Киро Японеца дал ?680 000 за Двойната къща. Бутна я!

Не натискал собствениците, те сами го помолили да му я продадат
62
Киро Японеца дал ?680 000 за Двойната къща. Бутна я!
Снимка: Булфото, архив

В края на април тази година една емблематична за центъра на София сграда отиде в историята. Багери сринаха Двойната къща на бул. "Васил Левски".

Още по темата

Собственикът й - бизнесменът Киро Киров, известен като Киро Японеца, призна пред bTV, че не съжалява за сградата, защото според него не е била паметник на културата.

"Ако трябва да съм честен, не ме заболя от събарянето на "Двойната къща", защото не е паметник", отсече той.

По думите му няма как да бъде задължен да я възстанови. Той обаче посочи, че планира да изкупува и други къщи паметници, но не за да ги събаря, а за да ги реставрира, ако са от национално значение.

Двойната къща на Митови е построена е през 1907 г. по проект на архитект Георги Тодоров. През 1976 г. е определена за архитектурно-строителен паметник на културата, а на 11 ноември този статут беше отменен след становището на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности и подпис на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

Според становището 110-годишната страда стои "чуждо и нехармонично" в средата около нея.

През 2005 г. Киров започва да търси начини да купи имота и го придобива от различни собственици. Твърди се, че това е станало със заплахи и за смешни пари.

През 2014 г. той внася в Столичната община план за реставрация на сградата, който така и не се реализира. Следват пожари, които, според съседи, не са случайни. Киров не е санкциониран нито веднъж, че не поддържа сградата.

Киро Японеца обаче отхвърли всички обвинения. Той посочи, че не е купил сграда паметник на културата, защото тя не е имала категоризация.

След като от 70-те години къщата фигурира в списъците "за сведение" и не е обявена за паметник от национално значение, значи не е паметник, обясни той.

Киров призна, че в друга държава може би нямаше да може да я събори, но във Виена, например, където целият център е паметник на културата, общината се грижи за фасадите. Според него така трябва да е и у нас.

За пожарите в сградата той заяви, че са случайни и обясни, че имал големи проблеми с клошари и други хора, които влизали там.

Отрече да е оказвал физически или психически натиск на собствениците, напротив, те сами го помилили да я продадат. Освен това не бил платил 125 хил. лева, а 680 хил. евро – по банков път, за което има съответните документи. Самият имот не струвал толкова.

"Тази земя не е открадната, тя е платена по банков път със законни пари", каза той и добави, че хората, които го обвиняват, трябва да излязат с лицата си.

За думите на бившия министър на културата Петър Стоянович, че преди четири години са му предложили 100 хил. лв. подкуп, за да промени статута на "Двойната къща", Киро Японеца отрече да го е познавал, още повече да му е предлагал пари. Не бил виждал и Вежди Рашидов на живо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Щом, като според него сградата не е паметник на културата, какви ли критерии трябва да покрият другите къщи, които той ще купи, за да бъдат такива, па и "национални"... Интересно, от коя ли нация е г-н Киро Японеца, явно той смята, че има собствена такава. Няма проблем, и без това мнозина българи смятат същото. Добре е, дето неговата нация е платила половин милион долара за подобна инвестиция, все пак, това влиза във външния му дълг)))
32
0
 
13
 
! Отговори
ревизор преди 6 години
Сега не разбрах 100-те хиляди лева /или повече/ за Веждю влизат ли в тия 680 000 евро или трябва да ги събираме отделно?
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!!!
30
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Няма кой да го натисне да си докаже доходите. Затова всеки мафиот ще се гаври с държавата. От тук нататък ще има лавина от съборени стари сгради и няма да има кой копче да им каже.
29
2
 
6
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Кво става с реститутите? Прибраха парата след продажбата щот друго немогат/неумеят да правят, и вече са чисти! :)) Кирчо е виновен, че им купил съборетината! :))
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя му е о.с*ран г***за отвсякъде. И е платил да премахнат статута на паметник. Само че никой няма да си мръдне пръста да проверява
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случайно държавата да е попитала Киро японеца от къде има толкова пари,а със сигурност не е броил последните си стотинки за да я купи,после да я бутне и да строи???
26
4
 
3
 
! Отговори
азе преди 6 години
До читател и слушателА що не е направено нещо от 89-а насам, умнико, демократе?
25
1
 
18
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
Хахаха тоя мафиот ще купува и ще реставрира къщи-музеи от национално значение...
24
1
 
18
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Интересно ми е къде работи този Киро та има толкова при, искам и аз такава работа.
23
1
 
23
 
! Отговори
Мирише преди 6 години
Това както и да го погледнеш мирише на далавери и мафия. Не била толкова а толкова, щял да е реставрира ама не, сами го помолили да му е продадат, пожари и други такива.Леле майко това е направо сюжет за някой криминален сериал но за съжаление у нас си е реалност. Такива като този пръдльо дето е крал милиони знаете ли колко има още - многоооо.България е ограбиха последните 30г и продължават в пълна сила.
22
2
 
22
 
! Отговори
агент Фокс преди 6 години
изключително важно за нас е България да бъде управлявана от прости евроатлантици с плоски мозъчни корички
21
1
 
29
 
! Отговори
хъ преди 6 години
Някак как човек без дух и култура да види какво има в една сграда.Няма как хора без дух и култура да не виждат какво се случва.Драйфа ми се.Всички пожари са случайни. Всички клошари са виновни. Всички собственици на стари къщи сами се натискат някой да им вземе къщите.
20
1
 
43
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
Я каква "правова държавa" си имаме! За чудо и приказ.... Наркобосове с TV изяви даващи линията на кОлтурата ! А иначе много активната по изборно време прокуратурата е потънала някъде! Поне да се поинтересува и разбере, аджеба от къде парички за терени на сред София, дебели подкупи както се разбра и строеж на билдинги!? Т.н. "Японец" да не би да е някакъв Шогун в Страната на Изгряващото Слънце а да не сме разбрали....!
19
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя "Бизнесмен" що не е в затвора? Всички знаят с какво се занимава: дроТа и сурви...
18
8
 
9
 
! Отговори
Euro преди 6 години
През 2005 е купил имота с Евро ? Всички имоти се продаваха в $$$ или левове !
17
1
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
До nemam nerviИ да влезе какво от това,да видим с кого ще се сдуши и тогава пак ще коментираме.
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един престъпник с прякор прави държавата на д.*** а тя си трае! Рибата се е вмирисала здраво.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До nemam nerviсамо ако такива като теб го признават за техен авторитет и гласуват за него
14
5
 
40
 
! Отговори
nemam nervi преди 6 години
При едни мажоритарни избори такива като монголеца ще влязат в парламента