЕЩА ОДОБРЕНИЕТО НА ЕВРОПА.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен 5 преди 6 години
До Анонимен 1:Да,вярно е!За това предлагам да ни откраднат и тоалетните,ведно със съдържанието им!!!
4
11
 
7
 
! Отговори
Мазохисти преди 6 години
Чужденците ще си кажат тези българите не са много добре ама са мазохисти .Биене с камшици пък е обичай от анадола останал и иебан .Ама за иебана го практикуват откак на има вкупом всички на бат .Мазохистичните наклонности са ни вродени вече и национален спорт .
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧАЛГА!
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принудиха нестинарите да изпълнят свещения танц в Содом и Гомор.Духовете на Странджа са разгневени - ще отмъстят.
1
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОФИЯНЦИ ОТКРАДНАХА ВСИЧКО НА БЪЛГАРИЯ, ОТКРАДНАХА И НЕСТИНАРСТВОТО ОТ СТРАНДЖА.