Апетитните столични райони за живеене: "Изток", "Изгрев", "Иван Вазов"

Чистотата на въздуха не е фактор при купуването на имот, категорични са от бранша
Обновена: 31 май 2017 09:33 | 31 май 2017 09:23, Златко Желев
46

9740 гледания   |  Още видео

Купуване на имот в София с оглед на това къде въздухът в града е най-чист не е разумен подход, предупреждават специалисти в областта.

Причината - ситуацията е динамична и с един полъх на вятъра мръсният въздух може да се измести в друга точка на града.

Още по темата

"Не мисля, че сме на ниво хората да се занимават чак толкова с това какво показва сайта (за мониторинг на въздуха - бел. ред.), купувайки имот", поясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Калоян Богданов, който е маркетинг мениджър на недвижими имоти.

"Много е повърхностно да кажем че някой квартал е по-мръсен. Ситуацията е динамична", продължи той.

"Тази тема с мръсния въздух стана тема тази зима. Аз понеже следя ситуацията с въздуха - миналата година никой не се занимаваше с мръсния въздух", каза още Богданов.

Така или иначе предпочитано обстоятелство при избора на жилище остава то да е близо до парк.

Традиционно най-желаните места за покупка на имот са в районите на Докторския паметник, кварталите "Изток", "Изгрев", "Иван Вазов", както и южните жилищни комплекси. Там цените започват от 1000-1500 евро на кв. м. и нагоре.

"Това да се генерализира най-скъп, най-мърсен квартал... не е най-полезното нещо. Няма квартал в София, който да няма проблем, свързан със структура, с конкретни проблеми или бъдещи", потвърди от своя страна зам.-председателят на СОС Иван Велков.

По думите му качеството на въздуха влияе на качеството на градската среда.

Иначе прогнозите за сключените сделки при закупуване на жилища през 2017-та са, че ще има ръст с около 10-15% спрямо 2016 година.

От една страна заради падането на лихвите, а от друга - заради увеличаващите се доходи на българина, посочи Калоян Богданов.
 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се на наивниците с "ниските" лихви и "високите" наеми и как било "далавера" да си "купиш".
Първо - лихвите са ниски първата година, после каквото банката заповяда под формата на общи условия. Второ наемите са високи на пръв поглед, но в тях не влизат поддръжка, данъци, смяна на мебели, електроуреди, ремонти на блока и куп на пръв поглед дребни неща. Всичко се поема от хазяина, вкл. и нервите. Но купувайте де, мен тези цени ме кефят, защото смятам да продавам скоро. На *** цени.
38
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА ДА СЕ ПОДОБРИ ВЪЗДУХЪТ В СОФИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СПРАТ ОТ ДВИЖЕНИЕ ВМСИЧКИ КОЛИ НАД 15 ГОДИНИ. А ТОВА НАЙ ЛЕСНО ЩЕ СТАНЕ, КАТО ИМ СЕ СЛОЖИ ЕДИН ТЛЪСТ ДАНЪК, ПРИМЕРНО 5000 ЛВ.
ЕВРОБРАКМИТЕ СА ПРИЧИНА ЗА МНОГО БОЛЕСТИ.
37
1
 
9
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
"Цените в имотния сектор ще забавят ръста си ,прогнозират експерти " - Статията е в Инвестор и е от днес дата 31,05,2017 година - Днес.бг е част ит Инвестор
Разбрахте ли сега че непрекъснато ни манипулират за всичко - в един и същи сайт ти пускат статия за руст на цените според брокер и пак в същия сайт статия за забавяне на ръста
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте, който иска да си купи жилище, ще си купи. Дали сега - дали по-късно, ще си купи. Аз например преди година време гледах тристайни за по 50к, сега гледам двустайни по 60к евро.
Да живееш под наем, при положение, че да изплащаш ипотека ти е по-евтино, за мен е като да се застреляш в краката.
Вече всеки сам си преценява как и в какво да си вложи парите.
35
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Днес има 74 имота в София с понижена цена
34
0
 
0
 
! Отговори
водач на МПС преди 1 година
Това ресторант БИАД, това ресторанти като Берлин, Варшава, Балкан все той ги стопанисваше. Ресторанта на ЦСКА, на КСВ, на студентски столове, на двете печатници по онова време - димитър Благоев и Георги Димитров - все той ги стопанисваше. Е, случваше се да го интернират по политически причини, на Ахтопол, за 4 години. Той възроди почивното дело и възроди качеството на обслужване в морските курорти! През далечната 1962 година.
33
0
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 1 година
продавам си апартамента в моя престижен квартал и се изнасям на пъпа на София - само там ще мога да си паркирам спокойно и когато приключи работното време - няма да вися в задръствания на път към кварталите "спални" ...аман значи...даже ще си купя още една кола :-)
32
0
 
5
 
! Отговори
водач на МПС преди 1 година
Пак добре че е кръчмето срещу Японското посолство, та да се нахраниш сносно.До Парк хотел Москва имаше турски ресторант. В началото, когато го стопанисваха турци, цените бяха повече от символични ! Сега го взеха българи, надценката е 300 процента и заведението е празно... Не е по джоба на никого. Няма ги вече старите ресторантьори. Всяко нещо с времето си. Баща ми навремето взе едно заведение и с клиентела от порядъка на 400 клиента, той ги докара до към 3000 .
31
0
 
