Откриха ли мястото, където е гробът на Дякон Левски?

Експерти смятат, че той се намира до сградата на земеделското министерство
16 юни 2017 11:00, Красимир Ангелов
83
Откриха ли мястото, където е гробът на Дякон Левски?
Снимка: Булфото

Учени твърдят, че са установили мястото, на което е погребан Апостола на българската свобода Васил Левски.

Сложно геодезическо замерване е било направено тази седмица в центъра на София, а резултатите от него би трябвало да показват до сантиметър святото място, съобщава "Труд".

В основата на проучването стои преподавателят по архитектура и урбанизъм в УАСГ проф. Минчо Ненчев. Той е координатор на инициативен комитет за възстановяване на гроба на Апостола и този на Георги Бенковски.

"На база публикациите и изследванията на писателя Николай Иванов, който цитира факти, документи в книгата му "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски", ние направихме през тази седмица замерване и сравняване на старите карти, направени от чертожника на столичната община Обербауер през 1894 г.", разказва проф. Ненчев.

По думите му учените са взели скици и данни от стария и новия кадастър на София и се обърнали към геодезиста Златан Златанов. Той съпоставил старата ръчна скица със съвременния кадастър, за да бъде намерено точното място.

Проф. Ненчев съобщи още, че инж. Златанов е издирил и още няколко стари ръчни скици, спрямо които е установил с точност до сантиметри спрямо съвременните измервания.

"На скиците, които изработихме, показваме точното място до сантиметри на параклиса и мястото на гроба на Апостола (на улица "Дамян Груев" до сградата на земеделското министерство – б.а.)", каза още експертът.

Той добави, че ще поиска разрешение за проучване на мястото от премиера Бойко Борисов.

Както е известно, лобното място на Васил Левски се знае с точност, но не така стоят нещата с гроба му. През годините са се появявали много хипотези, но всички оставят без категорично признание.

Според едни Левски е погребан в близко до бесилката гробище за престъпници в района около днешната ул. "Чаталджа", според втора гробът му е някъде зад Народната библиотека, а според добилата популярност версия на Николай Хайтов софийски свещеник тайно е откопал тялото на Левски от позорищното гробище и го е препогребал в олтара на черквата "Св. Петка Самарджийска" пред сегашната статуя на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
16
 
! Отговори
Недостоен народ преди 6 години
Никога няма да намериш гроба на своя ЕДИН СИН недостойни за него "народеце". Никога, докато не се отървеш от уличните си политици, които те мачкат, връзкарството и шуробаджанащината, липсата на цел и смирение, сорос и *** и чуждопоклонничеството, Америка за унищожение на България, мафията от кретенозаври по върховете, завистта, алчността, безчовечността си.Апостолът каза "И България да свети сред всичките народи!" Докато не засветиш ти народец недостоен в морал, усърдие и вяра.
27
7
 
11
 
! Отговори
срамота преди 6 години
Явно драскачите тук не са ходили на училище , не са чели в нета , мразят българското, плюят всичко .... По-добре да спрат и да започнат да показват хубавото в България и нейните герои. Да не мислите че при другите народи е различно. Ама те си обичат Родината и се стараят да не я маскарят. Гад.ни хейт.ъри, това сте.
26
1
 
12
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Въпросния Денчо Халачев е отказал да плаща данък за освобождението. С пари се прави революция, не става само с ентусиазъм, оръжията са скъпи. Същия е бил туркофил и противник на идеяъа за свободна България. както и повечето чорбаджии. Било е просто бизнес. Държавата им е осигурявала поръчки за армията, дехи, обувки, храна и т.н. Едва когато Високата порта започва да поръчва доставки за войската от чужбина някои чорбаджии стават патриоти, усетили келепира от организирането на една нова държава.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самото освобождение асоциира ,че трябва да има освободен и ОСВОБОДИТЕЛ демек Русия.Освобождение е нямало а е имало БОРБА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ
24
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попа го издава,оня тръгва да бяга и прескачайки една ограда цървула му се закача за оградата и така го залавят,МУХАХАХАХАХАХААААААА,дооолноо,ето на това на учиха като бяхме деца,да мразим попа и църквата.Другарката Колева ни казваше,ученици идва лятна ваканция,живеем до морето и тук идват много германчета които ще искат да се снимат с вас до църкви,не се снимайте с тях до църкви щот после като си отидат и показват снимките и ви се подиграват ,че българските деца ходят на църква
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросното дете е 24 годишен здрав мъж и е убит от Левски след борба помежду им в която въпросът е бил кой кого. Четете поне малко, бе, и тогава се изказвайте....Въпросът изобщо не е бил кой кого. Левски влиза с друг обирджия Вутьо Ветов да оберат Денчо Халачев, но попадат на ратая Стойчо Гиргинов който се опитва да ги задържи. Ратайчето крещи силно за да привлече внимание поради което Левски го намушква два пъти. Това е истината, колкото и да е неприятна.
22
2
 
