Страст, жарава, нестинари, но не в Странджа, а в София

Късно снощи столицата бе запленена от огненото шоу
Обновена: 21 май 2017 07:48 | 21 май 2017 07:45, Александър Попов
40

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Късно снощи столицата бе запленена от огненото шоу на нестинарите. Шоу, което обаче не бе в Странджа, а на пъпа на София.

Четири огъня едновременно - всеки с диаметър 5 метра и 16 от най-добрите, автентични нестинари на България, под звуците на специален музикален съпровод, изпълниха уникалния си танц, който отключва сетивата.

Още по темата

Ритуалът е включен в списъка на нематералното културно наследство на ЮНЕСКО и именно той скара организаторите на феста в София и общината в Царево, които нарекоха организирането му, извън Странджа "оскверняване".

Нестинарството у нас е разпространено само в пет села в Странджа планина, като най-пищно се отбелязва в село Българи - с курбан, шествие с икони от селото до извора Голямото аязмо в местността Влахов дол в Странджа, където е най-свещеното място за нестинарите. Това се прави обичайно на 3 юни, когато е празникът Св. св. Константин и Елена, но по стар стил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: нестинарство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
6
 
! Отговори
Маугли преди 6 години
Това ли са,ви свещенните традиции бе диваци,тричене на невинни животни и мирис на горяли табани!!!..Егати и държавицата,егати и племето.Ама иначе претенциите ви големи като на английски аристократи!Деебили!!!
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е идея на оня зам.кмет по културата, на когото не можаха да намерят място.Гербарска номенклатура.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕСТИНАРСТВОТО Е СВЕЩЕНОДЕЙСТВИЕ, СВЕЩЕН РИТУАЛ, КОЙТО СЕ ИЗВЪРШВА САМО НА КОСТАДИНОВ ДЕН (Св.Св.Константин и Елена) по стар стил.Всичко друго е оскверняване на свещените традиции.
31
3
 
8
 
! Отговори
Българска логика преди 6 години
Да сте чули някой в Берлин да напира Октоберфест да се докара "на пъпа" на немската столица?Не разбира се,хората уважават местните традиции и обичай точно защото са характерни и автентични за даден район.У нас вместо да се инвестира в малко реклама,да се "активизира" един туристически поток натам и нестинарството да се превърне в международно събитие(както Октоберфест-в пъти повече туристи от немци),нещата се копират,размиват за едното евтино шоу и да си начешем крастата.Грешна за мен логика.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До авторЪГлагол и отрицателна частица НЕ се пишат отделно - граматическо правило от отделенията.
29
2
 
5
 
! Отговори
От неук преди 6 години
Единственните крадци на История на Балканите са Гърците . Затова преди да пишиш глупости вземи прочети поне малко????
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нестинарството се прави точно на определен ден, който не е плез месец Май. Това е като да направиш Коледа през април месец. Толкова им е акъла на всичките калинки в София. Нестинарството е патентовано всеки който е дал разрешение и осквернява и се опитва да краде нестинарството носи съдебна отговорност.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не са нестинари, а някакви шарлатани които ще бъдат съдени за плагиатство и общината също ще бъде съдена без много обесняния нестинари има само в Странджа.
26
3
 
18
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Както е тръгнало хайде да се направи и Роженският събор в София....да има как цяла България да я вкараме в София.....
25
10
 
4
 
! Отговори
марги преди 6 години
До маг Светлина и до всички магове: Нестинарството е бесовско занимание, отхвърлено от Българската Православна Църква(маговете - също). Не се подлъгвайте!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сите жЕни на орото Абе ей тва тука е столицата метрото трамвайте и Витоша
23
16
 
3
 
! Отговори
Az преди 6 години
Нестинарството е обичай на гръцкоезичното население на Странджа, живеещо там много преди инвазията на българите. Самото име на празника "нестинария" е гръцко. Българите обаче са прогонили старото население и днес обичаят е запазен в чист вид в северна Гърция, където живеят потомците на прогонените странджанци. Както в много други случаи, българите си присвояват чуждо културно наследство и тъй като не го чустват свое го опорочават с комерсализация и омаскаряване.
22
9
 
11
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Диващина и прооостотия!Но вие обичате това,нали?
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми правилно са реагирали странджанци-това е ритуал, оцелял и изпълняван там още от тракийско време, а не "шоу".
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално! То всичкото мушеник се събра в София!
19
3
 
30
 
! Отговори
кой туй ве ? преди 6 години
Нестинари пред паметник на съветска армия...сбъркана работа...
18
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак некви смррадливи шопи Недоволни и мрънкащи. Все по-ужасни ставате в тая сф. Нищо не правите обаче само косури търсите. Вие там какви традициии имате и показвате ? Крадене на държавни пари.
17
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беше пълна пародия. Фалш отвсякъде. Организация нула. Пианист и дрогирани младежи. Пълна липса на полиция. Съжалявам че отидох. Фандъкова се подигра и с тази светла българска традиция.
16
5
 
17
 
! Отговори
До авторЪ преди 6 години
Последната АВТЕНТИЧНА нестинарка е Злата Даскалова от село Българи. Почива през 1970 г.,а последното и нестинарско бдение е било през 1964 г. Децата и НЕНАСЛЕДЯВАТ нестинарките традиции. За какви автентични нестинари пишете не ми е ясно?!
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
скапването на българия върви по всички посокиняма нещо дето да е останало не 0.***.но да живее чалгата и неправителствените организации- дето ДАВАТ ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ за скапването на българия