Западната порта на Сердика достъпна за посещения от утре

Археолозите продължават работа на обекта в източна посока
23 май 2017 16:30, Деляна Петкова
10
Западната порта на Сердика достъпна за посещения от утре
Снимка: Столична община

Археологическият парк "Западна порта на Сердика" в София ще отвори врати за посетители на 24 май 2017 година, съобщиха от Столичната община. Западната порта на Сердика е част от историко-археологическия резерват "Антична Сердика – Средновековен Средец".

През годините беше извършен консервация, реставрация, експониране и благоустрояване на обекта.

Тези дейности са реализирани по проект "Античната история на София – културно-историческото наследство достъпно за всички". Той се изпълнява по мярка 1 "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство" на програма "Културно наследство и съвременни изкуства".

Стойността на обекта е 1,2 млн. лева (без ДДС), от които 947 хил. лева безвъзмездна финансова помощ.

Проучването на Антична Сердика започва през 1974 година от екип от Историческия музей в София. На този етап са разкрити и проучени части от западната крепостна стена, северната кула от портата и части от главната антична улица.

Разкрита е и най-ранната улица, функционирала едновременно с първата крепостна стена. Тази част на града непосредствено до крепостната стена е била гъсто застроена, с водопроводи и канализация, които са били многократно поправяни.

През 2012 година е разкрита мозайка, принадлежаща на сграда, интерпретирана още при по-старите проучвания като базилика. Мозаечните пана са с изцяло геометрични мотиви. Тя се датира в първата половина на IV в., допълват от Историческия музей на София.

Във вътрешността на укрепения град има постройки, които също са проучени, както и фрагменти от мозайки.

Бъдещо археологическо проучване на обекта ще се извършва в източна посока, отчитат още от общината.

Разкопките досега показват, че Сердика е имала три крепостни стени – западна, източна и северна. Те са строени през различни период. Учените установяват, че градът многократно е разрушаван при различни нашествия - на хуни, авари, славяни, българи и турци. Повечето поражения така и не са били възстановени.

Още новини четете на Investor.bg


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното ИТОНГ менте.
6
0
 
8
 
! Отговори
4 преди 1 година
и се установяват на лагер край Траянова врата.

Тук проличава блестящата тактика, приложена от Самуил. Като главнокомандващ българската войска той не преследва византийците, а ги изпреварва и обкръжава отвсякъде мястото, където предполага, че ще се разположи ромейският лагер. Оказва се, че Самуил съвсем точно е предвидил ромейските намерения.
Случват се обаче две обстоятелства, които увеличават драматизма на предстоящите събития. В нощта на 16 срещу 17 август в лагера на византийците пада голям метеорит, който с огън и трясък се разбива в скалите и те смятат това за лошо знамение. Освен тов
5
1
 
7
 
! Отговори
3 преди 1 година
Той обаче по своя воля напуска поста си и се отправя към Тракия.

Узнали за това, българите устройват сполучлива интрига. Те изпращат при началника на Западната византийска армия – Кондостефан, преоблечен като войник на Лъв Мелисий свой човек, който му съобщава, че неговият командир е тръгнал да завладява престола в Цариград.
Кондостефан веднага съобщава това на император Василий ІІ. Силно разгневен, той бърза да настигне Лъв Мелисий и да го накаже за измяната. Затова само с един преход, въпреки голямата горещина, недохранените ромейски войници изминават пътя от Средец до Щипон (селище до д
4
1
 
8
 
! Отговори
2 преди 1 година
В една нощ по прокопан подземен тунел войниците на Арон стигат до обсадните машини на ромеите и ги подпалват. Най-голямата заплаха обаче идва от приближаващата се войска на Самуил, която вече е стигнала до Витоша.
Поради всички тези причини Василий ІІ нарежда да се свали обсадата на Средец, която е продължила 20 дни, и войската му да се оттегли в Тракия, където да се съберат повече сили и да се изчака по-благоприятно време за настъпление.
При похода си към Средец императорът е оставил голям отряд при прохода Траянова врата, начело с Лъв Мелисий, който да пази тила му. Той обаче по своя воля
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киро японеца още ли не е направил подземен паркинг в този изкоп?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средец е една от най-важните български крепости.Българите започват да си възвръщат териториите заграбени от византийците и тогава Василий Втори тръгва на поход срещу България,но бива тотално смазан и разгромен.
той първо тръгва с 30-хилядна армия към Средец. Когато пристига до града и неговото разузнаване му донася, че гарнизонът е в състав от 4500 души, император Василий ІІ смята, че ще го превземе само за няколко дни.
Воините на Средец обаче се отбраняват твърдо. Български отряди правят набези и унищожават хранителните припаси на византийците, а нови няма откъде да вземат.

В една нощ п
1
5
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
Ква е тая бутафория бе ... мнооо сме зле,язък ни за историята ...