Къде е най-мръсен въздухът в София? GSM-ът ще ни каже!

Приложение на телефона ще показва критичните точки
30 май 2017 21:31, Красимир Ангелов
17

Приложение на телефона ще показва в кои точки на столицата въздухът е най-мръсен. Апликацията ще показва данни в реално време, а идеята е на млад доброволец.

Кои са най-мръсните квартали в София? Отговорите от Михаела Карабельова и операторът Мирослав Минев.

В забързаното ежедневие често не остава време да помислим какво всъщност дишаме. И тук на помощ идват новите технологии. Двама предприемачи, в компанията на един доброволец, създават приложение, което показва къде и колко замърсен е въздухът около нас.

"Ако кликнете горе върху показанията на мобилния телефон ще се свали история на последните часове и спокойно можете да изберете маршрут, откъдето да минете, за да дишате чист въздух", разказва създателят на приложението Стефан Димитров.

Данните са в реално време и се събират от над 50 станции, разположени на територията на столицата. Показателите сочат, че най-чист е въздухът в Божурище и в района на Бизнес парка в Младост, а парадоксът – най-лош въздух дишат жителите на луксозните квартали в полите на Витоша

"Лошите места са там, където имотите са най-скъпи – център, Докторска градина, Бояна, Драгалевци, Симеоново – въобще очакваме, че тези станции могат да променят и пазара на недвижими имоти", смята Стефан.

Идеята на  предпримачите е онлайн приложението да накара гражданите да се замислят за проблема, а амбициите им са станции да има в цялата страна.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
Отравят с БОВ преди 6 години
Терористи отравят огромни обеми въздух с ХЛОР ТОКСИЧНИ СПЕЦ ДОБАВКИ В НАФТАТА.Сто литра хлор токсична нафта отравя до един милион кубически метра безценен защитен въздух,..При преминаване на такъв автомобил задуха е непоносим отровените хора и животни почват да дишат през устата.Отделяните газове са Бойни отровни вещества /химически оръжия за масово поразяване/
12
6
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 6 години
Предупреждавам ,че изключително жестоки повреди на въздуха нанасят скенери монтирани на автомобили.Скенерите са високо проникващо радиоактивни.Особенно жестоко вредни са ксенонови,,светодиодни и лазерни монтирани вместо доказано безвредни фарове/жълти/ВЪпреки че е ЗАБРАНЕНО от законаМилиони водачи с а принудени да увреждат жестоко въздушния океан с включени скенери и фарове през деня.Уврежданията са видими вкл от космоса. В огромните тежко повредени обеми се настаняват токсични газове.
11
2
 
4
 
! Отговори
ДЕДО КОЛЕ преди 6 години
"Къде е най-мръсен въздухът в София? GSM-ът ще ни каже!"Ko рече?! GSM-ът?!?!? А дали пък няма да е МобиФонът? "В момента няма връзка с този номер, моля опитайте по-късно!" Път си Саше, Много си път!
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей провинциалисти, КВО МЕ БРИГА въздуха в Ст Гъзора.......
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фалшива новина 9Ако обичаш ЗАМИНАВАЙ НЕЗАБАВНО за Китай.Писна ми от *** провинциалисти.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Няма такова приложение защото в София има ПЕТ а не ПЕТДЕСЕТ станции както твърди статията.Също така Божурище НЕ Е в София а е село разположено недалеч от София каквито са и Иваняне, Банкя, Нови искър, Костинброд и т.н.Изобщо НЕ ВЯРВАЙТЕ НА МЕДИИТЕ.Те не ви информират а ви МАМЯТ с користна цел.
7
1
 
4
 
! Отговори
Кой ми с*а у гащите преди 6 години
До 7 Хората са ***!Абе, че си прав - прав си, само не разбрах как така намеси и комунистите?!При Бай Тошо София беше 1млн., сега след като е демокрация е над 2млн. А в другите многомилионни градове в Европа и по света отдавна няма комунисти или изобщо не е имало, а се разрастват потресаващо...Ама... всеки с терзанията си...
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То над цела София почти постоянно има една оловна шапка... Къде повече, къде по-малко - всичко е леш!
5
3
 
22
 
! Отговори
Хората са тъпи! преди 6 години
И защо всички селяни искат да живеят в града? На село си е много по хубаво. Изобщо съвременния човек е много объркан. Хората са станали едно стадо и преследват чужди цели. Цялата тази идея за концентрация на населението в градовете е комунистическо- марсистки план за конрол на света. Затова навремето комунистите конфискуваха имоти.Най лесно се командват хората в града, защото те са най зависими от системата.Фермера, и човека на село е свободен човек и сам си е господар.
4
5
 
5
 
! Отговори
Banibsk преди 6 години
V Bankia ne se disha...mnogo vazduhoobrazen uran leti v vazduha i pluva v mineralnata voda...ama tasi voda e mnogo dobra za pojarnite kranove i markuchi...hepten, hepten...
3
3
 
19
 
! Отговори
край преди 6 години
Българите не щат чист въздух- искат да КАРАТ коли. Колкото по-големи и по неекологични -толкова по-ги обичат. И властта им угажда - София е най-голямата автоморга в Европа.
2
4
 
11
 
! Отговори
66 преди 6 години
По някаква ирония на съдбата или от политическо безочие Стара Загора,градът с най-мръсен въздух, е обявен от някого за "най-добрия град за живеене"!Къде са еколозите да съдят общината?
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Na stroeja kude