Заради мръсния въздух: НПО-та съдят Столичната община

Организациите сравняват взетите решения у нас с тези в Париж
29 май 2017 14:37, Миглена Иванова
21
Заради мръсния въздух: НПО-та съдят Столичната община
Снимка: архив, БулФото

Група неправителствени организации е завела дело пред Софийския градски съд срещу Столичната община заради прекомерното замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

Гражданската инициатива "Спаси София", заедно с организациите "За Земята – Достъп до правосъдие", Асоциация Диабет тип 2, Център за независим живот и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, са завели делото от името на обединението “Група за чист въздух”.

През зимата инициативата проведе акция в столицата под надслов „Диша ми се“, като окичи паметници в София с противогази и провокативни послания срещу замърсяването заради рекордно високите нива на фини прахови частици, засечени във въздуха.

Групата посочва, че още през 2015 г. е трябвало да започне изпълнението на Програмата за качество на атмосферния въздух в столицата, която обаче едва наскоро беше приета от общинския съвет на града, при това със сериозни пропуски и несъвършенства. Изброените мерки в програмата са в сферата на пожеланията: повечето са без срокове, без критерии за успешно изпълнение и т.н., посочват гражданите.

Организациите очакват съдът да установи дали и колко в периода 2015 – 2017 г. Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София, както и да задължи местните власти да предприемат незабавни компенсиращи мерки след широко обсъждане с граждани и организации.

Организациите сравняват решенията на местно ниво в София с действията, предприети от кмета на Париж Ан Идалго при регистрирано завишено замърсяване с фини прахови частици: въвеждане на безплатен градски транспорт, ограничаване на автомобилното движение, на скоростта на движение, както и забрана на отоплението с твърдо гориво.

Гражданската инициатива "Спаси София" цитира и доклад на Световната здравна организация за 2016 г., според който около 9 хил. души годишно умират в България от болести, които се дължат на мръсен въздух. Според изчисления на Европейската комисия българската икономика е ощетена с 3 млрд. евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха.

Замърсяването, следствие от дългогодишно прехвърляне на топката между институциите и изначално сбърканата транспортна политика на Столичната община, е сред водещите фактори за повишаване на сърдечносъдовите и респираторни заболявания, репродуктивните проблеми и влошаването на здравето на децата, подчертават още гражданите.

Те подчертават, че въпреки подмяната на транспортните средства от столичния градски транспорт, до момента само 30% от парка е по-нов. На заявката от Столична община за изграждане на център за управление на трафика гражданите искат да знаят какви са целите на звеното, както и питат как метрото е подобрило въздуха в София.

Гражданите настояват и за приемането на мерки за ускоряването на градския транспорт, както и изграждането на използваема велосипедна инфраструктура. Отделно организациите искат и данни за това колко са новите пътници в градския транспорт на София.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
крайно време беше...
11
0
 
1
 
! Отговори
Моля Ви преди 6 години
наминете към Пловдив да усетите ароматите из града. Трябва да се глобяват автосервизите, които си затварят очите при годишния преглед. Аман от трошки! *** чул, че по широкия свят се возят на автомобили, и той да покаже тежко стъпало и Ф1 умения. Колко мъка има в България! Трябва да ни накарат да емигрираме поне временно в Холандия, да ни промият мозъците..па да се върнем и променим нещо, всеки един от нас. Хората с велосипеди се придвижват, а ние бръмчим с разни ковчези на колела.
10
0
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Да,също трябва да ги съдят за огромния самолетен трафик,който преминава над целия град и разбира се също дава своя дан в замърсяването на София.Живея до Дондуков,25 от 30 дена в месеца кацащите самолети преминават на 100 метра над къщата ни,и така е в половин София!Някои печелят от това че не изкарват самолетния трафик от града!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на неправителствените организации ! По непокътнат тоталитарна навик - за властимеющите човешкият живот на народонаселението никога не е имал и няма някаква стойност и, както си му е редът, рисковете за неговия живот продължават да се укриват или замитат. Олигарсите и техният антураж се преселиха в новите си палати високо в полите на Витоша, докато нородът в Софийското равно поле продължава да измира скоротечно от злокачествени, исхемични, сърдечно-съдови и белодробни заболчвания. Нужна ни е Желязната Ръка на Хан Крум ! София има Метро-, тролейбусна и трамвайна мрежи ! Общественият трансп
8
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Анонименкато искаш еко *** и камина, барем вземи си сложи един филтър на комина струва 20 лв и ще ти изкара цяла зима
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако забранят отоплението с твърдо гориво значи да ни насочат почти насила към парно отопление или скъп ток. Аз НЕ искам да ползвам топлофикация. Искам да ползвам екорикети, бук и дъб за отопление. Излиза ми в пъти по-евтино! А и е приятно-зимата пред камината с чаша вино... Каква демокрация е това да ти забраняват да се отопляваш с каквото искаш? Категорично съм против това ограничение. Голяма част от ФПЧ идва от непочистените улици с пясък и сгурия през зимата.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наглата нендърница докога ще заема мястото на кмет?
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баламосват ни,че ни строят метро за да не използваме колите си.Истината е,че откакто вдигнаха цената на билетчето,хората отново се качиха на колите си.А въздуха е най-мръсен през зимата,защото голяма част от населението се отоплява с твърдо гориво.Дори и в София това е причината за мръсния въздух,да не говорим за по-малките населени места.Като първа стъпка трябва да сложат филтри на комините,а после и газификация.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мърсотията в София е неописуема. Най мръсен град в Европа и 6 ти в света, да кажем мерси на леличката мутро кмет която граби София от десетилетие че и отгоре.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Градският транспорт да мине само на ток ,а не фандъчка да взима рейсове на газ пак изпарения пак отрова фандъшка му работа ,по Дискавъри панел говорят само и всичко да е на ток те в 21 век взеха автобуси на газ,другия замърсител най големия е бързоварчето под масата на техническите прегледи ,вместо да закачи апарата на ауспуха го слага на бурканчето на чистичката пара и така минава преглед колата ,а тя пуши като кумина на теца
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи искам да видя как ще забранят употребата на твърдо гориво. На юг от околовръстното на София както и Факултета са най-големите замърсители. А там живеят две определени групи социални прослойки, които закон и нареба не ги лови...
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че той съда си слуша Боко... Саморазправа трябва, не дела!