7
 
! Отговори
водач на МПС преди 1 година
Квартал Изток си е квартал Изток. Беше времето, когато нито една улица не беше асфалтирана, тротоари липсваха , както липсваше топлофицирани жилища и с топла вода. Едва през 1967 година взеха да копаят, за да полагат тръбите от ТЕЦ-а. Че то тези дървета около блоковете ние сме ги зазаждали и подкастряли през годините ! И какво стана ? За да отрежеш изсъхнал клон - разрешение от Общината ! Иначе глоба. Освен това има само Била и Лидъл, други магазини никс! За кръчмета да не говорим...
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

"Сега са пренаселени, коли навсякъде и няма въздух грам."

Предполагам, Ваше преблагородие иска в София въздух като Швейцарските Алпи?
И без коли в радиус от 10 километра?
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изток и Изгрев бяха хубави квартали. Някога.
Сега са пренаселени, коли навсякъде и няма въздух грам.
28
0
 
12
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
Да приемем думите на брокера че лихвите по кредити са основен двигател на цените нагоре.
Федералния резерв на САЩ ще вдига лихвените проценти още два пъти нагоре до края на 2017 година .
След него и Европейската централна банка ще го последва ии тогава какво става с цените на имотите...лихвите ще се вдигат и цените ще падат
Картинката е една и съща както през 2008 година
Не теглете кредити и не купувайте нищо в момента
27
0
 
7
 
! Отговори
MM преди 1 година
До Иван Пешев
Абсолютно си прав. Но никой от тези тупани не отчита и ръста на абсолютно всичко като услуги и стоки нали?! И какво става накрая, доходите са се вдигнали с 5% а всичко поскъпва с 20% и нагоре .....
26
0
 
17
 
! Отговори
Даола преди 1 година
Брокерите непрекъснато лъжат за ръст на продажби, за да вдигат цените и своя процент.
Презастрояването в Изг
рев продължава, унищожаването на зелени площи и дървета - също. Строителен контрол и Столичен инспекторат обясняват на гражданите, че няма закони, които им дават права да си вършат работата. Кметът на Изгрев инж Жеков удобно мълчи и допуска непрекъснато да се променя устойственият план в услуга на собственици и строителни фирми.
25
0
 
6
 
! Отговори
M преди 1 година
До nkavrakov
Много сте прав за балона, само ми е интересно докога Българина ще им се връзва на тая игра.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
..... другата сграда, която разпродадоха на зелено, не са започнали да я строят. разбрахме, че са си развалили отношенията, но любовницата вече била сложила парите в сейф.
Сега и съседите ги съдят заради построената сграда с дефектите, съдят ги и другите хора, чиято сграда според датите, предвидени в договора вече трябвало да бъде завършена, а още не е започната. Паралелно с това строителят има спорове с бившата вече любовница и май ще се съдят, но онази още задържа парите за незапочнатия строеж
23
0
 
7
 
! Отговори
Купуването на зелено преди 1 година
е опасно.
Имам такъв пример пред очите си. Строителят се ползваше с добро име. Качествено беше построил няколко малки жилищни кооперации. Знаеше се кои са, собствениците им бяха много доволни.
Започна тук, в съседство, да строи още една, но вече имаше съдружничка, за която впоследствие се разбра, че му е и любовница. Довери й се тя да ръководи всичко, а същевременно взеха и друг парцел, направиха проект и разпродадоха на зелено.
Резултатът? Сградата отсреща е с много дефекти, другата не са я....
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19

Точно така е.
Преди 14 г. продадох апартамент на етап груб строеж. Тогава цените бяха други. Проучих внимателно и изчислих, че не мога да искам повече от 42 000 долара, като тази сума включваше и комисионата на брокерката, която се беше ангажирала с продажбата. Така се споразумяхме.
И какво установих след няколко дена?
Същата тази брокерка обявила имота за продажба и по сайтове, и във
вестници - за 45 000 долара! Прекъснах отношенията с нея и продадох чрез друга агенция.
21
0
 
10
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
Само преди 7 години рухна поредния изкуствен БАЛОН
В момента има втора част, не купувайте имоти и чакайте защото пазара е надут изкуствено
И 2008 разправяха че ще има още ръст но всички знаем какво стана...
Тези които теглят кредити сега после ще плачат защото банките няма да ви оставят да изплащате ей така без да си вземат парсата.
Брокеритре непрекъснато говорят за вдигане на цените защото заедно с банките надуват БАЛОНА !
Едните ви взимат комисионна та другите ви набутват кредити доживот
20
4
 
5
 
! Отговори
Да бе да преди 1 година
Миналта година си купих апартамент. Започнах търсенето от така наречените "престижни квартали". Реално обявените цени започват от 900 до 1200 евро на квадрат, но когато видят, че си сериозен стигнахме до 800 за тухла в стрелбище. Това са статии за баламурбици с много кинти от "село", дето вярват , че ако живееш в "престижен" квартал и ти си "престижен", затова никой местен вече не ги ще тези квартали