Откриха ли мястото, където е гробът на Дякон Левски?

Експерти смятат, че той се намира до сградата на земеделското министерство
16 юни 2017 11:00, Красимир Ангелов
83
Откриха ли мястото, където е гробът на Дякон Левски?
Снимка: Булфото

Учени твърдят, че са установили мястото, на което е погребан Апостола на българската свобода Васил Левски.

Сложно геодезическо замерване е било направено тази седмица в центъра на София, а резултатите от него би трябвало да показват до сантиметър святото място, съобщава "Труд".

В основата на проучването стои преподавателят по архитектура и урбанизъм в УАСГ проф. Минчо Ненчев. Той е координатор на инициативен комитет за възстановяване на гроба на Апостола и този на Георги Бенковски.

"На база публикациите и изследванията на писателя Николай Иванов, който цитира факти, документи в книгата му "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски", ние направихме през тази седмица замерване и сравняване на старите карти, направени от чертожника на столичната община Обербауер през 1894 г.", разказва проф. Ненчев.

По думите му учените са взели скици и данни от стария и новия кадастър на София и се обърнали към геодезиста Златан Златанов. Той съпоставил старата ръчна скица със съвременния кадастър, за да бъде намерено точното място.

Проф. Ненчев съобщи още, че инж. Златанов е издирил и още няколко стари ръчни скици, спрямо които е установил с точност до сантиметри спрямо съвременните измервания.

"На скиците, които изработихме, показваме точното място до сантиметри на параклиса и мястото на гроба на Апостола (на улица "Дамян Груев" до сградата на земеделското министерство – б.а.)", каза още експертът.

Той добави, че ще поиска разрешение за проучване на мястото от премиера Бойко Борисов.

Както е известно, лобното място на Васил Левски се знае с точност, но не така стоят нещата с гроба му. През годините са се появявали много хипотези, но всички оставят без категорично признание.

Според едни Левски е погребан в близко до бесилката гробище за престъпници в района около днешната ул. "Чаталджа", според втора гробът му е някъде зад Народната библиотека, а според добилата популярност версия на Николай Хайтов софийски свещеник тайно е откопал тялото на Левски от позорищното гробище и го е препогребал в олтара на черквата "Св. Петка Самарджийска" пред сегашната статуя на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
24
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Башка Луд ме е изпреварил - гроба на Левски е в сърцата на всички истински българи. Не ги търсете защото след това ще започнат едни научни спорове и единственото неоспоримо доказателство ще е ако случайно ги открият наистина те да започнат да се въртят.
7
65
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не се знае гроба на Левски???Левски е детеубиец и заради това,той не е погребан,а хвърлен някъде,където се е рзложил,как църквата ще погребе детеубиец.
6
33
 
8
 
! Отговори
народа преди 6 години
Апостола сега не ни интересува,пишете повече за Бойко!
5
5
 
68
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Каде са костите на Левски няма никакво значение! Апостола е в сърцата на всички истински българи!Докато има и един българин на земята Левски ще е жив!
4
4
 
26
 
! Отговори
румен преди 6 години
Навремето изровиха кости изпод алтара на "Св. Петка" и макар да имаше сериозно съмнение че може да са костите на Апостола, вместо сравнително изследване с кичура от негова коса от музея в Карлово,побързаха да ги затрият някъде.Жалко е че искаме да издигнем още един паметник на Идол,чиито завети не следваме.
3
4
 
17
 
! Отговори
Българче преди 6 години
Гробът на Левски се намира в двора на Светата Софийска Митрополия, пред църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".Св. Синод обаче не ще разреши да се направят разкопки точно пред входа на църквата. Там ще излезнат много, много интересни неща.
2
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете Апостола намира, бе! Не се спряхте, иддиоти!
1
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете Левски да почива в мир! Ние сме далече от идеалите му за "свободна държава"