Западната порта на Сердика достъпна за посещения от утре

Археолозите продължават работа на обекта в източна посока
23 май 2017 16:30,
10
Западната порта на Сердика достъпна за посещения от утре
Снимка: Столична община

Археологическият парк "Западна порта на Сердика" в София ще отвори врати за посетители на 24 май 2017 година, съобщиха от Столичната община. Западната порта на Сердика е част от историко-археологическия резерват "Антична Сердика – Средновековен Средец".

През годините беше извършен консервация, реставрация, експониране и благоустрояване на обекта.

Тези дейности са реализирани по проект "Античната история на София – културно-историческото наследство достъпно за всички". Той се изпълнява по мярка 1 "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство" на програма "Културно наследство и съвременни изкуства".

Стойността на обекта е 1,2 млн. лева (без ДДС), от които 947 хил. лева безвъзмездна финансова помощ.

Проучването на Антична Сердика започва през 1974 година от екип от Историческия музей в София. На този етап са разкрити и проучени части от западната крепостна стена, северната кула от портата и части от главната антична улица.

Разкрита е и най-ранната улица, функционирала едновременно с първата крепостна стена. Тази част на града непосредствено до крепостната стена е била гъсто застроена, с водопроводи и канализация, които са били многократно поправяни.

През 2012 година е разкрита мозайка, принадлежаща на сграда, интерпретирана още при по-старите проучвания като базилика. Мозаечните пана са с изцяло геометрични мотиви. Тя се датира в първата половина на IV в., допълват от Историческия музей на София.

Във вътрешността на укрепения град има постройки, които също са проучени, както и фрагменти от мозайки.

Бъдещо археологическо проучване на обекта ще се извършва в източна посока, отчитат още от общината.

Разкопките досега показват, че Сердика е имала три крепостни стени – западна, източна и северна. Те са строени през различни период. Учените установяват, че градът многократно е разрушаван при различни нашествия - на хуни, авари, славяни, българи и турци. Повечето поражения така и не са били възстановени.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното ИТОНГ менте.
6
0
 
8
 
! Отговори
4 преди 6 години
и се установяват на лагер край Траянова врата.Тук проличава блестящата тактика, приложена от Самуил. Като главнокомандващ българската войска той не преследва византийците, а ги изпреварва и обкръжава отвсякъде мястото, където предполага, че ще се разположи ромейският лагер. Оказва се, че Самуил съвсем точно е предвидил ромейските намерения.Случват се обаче две обстоятелства, които увеличават драматизма на предстоящите събития. В нощта на 16 срещу 17 август в лагера на византийците пада голям метеорит, който с огън и трясък се разбива в скалите и те смятат това за лошо знамение. Освен тов
5
1
 
7
 
! Отговори
3 преди 6 години
Той обаче по своя воля напуска поста си и се отправя към Тракия.Узнали за това, българите устройват сполучлива интрига. Те изпращат при началника на Западната византийска армия Кондостефан, преоблечен като войник на Лъв Мелисий свой човек, който му съобщава, че неговият командир е тръгнал да завладява престола в Цариград.Кондостефан веднага съобщава това на император Василий . Силно разгневен, той бърза да настигне Лъв Мелисий и да го накаже за измяната. Затова само с един преход, въпреки голямата горещина, недохранените ромейски войници изминават пътя от Средец до Щипон (селище до д
4
1
 
8
 
! Отговори
2 преди 6 години
В една нощ по прокопан подземен тунел войниците на Арон стигат до обсадните машини на ромеите и ги подпалват. Най-голямата заплаха обаче идва от приближаващата се войска на Самуил, която вече е стигнала до Витоша.Поради всички тези причини Василий нарежда да се свали обсадата на Средец, която е продължила 20 дни, и войската му да се оттегли в Тракия, където да се съберат повече сили и да се изчака по-благоприятно време за настъпление.При похода си към Средец императорът е оставил голям отряд при прохода Траянова врата, начело с Лъв Мелисий, който да пази тила му. Той обаче по своя воля
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
киро японеца още ли не е направил подземен паркинг в този изкоп?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средец е една от най-важните български крепости.Българите започват да си възвръщат териториите заграбени от византийците и тогава Василий Втори тръгва на поход срещу България,но бива тотално смазан и разгромен.той първо тръгва с 30-хилядна армия към Средец. Когато пристига до града и неговото разузнаване му донася, че гарнизонът е в състав от 4500 души, император Василий смята, че ще го превземе само за няколко дни.Воините на Средец обаче се отбраняват твърдо. Български отряди правят набези и унищожават хранителните припаси на византийците, а нови няма откъде да вземат.В една нощ п
1
5
 
3
 
! Отговори
SS преди 6 години
Ква е тая бутафория бе ... мнооо сме зле,язък ни за историята ...