Падащи балкони в София: Убива ли тежестта на закона?

Собствениците на имотите убийци ли носят вина или общината
26 май 2017 09:15,
43

Снимка: Dnes.bg

Проблемите със сградите, които са паметници на културата, са много тежки. По нашия закон, при проблем с някоя сграда, изминава повече от месец преди да се стигне до собственика. Заради законовата тежест се излагат на опасност човешки животи. Процедурата е тежка и се забавят нужните промени. Трябва да я сменят. Общината трябва да носи отговорност, че не е извършила обезопасяване на стари сгради.

Това посочиха Александър Каракачанов, бивш кмет на София и архитект Дафина Барфончовска в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Днес са поканени собствениците на имота в столичния район "Възраждане", чиято тераса се срути и рани жена, на среща в общината, за да дадат разрешение за оглед на мястото. Това каза кметът на "Възраждане" Савина Славова пред Bulgaria ON AIR.

"Министерство на културата няма нужния капацитет да обезопасява превантивно паметниците на културата. Единствено и само с глоби може да накараш хората да спазват правилата", поясни Барфончовска.

Според Александър Каракачанов ако има желание законът да се премени, то това би станало много лесно.

"Кметът на София госпожа Фандъкова, ако искаше да се променят нещата може да накара юристите си да внесат нужните законодателни промени. Когато човек иска да реши проблемите, има как. Фандъкова има авторитет, нейната партия е на власт, може да се реши проблемът с едно обаждане до Бойко Борисов", заяви бившият кмет на столицата.

Той смята, че ако собственика на опасна сграда не може да бъде накаран да я реновира, то общината трябва да срути опасната част от имота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента да се национализират и после на безценница да се приватизира на някой наш бизнесмен и са се построят 50-60 етажни небостъргачи!
20
0
 
9
 
! Отговори
Кой и кога е строил преди 6 години
тази сграда?Кога са му я отнели (национализирали, тоест - откраднали)?На кого са я предоставяли през годините, за да си живее там срещу стотинкаджийски наем и да не се грижи за собствеността, която му е предоставена?Кому се даде възможност да изкупи подобни сгради, та предишните собственици или наследниците им да не могат да си ги върнат чрез реституция?Кой е виновен за това, че чрез тормоз,придошли от провинцията ромски семейства изнудиха много собственици да продадат на безценица жилищата?
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЯ НЕ Е ЛИ УСЕТИЛА, ЧЕ ПОДА ПОДДАВА!!!ПРЕДСТАВЕТЕ СИ САМО ЩО ЗА ДОБИЧЕ Е БИЛА :D
18
2
 
4
 
! Отговори
жител на р-н Въз преди 6 години
Савина Савова-айде вече да си ходи ...нагуши се от ремонтите на пазарите и е мега некомпетентна. Как може да говори на мЕсто в нац. ефир...Произлизаш от дълбокия прованс, кметице. А ако това е архитектът на район Възраждане, Който е на видима възраст 25 г. и аз ще се хвърля от терасата. Връзкарщина и това си е.
17
1
 
3
 
! Отговори
lol преди 6 години
това е национален паметник на културата ейда не сте смели да го пипате! ше сезираме прокуратурата веднага! ей бетонирахте всичко, истрихте историята ейстара сграда не остана ей!нали така бе ***? нали развалините ви се харесват? нали плюете като нещо ново се направи или като тези коптори се реновират.
16
2
 
10
 
! Отговори
* преди 6 години
Някога, някога, много отдавна хората са били богати. Те са печелели от труда и способностите си. След това, после, червената партия (мафия) им отнема всичко - труда, имотите, дори и живота. Сега, години по-късно децата и внуците на тези хора отново разполагат с (една нищожна част) от богатсвата на преците си. Но те са бедни. Те не могат да стопанисват и управляват тези имоти. Кой е виновен за това?
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
може, може... сега плащаш данъци, и му "санираш" разпадащата се панелка, нали сме европейска демокрация...
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те чиновниците от Паметници на Културата са си направо от Ислямска Държава. То бива рекет, изнудване, безумно скъпи проекти за ремонти, които СОБСТВЕНИКА на имота трябва да финансира... Проектантите само наши хора, на десеторни цени... После защо всички са им теглили по една и оставят сградите да паднат...Изненадани има ли?
13
0
 
5
 
! Отговори
до 16... преди 6 години
прав си, не може... но не е редно и Министерство на Културата да се разпорежда с частната собственост..
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Броят на сградите паметници на културата е прекалено голям, за много от тях се чудиш, защо изобщо са в този списък. Та най-сетне нещо трябва да се промени, както и да се облекчи процедурата за ремонти по фасадата. Иначе, като един приятел им теглиш една майна и си правиш каквото си искаш, че аман от бюрокрация
11
2
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Че то в Шекер махала къщите са по-хубави от тая на снимката!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, защото за българинът собственото жилище е синоним само на спокойствие и сигурност, че няма да остане на улицата, но не и на отговорност и грижа. Хората, които го осъзнават, но са мързеливи мърлячи обикновено живеят под наем.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато в един град няма добра управа и се заобикалят закони от липса на правосъдие, резултата е трагичен.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само с глоби щели да се оправят нещата- ако тези глоби отидат директно за ремонти да, но да потънат неизвестно къде няма никакъв смисъл. Или общината да направи ремонт и после да прати сметката на собственика, ама тогава ще почне едно пищене " прецакаха ни"...
7
4
 
12
 
! Отговори
до Защо? преди 6 години
Понеже живея повече от 27 години в София ще ти кажа, че и тогава не се поддържаха! Падаха мазилки, тухли, керемиди, пропадаха тавани... Просто нямаше кой да пише по вестниците и да прави драми, а в петък вечер, по телевизията излъчваха новини от Останкино...
6
2
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Защото преди 27 години започна един процес на реституции и наследства и се оказа , че имоти на центъра на Варна са с по 10 наследници , защото последните 50 години не са могли да бъдат наследявани от никого и сега са едни борби , също като старата част на В.Търново съборетини падащи на главите на хората и ако паднат върху тротоара се взимат мерки , защото е общинска собственост , а ако падна към двора нищо , защо ти падат в частна добственост и държавата не може да се намесва.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а разпадащите се панелки и те ли са паметници на културата ?
4
7
 
13
 
! Отговори
Защо? преди 6 години
Интересно защо до преди 27 години сградите се поддържаха, а след това не се поддържат?! Законът ли смениха ....
3
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И после се фукат,че живеяе в столицата .Това на снимката прилича повече на Шикер махала за да не кажа лунен пейзаж.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този закон за сгради паметници на културата е проклятие. Твоя пра-дядо да построи къща със собствени средства и сили, а държавата да се разпорежда с нея, уж за общото благо... След като държавата решава, че конкретен имот е с обществено значение, то следва и отговорностите за поддръжка и ремонт да се разпределят върху обществото. Иначе собствениците отдавна щяха да живеят в нова кооперация на мястото на тая съборетина и жената нямаше да пострада от падналата тераса..