Откриха ли мястото, където е гробът на Дякон Левски?

Експерти смятат, че той се намира до сградата на земеделското министерство
16 юни 2017 11:00, Красимир Ангелов
83
Откриха ли мястото, където е гробът на Дякон Левски?
Снимка: Булфото

Учени твърдят, че са установили мястото, на което е погребан Апостола на българската свобода Васил Левски.

Сложно геодезическо замерване е било направено тази седмица в центъра на София, а резултатите от него би трябвало да показват до сантиметър святото място, съобщава "Труд".

В основата на проучването стои преподавателят по архитектура и урбанизъм в УАСГ проф. Минчо Ненчев. Той е координатор на инициативен комитет за възстановяване на гроба на Апостола и този на Георги Бенковски.

"На база публикациите и изследванията на писателя Николай Иванов, който цитира факти, документи в книгата му "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски", ние направихме през тази седмица замерване и сравняване на старите карти, направени от чертожника на столичната община Обербауер през 1894 г.", разказва проф. Ненчев.

По думите му учените са взели скици и данни от стария и новия кадастър на София и се обърнали към геодезиста Златан Златанов. Той съпоставил старата ръчна скица със съвременния кадастър, за да бъде намерено точното място.

Проф. Ненчев съобщи още, че инж. Златанов е издирил и още няколко стари ръчни скици, спрямо които е установил с точност до сантиметри спрямо съвременните измервания.

"На скиците, които изработихме, показваме точното място до сантиметри на параклиса и мястото на гроба на Апостола (на улица "Дамян Груев" до сградата на земеделското министерство – б.а.)", каза още експертът.

Той добави, че ще поиска разрешение за проучване на мястото от премиера Бойко Борисов.

Както е известно, лобното място на Васил Левски се знае с точност, но не така стоят нещата с гроба му. През годините са се появявали много хипотези, но всички оставят без категорично признание.

Според едни Левски е погребан в близко до бесилката гробище за престъпници в района около днешната ул. "Чаталджа", според втора гробът му е някъде зад Народната библиотека, а според добилата популярност версия на Николай Хайтов софийски свещеник тайно е откопал тялото на Левски от позорищното гробище и го е препогребал в олтара на черквата "Св. Петка Самарджийска" пред сегашната статуя на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Д преди 6 години
Всички страни си имат почитани герои,само ние имаме страна в която не се почитат героите .Още малко и ще изкарате Левски обикновен убиец и крадец.За турската власт Левски е бил извън закона и е третиран като престъпник.И е знаел на какво се обрича Спартак също е бил фен на свободата и Чегевара също,макар със по различни възгледи.
67
0
 
3
 
! Отговори
Румен до 70 преди 6 години
Престъпник си ти,доколкото националното предателство е най-тежкото престъпление. Но няма да те осъдят защото в детството си не си получавал достатъчно йод.
66
13
 
3
 
! Отговори
дрън дрън гроб преди 6 години
Левски освен революционер е бил и престъпник !По онова вреве труците не са забранили Левски да бъде погребан и въпреки това нито един българин не си е мръднал пръста за да го погребе ! Никой не е уважавал Левски заради кражбите му дори и от бедните българи ,заради убийството му на българско момиче и куп други престъпления ! Той е бил нещо като днешните Перата и Динко "ловците на мигранти" ! На българите им е писнало от престъпленията на Левски и са го предали на турците !
65
0
 
8
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Това да наречеш 24 годишен мъж, дете, говори достатъчно за това че, или нещо не е наред с начина ти на мислене, или нарочно се опитваш да оплюеш един от най-големите герои на България. Този който оплюва българските герои, може да се нарече с много други имена, но не и българин. Омразата няма лице, така че ако теб те мразят за това че не се чувстваш българин, това не означава че твоята омраза към българите е оправдана. Това показва само колко ви е акъла. Така де показва че го нямате.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че там е бил гробът на Левски (до сградата на земеделското министерство) е отдавана известно. Също и че в същият гроб е била погребана и главата на Бенковски. Също е известно, че костите са извадени средата на миналият век и безхаберно затрити/загубени/унищожени. Нищо ново не казва тази статия.
63
0
 
