Окончателно! Паветата на "Дондуков" победиха асфалта

Велоалея няма да има, не било безопасно да се кара по паважа
Обновена: 5 юни 2017 18:29 | 5 юни 2017 15:37, Камелия Цветанова
78
Окончателно! Паветата на "Дондуков" победиха асфалта
Снимка: Булфото

Първоначалното предложение на Столичната община част от паветата по бул. "Дондуков" да бъдат заменени с асфалт породиха доста спорове, но накрая Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата излезе с решение, което сложи край на обсъжданията, защото е със задължителен характер.

Още по темата

А то е - паветата по бул. "Дондуков" се запазват в тяхната цялост и не се подменят с асфалтобетон в никоя част.

"Столичната община се съобразява с него и запазва павираната настилка", съобщи заместник-кметът по транспорта на София Евгени Крусев.

Велоалея пък няма да има, защото по павирана настилка велосипед не би могъл да се управлява безопасно.

Активната строителна дейност по булеварда започва от днес.

"Дондуков" ще се ремонтира поетапно, постоянно ще има проходимост с по една лента в посока, движението няма да се затваря изцяло.

От днес "Софийска вода" започва да подменя инженерната инфраструктура по бул. "Дондуков" в участъка от "Кракра" до бул. "Васил Левски" в срок от около 60 дни.

Едновременно с това изпълнителят започва ремонтните работи по ул. "Кракра", а след това - в посока към Министерския съвет.

Предстои премахването на релсовия път и на пътната настилка.

Общият бюджет на проекта е 7,5 млн. лв. и включва изцяло ново строителство на релсовия път върху нова конструкция със съответните вибро и шумопоглъщащи елементи, нови тротоари с унипаваж, пренареждане на бордюрите, пренареждане на павираната настилка, която ще бъде направена по нов начин върху циментова подложка, така че тежкия трафик да не доведе до проблеми с настилката.

Организацията на движение по "Дондуков" след края на ремонта ще се запази в същия вид, информира заместник-кметът Крусев.

През втората половина на юли - началото на август, започва ремонтът на "Дондуков" в отсечката между бул. "Васил Левски" и ул. "Раковски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
ПАВЛОВ преди 6 години
Уважаеми г-н Министър ,Уважаеми Дами и Господа от Министерството на културата,От медиите разбрах , че е имало голямо обсъждане за паветата на бул.Дондуков.Павета или асфалт е била темата на това голямо и мащабно всенародно обсъждане , закоето хиляди хора са разбрали от медиите.В крайна сметка , специалистите в културното министерство са се пройзнесли по въпросав полза на паветата.Павета та павета , това е , за да запази София автентичния си облик.Това си баба знае , тов
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А возенето по "Цар Борис 3" е истински кошмар. Някакво проклятие. Със сигурност и качествени асфалти. В другите страни, проблемът със скоростта е решен просто с изпъкналости на честичко. Дали полегнали полицай през 20 метра или други неравности, но е ефективно, без тия калдаръми!
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ай, чисититу! Дръжте си бъбреците да не ви изпаднат от друсане. А половината от заплатите си отделяйте за близкия автосервиз, като ви се раздрънка и возилото. А другата национална гордост - жълтите павета?! То убаво -павета, убаво -жълти, ама те са гладки като бебешко дупе. Две капки дъжд и може да се лъзнеш и потрошиш. Доколкото знам трябва периодично да се ограпавяват и пренареждат, но това не е правено от поставянето им вероятно.
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паветата издържат маса години,а асфалта цъфва след някой друг пороен дъжд.Трябва да се иска гаранция от строителните фирми.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, ей затова не ме боли шпека ни за тоя град ни за тая държава. Човек трябва да е като хамелеон. Взех си Мерцедес ГЛ, въздушно окачване павета или не, не се усеща, здрав е на ***, по Дондука си карам на релсите и всичко е наред минавам по бързо, регистриран е като товарен на фирмата и данъка ми е 12лв. Та бо.ли ме шпека и чакъл да му фърлат. Преди време бях оптимист, но няма се оправиме затова си праим кот реша дет се вика тука е така.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито на живущите на посочения булевард. Съветвам ги да инвестират в качествена дограма и сериозни климатици за лятно време а на отворените врати и прозорци и проветряването да гледат като на лукс който не могат да си позволят.
56
5
 
11
 
! Отговори
Язе, Тизе и Онизе. преди 6 години
Е, това е турбо простотия!!! Хората се гласят да стъпят на Марс след 10 години, а нашите редят павета! Нито паветата са ви павета, нито майсторите-майстори. Как не ви е срам- хората си чупят автомобилите, обаче ви плащат данъци. Чупи се градския транспорт- погледнете каква *** от павета е около Мадара, погледнете *** Борис трети...според вас общинари това е нормално, красиво или...? Е, нЕма такава държава!
55
4
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До ДимитърПавета ще има.Точка.
54
8
 
