Заради мръсния въздух: НПО-та съдят Столичната община

Организациите сравняват взетите решения у нас с тези в Париж
29 май 2017 14:37, Миглена Иванова
21
Заради мръсния въздух: НПО-та съдят Столичната община
Снимка: архив, БулФото

Група неправителствени организации е завела дело пред Софийския градски съд срещу Столичната община заради прекомерното замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

Гражданската инициатива "Спаси София", заедно с организациите "За Земята – Достъп до правосъдие", Асоциация Диабет тип 2, Център за независим живот и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, са завели делото от името на обединението “Група за чист въздух”.

През зимата инициативата проведе акция в столицата под надслов „Диша ми се“, като окичи паметници в София с противогази и провокативни послания срещу замърсяването заради рекордно високите нива на фини прахови частици, засечени във въздуха.

Групата посочва, че още през 2015 г. е трябвало да започне изпълнението на Програмата за качество на атмосферния въздух в столицата, която обаче едва наскоро беше приета от общинския съвет на града, при това със сериозни пропуски и несъвършенства. Изброените мерки в програмата са в сферата на пожеланията: повечето са без срокове, без критерии за успешно изпълнение и т.н., посочват гражданите.

Организациите очакват съдът да установи дали и колко в периода 2015 – 2017 г. Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София, както и да задължи местните власти да предприемат незабавни компенсиращи мерки след широко обсъждане с граждани и организации.

Организациите сравняват решенията на местно ниво в София с действията, предприети от кмета на Париж Ан Идалго при регистрирано завишено замърсяване с фини прахови частици: въвеждане на безплатен градски транспорт, ограничаване на автомобилното движение, на скоростта на движение, както и забрана на отоплението с твърдо гориво.

Гражданската инициатива "Спаси София" цитира и доклад на Световната здравна организация за 2016 г., според който около 9 хил. души годишно умират в България от болести, които се дължат на мръсен въздух. Според изчисления на Европейската комисия българската икономика е ощетена с 3 млрд. евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха.

Замърсяването, следствие от дългогодишно прехвърляне на топката между институциите и изначално сбърканата транспортна политика на Столичната община, е сред водещите фактори за повишаване на сърдечносъдовите и респираторни заболявания, репродуктивните проблеми и влошаването на здравето на децата, подчертават още гражданите.

Те подчертават, че въпреки подмяната на транспортните средства от столичния градски транспорт, до момента само 30% от парка е по-нов. На заявката от Столична община за изграждане на център за управление на трафика гражданите искат да знаят какви са целите на звеното, както и питат как метрото е подобрило въздуха в София.

Гражданите настояват и за приемането на мерки за ускоряването на градския транспорт, както и изграждането на използваема велосипедна инфраструктура. Отделно организациите искат и данни за това колко са новите пътници в градския транспорт на София.

Още новини четете на Investor.bg


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
крайно време беше...
11
0
 
1
 
! Отговори
Моля Ви преди 1 година
наминете към Пловдив да усетите ароматите из града. Трябва да се глобяват автосервизите, които си затварят очите при годишния преглед. Аман от трошки! Ганьо чул, че по широкия свят се возят на автомобили, и той да покаже тежко стъпало и Ф1 умения. Колко мъка има в България! Трябва да ни накарат да емигрираме поне временно в Холандия, да ни промият мозъците..па да се върнем и променим нещо, всеки един от нас. Хората с велосипеди се придвижват, а ние бръмчим с разни ковчези на колела.
10
0
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Да,също трябва да ги съдят за огромния самолетен трафик,който преминава над целия град и разбира се също дава своя дан в замърсяването на София.Живея до Дондуков,25 от 30 дена в месеца кацащите самолети преминават на 100 метра над къщата ни,и така е в половин София!Някои печелят от това че не изкарват самолетния трафик от града!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на неправителствените организации ! По непокътнат тоталитарна навик - за властимеющите човешкият живот на народонаселението никога не е имал и няма някаква стойност и, както си му е редът, рисковете за неговия живот продължават да се укриват или замитат. Олигарсите и техният антураж се преселиха в новите си палати високо в полите на Витоша, докато нородът в Софийското равно поле продължава да измира скоротечно от злокачествени, исхемични, сърдечно-съдови и белодробни заболчвания. Нужна ни е Желязната Ръка на Хан Крум ! София има Метро-, тролейбусна и трамвайна мрежи ! Общественият трансп
8
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Анонимен
като искаш еко брикети и камина, барем вземи си сложи един филтър на комина струва 20 лв и ще ти изкара цяла зима
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако забранят отоплението с твърдо гориво значи да ни насочат почти насила към парно отопление или скъп ток. Аз НЕ искам да ползвам топлофикация. Искам да ползвам екорикети, бук и дъб за отопление. Излиза ми в пъти по-евтино! А и е приятно-зимата пред камината с чаша вино... Каква демокрация е това да ти забраняват да се отопляваш с каквото искаш? Категорично съм против това ограничение. Голяма част от ФПЧ идва от непочистените улици с пясък и сгурия през зимата.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглата нендърница докога ще заема мястото на кмет?
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баламосват ни,че ни строят метро за да не използваме колите си.Истината е,че откакто вдигнаха цената на билетчето,хората отново се качиха на колите си.А въздуха е най-мръсен през зимата,защото голяма част от населението се отоплява с твърдо гориво.Дори и в София това е причината за мръсния въздух,да не говорим за по-малките населени места.Като първа стъпка трябва да сложат филтри на комините,а после и газификация.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мърсотията в София е неописуема. Най мръсен град в Европа и 6 ти в света, да кажем мерси на леличката мутро кмет която граби София от десетилетие че и отгоре.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Градският транспорт да мине само на ток ,а не фандъчка да взима рейсове на газ пак изпарения пак отрова фандъшка му работа ,по Дискавъри панел говорят само и всичко да е на ток те в 21 век взеха автобуси на газ,другия замърсител най големия е бързоварчето под масата на техническите прегледи ,вместо да закачи апарата на ауспуха го слага на бурканчето на чистичката пара и така минава преглед колата ,а тя пуши като кумина на теца
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи искам да видя как ще забранят употребата на твърдо гориво. На юг от околовръстното на София както и Факултета са най-големите замърсители. А там живеят две определени групи социални прослойки, които закон и нареба не ги лови...
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че той съда си слуша Боко... Саморазправа трябва, не дела!