0
 
! Отговори
до 47 преди 6 години
ти добре ли си бе? не е имало бомби вземи почети малко, и тогава е имало атентати в солон зареждат на 2 магарета дисаги с експлозив и ги взривяват на пазара има доста жертви...топлата вода е открита мноооогоо преди това от колкото си мислим че я има..
62
0
 
4
 
! Отговори
сс преди 6 години
баба ванга е питана за гроба и е посочила мястото точно каде е а това е църквата "Св. Николай Чудотворец" пред входа, казва че има тяло и метален кръст до него който най вероятно е сребърен, но никой не разрешава да се проучи и да се напрявят разкопки, между другото ванга като се жени церемонията е точно в тази църква която е малка но е държала обреда да е там и така...
61
0
 
4
 
! Отговори
PD преди 6 години
Тези Вие, и онези ние (които никой не ги бръсне...) са бръмбари в твоята глава. Как ще ги подреждаш си е твоя работа. А писаното е до тези, които импулса Свобода, вече се е определил. И патриотизма няма общо с това. Може да си чел всичко, и да си енетелигент нти в рода си, ала не чуеш ли зова на импулса свобода, и не постигнеш ли воля и жертвоготовност, ялов си, фарисей и книжник. Не е за всеки , да си знаеш.
60
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 63 И 27 години ни учат как да се надупваме на хамериканския ви господар и това време още продължава... нали, *** евроатлантически?
59
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едни ги радикализират в джамии като им четат корана ,други ги радикализират във класни стаи като им четат история а трети се опитват да ги събудят със глобализация ноо радикала си е радикал.Разбира се вие не сте виновни ,вие сте останки от старата система.40 години ва учат да мразите съседите си,40 г ва учат как се прави поза партер пред руския ви брат,това време свърши бе хораа,МИНАААА,събодете се
58
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Струва ми се, че Николай Хайтов е най-прав от всички. Що се отнася до погребването на Левски в общо гробище с разбойници, това иде да покаже много от чертите на българина.
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до:pd Какво,какво....нещо не разбрах,кой треперил и пак ще трепери?Вие акъл имате ли,никой не ни бръсне за слива,а сте тръгнали тук да развивате патриотизъм,който е базиран на легенди и приказки... всички които имат различно мнение от общо приетото са врагове , така ли?
56
3
 
3
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
А да сте чули какво стана с ,,Евангелието на Левски,, което някой тук предлагаше за продан а събраните пари бяха определени за благотворителна цел-откриване в Карлово на ,,Академия Васил Левски и Христо Ботев,, ?
55
3
 
3
 
! Отговори
1214 преди 6 години
В един от последните броеве на списание 8 е описано как е осъден Левски. И там е споменато че има писма на Левски които са фалшиви. Едно такова писмо е това в което Левски си признава за убийстжото.
54
1
 
3
 
! Отговори
Нено преди 6 години
До Анонимен 33Да свестните хора винаги от чорбаджии не могат да се уредят.
53
3
 
8
 
! Отговори
PD преди 6 години
Идеите и делата, на възродитлите на националното самочуствие на Българина, са в основата на третата Българска държава.Волята и действията им в тази посока са ГЕРОИЗЪМ. Идеалът, за чиста и свята демократска република, вълнува и до ден днешен, истинския Българин. Този импулс е недостижим, за имперско поданническото мислене, на мнозина, мислейки се за българи по паспорт. И нито с пари, нито с начетеност, може да получиш туй, що не ти е дадено. А всички империи, са треперили и пак ще, от бича им.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Киро кофражиста 41Да с тези разсъждение не случайно си кофражист, а не нещо друго.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
снайпере, Левски не е искал да го убива, но бокклука се разкрещява и Левски е нямал друг избор освен да го наръга с камата си няколко пъти докато спре да вика умирайки.
50
0
 
3
 
! Отговори
румен преди 6 години
Кофражисте, толкова ти е промит мозъка че от промивната течност могат да се правят хомеопатични лекарства.
49
0
 
2
 
! Отговори
Р преди 6 години
До Анонимен37Ти си висшата степен на умствената изостаналост.