20
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Роден съм в София 65-а. Категорично съм против скапаните павета. Наскоро синът ми ходи в Париж и ми вика: баща ми, и там има павета, ама като се движиш по тях все едно караш по асфалт. Същото и в Австрия. Трябва ли да напомням на любимите ми управляващи че следва да се чува гласът на тези, които са родени, отраснали или просто живеят в този град ! Почти не познавам някой, а аз познавам много хора, който да иска тези павета ...
53
1
 
26
 
! Отговори
Цирк Родина преди 6 години
Тоест по стар български обичай ще се усвоят едни огромни суми за ремонт на булеварда а всъщност ремонт няма да има а само пренареждане на старите павета. Най вероятно те ще бъдат пренаредени по криво отколкото са сега,точно така стана на улица ,,Георги Софийски'' в ,,Хиподрума'' Извадиха старите павета пренаредиха ги по криво от преди но за сметка на това пък асфалтираха тротоарите и ги направиха по широки отколкото е една лента за движение на МПС. Мъкаааа,българска....
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вземат да оправят пътя до Алеко, че последните 3 пъти като ходих, след това 3 пъти в сервиз стоя колата.Не само Дондуков! Лозенец, Цар Борис III, Захарна Фабрика ...
51
10
 
22
 
! Отговори
Д-Р ПЕТЪР МИАЙЛОВ преди 6 години
РОДЕН СЪМ В СОФИЯ.НА 52ГОД.СЪМ.ЖИВЕЯ НА ДОНДУКОВ 26 ОТКАКТО СЕ ПОМНЯ.НА 3-ТИЯ ЕТАЖ СМЕ.ДВЕТЕ НИ СПАЛНИ ГЛЕДАТ КЪМ ДОНДУКОВ.ПРАХЪТ КОЙТО СЕ ВДИГА ОТ ПАВЕТАТА Е ЕЖЕДНЕВИЕ.ШУМЪТ ОТ КОЛИТЕ СЪЩО.АБСОЛЮТНО СЪМ С ДВЕ РЪЦЕ ЗА АСФАЛТ.ХОРА,СЪСЕДИ,ПИШЕТЕ И МЕ ПОДКРЕПЕТЕ.НЕ СПЕТЕ. АСФАЛТ.
50
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на общината подигра се с всички Софиянци които гласуваха. Нямат пари за асфалт и дай да си върнем паветата, но ще вземем пари като за асфалт, чиста далавера. Фандъкова оставка.
49
9
 
15
 
! Отговори
Хехе преди 6 години
Аз съм бил селянин от дондуков, с имоти и магазин наследствени и наеми , защото видиш ли искам асфалт. Аз си гледам интереса бе пич. И най-*** е, че имаше гласуване, ние с асфалта водехме с над 50 %, и сега самоковската кифла решила да остави паветата. Ми ОК. Сега ще ви кажа аз какво правя за София. 100кв на дондуков, плашам двойна такса смет, защото ...не знам, сигурно защото апартамента ми прави ***, а не аз. Взимам си ВСЯКА бележка от магазин, накъсвам я на парчета и по земята.
48
12
 
11
 
! Отговори
излагация преди 6 години
Подляха вода на хомосексуалната организация Спаси София и изиграха асфалтовата мафия, която представляват. От асгалт се краде като се слагат разредени смеси и тези граждански организации прибират пара за да се асфалтират некачествно улиците вместо да се слагат павета
47
3
 
15
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Истината 29 Шумът от моторите теоретично може да се премахне , докато от паветата и теоретично не може.А за асфалта.Във Враца се полага 4 см. дебел пласт асфалт и за месеци вече има дупки.Ако и в София е същото, асфалта не е виновен.
46
0
 
10
 
! Отговори
До 45 Реалист преди 6 години
Шумът - живея съвсем наблизо до Дондуков и Раковски. Защо ли дивите мотористи все минават по Раковски, а не по Дондуков. Знаеш ли нощно време какъв шум е от мотористите по Раковски?
45
9
 
10
 
! Отговори
До 45 Реалист преди 6 години
Написал си нещо, което изглежда вярно, но не е. Би било вярно при равни други условия, но при различните настилки, другите условия никога не са равни. Примерно за спирането при мокро време. При асфалт там ще карат поне с 70-80, а при павета с около 40. Кой ще спре по-бързо? За "съсипването на колите" - добре подредените павета не съсипват колите, както се внушава. Когато настилката не е в ред, тогава колите се разсипват, а това става по-бързо при асфалт, който бързо става на дупки и ями.
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еехехе, я обясни къде е това лично при теб? аз 10 години живях на дондука и такава мърсотия каквато е там, никъде не съм виждал ... коли, прозорци, всичко е леш. Пътувам често и колата ми стоеше без да мърда по 1 седмица на булеварда, за да виждам после трябваше да бърша прозорците!Изобщо не ми говори, че е толкова мръсно навсякъде, сега колата ми се цапа само ако вали от оня особен "египетски" дъжд, дето уж носил пясъци от Сахара.
43
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът с паветата е само на джигитите, които не могат да прелитат по паветата, така както го правят по асфалт. Те са тези дето си "трошели" колите по паветата, като карат с 80-90, а трябва да шофират с по-малко от 40 км/час.