Окончателно: Махат паметника пред НДК през лятото

Ще има мемориал на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк
28 май 2017 15:46, Мария Захариева
191
Окончателно: Махат паметника пред НДК през лятото
Снимка: Булфото, архив

"Още през лятото ще премахнем спорния паметник пред НДК. Там нямаме паметник, ценните неща ще запазим в музеи, но там роля ще има и Министерството на културата". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Окончателното решение монументът "1300 години България" да бъде разрушен е на столичните общинари от 2014. Различни процедури, както и обжалване от страна на скулптора, обаче до момента пречат това да е случи. На мястото му ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.
Сагата с паметника се точи вече няколко години.

Преди година и половина Върховният административен съд потвърди окончателно решението на Столичния общински съвет за премахване на монумента. То бе атакувано пред няколко съдебни инстанции от автора на паметника проф. Валентин Старчев, както и от общинската съветничка от БСП Милка Христова и от граждани. В крайна сметка продължилата близо 2 години съдебна сага завърши с решение на върховните магистрати, според което претенциите на Старчев за нарушаване на авторските му права са неоснователни. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, припомня "Монитор".

Самият Старчев заяви, че няма да подава повече жалби, но ще следи внимателно дали някоя от фигурите му няма да бъде повредена при демонтажа и при нужда ще сезира отново съда. Предстои да бъде направен технически проект, който да каже как трябва да се извърши демонтажът на паметника, както и на фигурите. Всичко това ще бъде съгласувано с проф. Старчев, който ще бъде поканен като консултант, обясниха от Комисията по устройство на територията към общинския съвет. Следващата стъпка е обявяване на процедура за изпълнение на демонтажа.

Паралелно с това ще се проведат срещи с инициативния комитет за възстановяване на мемориала на загиналите във войните за национално обединение воини от Първи и Шести софийски пехотен полк, който трябва да бъде разположен на мястото на премахнатия паметник "1300 години България”. Фигурите от монумента на Старчев пък ще бъдат отнесени за съхранение в Музея на история на София. След това ще бъде обсъдено с автора и евентуалното им бъдещо експониране.

През тази година Столичната община работи по 10 ключови обекта, каза още Фандъкова. Започва и поетапно пускане на стесненията в центъра, които трябваше да организираме около изграждането на метрото.
Превръщането на ул. "Граф Игнатиев" в пешеходна зона ще започне най-напред "Софийска вода" с реконструкция на канализацията. Проектът е готов, съгласуван.

По отношение за това дали ще има асфалт, павета или смесена настилка по бул "Дондуков", Фандъкова каза, че ключово ще бъде решението на Министерството на културата. Ще се съобразим с решението им, увери тя. Предстои също така и ремонт на площада пред Националния дворец на културата, тъй като няма хидроизолация.

Ще бъде подменена и асфалтовата настилка по бул "България", във връзка с председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка ще поискаме помощ за финансирането от държавата, в противен случай този амбициозен ремонт няма как да се случи, каза още градоначалникът.

За пореден път тя отговори и на въпроси за готвените мерки срещу замърсяването на въздуха в столицата. По думите й 70 000 тона вредни емисии са спестени годишно с досегашното метро, а с новите 12 км още 11 000 ще бъдат спестени. От "Московска 33” предлагат още на всички автомобили да има стикери с информация за степента, в която замърсяват.


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари