Падащи балкони в София: Убива ли тежестта на закона?

Собствениците на имотите убийци ли носят вина или общината
26 май 2017 09:15, Златко Желев
43

Снимка: Dnes.bg

Проблемите със сградите, които са паметници на културата, са много тежки. По нашия закон, при проблем с някоя сграда, изминава повече от месец преди да се стигне до собственика. Заради законовата тежест се излагат на опасност човешки животи. Процедурата е тежка и се забавят нужните промени. Трябва да я сменят. Общината трябва да носи отговорност, че не е извършила обезопасяване на стари сгради.

Това посочиха Александър Каракачанов, бивш кмет на София и архитект Дафина Барфончовска в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Днес са поканени собствениците на имота в столичния район "Възраждане", чиято тераса се срути и рани жена, на среща в общината, за да дадат разрешение за оглед на мястото. Това каза кметът на "Възраждане" Савина Славова пред Bulgaria ON AIR.

"Министерство на културата няма нужния капацитет да обезопасява превантивно паметниците на културата. Единствено и само с глоби може да накараш хората да спазват правилата", поясни Барфончовска.

Според Александър Каракачанов ако има желание законът да се премени, то това би станало много лесно.

"Кметът на София госпожа Фандъкова, ако искаше да се променят нещата може да накара юристите си да внесат нужните законодателни промени. Когато човек иска да реши проблемите, има как. Фандъкова има авторитет, нейната партия е на власт, може да се реши проблемът с едно обаждане до Бойко Борисов", заяви бившият кмет на столицата.

Той смята, че ако собственика на опасна сграда не може да бъде накаран да я реновира, то общината трябва да срути опасната част от имота.

10914 гледания   |  Още видео


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е момента да се национализират и после на безценница да се приватизира на някой наш бизнесмен и са се построят 50-60 етажни небостъргачи!
26
0
 
9
 
! Отговори
Кой и кога е строил преди 1 година
тази сграда?
Кога са му я отнели (национализирали, тоест - откраднали)?
На кого са я предоставяли през годините, за да си живее там срещу стотинкаджийски наем и да не се грижи за собствеността, която му е предоставена?
Кому се даде възможност да изкупи подобни сгради, та предишните собственици или наследниците им да не могат да си ги върнат чрез реституция?
Кой е виновен за това, че чрез тормоз,придошли от провинцията ромски семейства изнудиха много собственици да продадат на безценица жилищата?
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАЯ НЕ Е ЛИ УСЕТИЛА, ЧЕ ПОДА ПОДДАВА!!!

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ САМО ЩО ЗА ДОБИЧЕ Е БИЛА :D
24
2
 
4
 
! Отговори
жител на р-н Въз преди 1 година
Савина Савова-айде вече да си ходи ...нагуши се от ремонтите на пазарите и е мега некомпетентна. Как може да говори на мЕсто в нац. ефир...Произлизаш от дълбокия прованс, кметице. А ако това е архитектът на район Възраждане, Който е на видима възраст 25 г. и аз ще се хвърля от терасата. Връзкарщина и това си е.
23
1
 
3
 
! Отговори
lol преди 1 година
това е национален паметник на културата ей

да не сте смели да го пипате! ше сезираме прокуратурата веднага! ей бетонирахте всичко, истрихте историята ей

стара сграда не остана ей!

нали така бе ***? нали развалините ви се харесват? нали плюете като нещо ново се направи или като тези коптори се реновират.
22
0
 
1
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Абе човек прав си, но ако във Австрия е така (за което пак казвам че не съм сигурен), значи има вариант, вероятно и за това собствените жилища там не са много защото данъците са зверски, между другото и тук нямаш право да променяш фасадата и в новите комплекси си го пише в договора, но при тоя контрол тук - я камилата, я камиларя
21
2
 
10
 
! Отговори
* преди 1 година
Някога, някога, много отдавна хората са били богати. Те са печелели от труда и способностите си. След това, после, червената партия (мафия) им отнема всичко - труда, имотите, дори и живота. Сега, години по-късно децата и внуците на тези хора отново разполагат с (една нищожна част) от богатсвата на преците си. Но те са бедни. Те не могат да стопанисват и управляват тези имоти. Кой е виновен за това?
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак го казвам високи данъци като е в щтатите и данъчни облекчения или освобождаване от данък за няколко години при саниране.... за всички ...ще има пак популистки програми за саниране .
19
0
 
5
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Абе човек говорим за данък сгради, не за такса смет и тн, ти плащаш данък сграда и оправят тая година твоята, догодина на съседа, пак казвам не съм сигурен но имам приятел във Виена и твърди че е така
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
може, може... сега плащаш данъци, и му "санираш" разпадащата се панелка, нали сме европейска демокрация...
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те чиновниците от Паметници на Културата са си направо от Ислямска Държава. То бива рекет, изнудване, безумно скъпи проекти за ремонти, които СОБСТВЕНИКА на имота трябва да финансира... Проектантите само наши хора, на десеторни цени... После защо всички са им теглили по една и оставят сградите да паднат...
Изненадани има ли?
16
1
 
2
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
И не става дума общината да се бърка в частна собственост, просто под закон сградата трябва да се запази, след като държавата има регулация, поема поддръжката на фасадата, не за друго ама да не му хрумне на някой да санира и боядисва в лилаво например, за което собственика плаща много данъци и си спестява съдебни искове за пострадали минувачи от падаща мазилка, същото важи и за общината, щото там съда работи
15
0
 
5
 
! Отговори
до 16... преди 1 година
прав си, не може... но не е редно и Министерство на Културата да се разпорежда с частната собственост..
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Броят на сградите паметници на културата е прекалено голям, за много от тях се чудиш, защо изобщо са в този списък. Та най-сетне нещо трябва да се промени, както и да се облекчи процедурата за ремонти по фасадата. Иначе, като един приятел им теглиш една майна и си правиш каквото си искаш, че аман от бюрокрация
13
1
 
8
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Що така реши, вместо да те задължават с закон да не променяш фасадата и външния вид, го прави общината с всичките изисквания, да си видял във Виена сграда с падаща мазилка.... Както казах данъците са в пъти по големи за имот, не като тук и контрола е зверски при работеща съдебна система
12
1
 
5
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
До колкото знам в Австрия фасадата на сградите се оправя от общината, никой не разчита на собствениците, е другия момент е, че данъците са в пъти по големи, идеална хубост няма
11
2
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Че то в Шекер махала къщите са по-хубави от тая на снимката!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, защото за българинът собственото жилище е синоним само на спокойствие и сигурност, че няма да остане на улицата, но не и на отговорност и грижа. Хората, които го осъзнават, но са мързеливи мърлячи обикновено живеят под наем.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато в един град няма добра управа и се заобикалят закони от липса на правосъдие, резултата е трагичен.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само с глоби щели да се оправят нещата- ако тези глоби отидат директно за ремонти да, но да потънат неизвестно къде няма никакъв смисъл. Или общината да направи ремонт и после да прати сметката на собственика, ама тогава ще почне едно пищене " прецакаха ни"...