6
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Няма гроб и няма да има. Просто е. *** добрали се до властта след освобождението няма да допуснат гойте да имат основание за национална гордост и да знаят къде лежи най славния от тях. Само бесилото ни се позволява да знаем къде се намира. Та да си знаем, какво ни чака ако много се надигаме срещу чифутския световен ред. Османската империя и Британската империя са били еврейски творения. Мин. председателя на Британия от онова време е бил еврейн, Дизраели Биконсфиилд, а на Босфора дьонметата.
21
20
 
10
 
! Отговори
месара преди 6 години
стига с тия митове и легенди левски , ботев .......са герои колкото и тия от филма " на всеки километър " , яли пили за сметка на народа . прочутите хъшове " решавали " съдбата на България от кръчмите в Румъния - смях ! от къде и кой е спонсорирал тия " битки " , ботев отвлякъл кораб , левски се появил от нищото . със сигурност е имало борци за свобода за които почти не знаем ! просто някой е създал тия образи и си ги държим като символи за борбата против турците !
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България разполага със най талантливите революционери,забелязвате ли ,че всички са били писатели поети ??? То няма един без стихосбирка,се герои ,се големи борци,сите смели,бре ,бре бре а истината е ,че великите сили Англия и тези зад океана са взели решение за НОВ СВЕТОВЕН РЕД и разпад на османската империя
19
17
 
9
 
! Отговори
ь преди 6 години
Да ,да,ще го открият ама друг път,ще припишат нечии кости и готово,а между другото,защо е бил убит този младеж,какво е търсил Левски там?Май е "рекетирал"богатите за своята"кауза"?Може и да е имало такъв човек,но "героя"Левски е изкуствено създаден.
18
10
 
14
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Намериха гроба на Левски, урааааааааа!Сега остава да намерят и дипломата на Тодор Живков
17
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти нищо не знаем за Васил Иванов Кунчев,разполагаме само със няколко снимки и куп руска пропаганда,знаем само ,че е бил масон а датата на раждане и датата на смъртта му са изсмукани от пръстите на пропагандата,по онова време никой не е знаел кога е бил роден,хората са имали по 18 деца родени по нивите и няма кака някой да знае кога е бил роден Васил.Това е пълна измислица и руска пропаганда във която най смешна е историята с поп Кръстьо
16
1
 
2
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
/Само инфо/ В Записките по българските въстания захари Стоянов пише , че главата на Георги Бенковски е заровена отдясно по пътя към Княжево !
15
2
 
25
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Аз пък смятам, че сме длъжни да положим всички усилия да намерим истинския му гроб и тленните му останки, ако наистина това е възможно и да му направим достойно погребение.Левски трябва да има гроб, на който всеки да може да остави цветя и да извърши поклонение. Всеки народ е длъжен да уважава героите си!
14
37
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Левски беше такъв герой какъвто го изкарват гробът му щеше да се знае от всички. Истината е, че по онова време никой не се е интересувал от него. Обесен е за убийството на дете, отразено в мотивите на съда за присъдата. Героизирането му е станало далеч по-късно.
13
3
 
27
 
! Отговори
до ..анара №7 преди 6 години
Въпросното дете е 24 годишен здрав мъж и е убит от Левски след борба помежду им в която въпросът е бил кой кого. Четете поне малко, бе, и тогава се изказвайте.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОГАТО БЕШЕ БАБА ВАНГА ЖИВА НИКОЙ НЕ СЕ СЕТИ ДА Я ПОПИТА ЗА ГРОБА НА ЛЕВСКИ
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той добави, че ще поиска разрешение за проучване на мястото от премиера Бойко Борисов."---Е, сега разбрахте ли, кое е квинтесенцията на статията? Разбрахте ли, защо ни "информират" за проучването на проф. Минчо Ненчев?Вълко Червенков ряпа да яде с неговия "култ към личността".
10
5
 
27
 
! Отговори
ЦСКА преди 6 години
97 % от съвременните ученици смятат, че Левски е бил предаден от Тодор Батков.
9
5
 
27
 
! Отговори
Станислав Николаев преди 6 години
До АнонименТи откачил ли си? Убил е дете за да се спаси и за да може такива молумници като теб да живееят в християнска държава.